Τα έσοδα ξεπέρασαν κατά 1,9 δισ. ευρώ το στόχο λόγω των φόρων 2 δισ. μέσα στο χρόνο - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Τα έσοδα ξεπέρασαν κατά 1,9 δισ. ευρώ το στόχο λόγω των φόρων 2 δισ. μέσα στο χρόνο


Δεύτερος παράγοντας για την «μαγική εικόνα» το γεγονός ότι ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω τον Δεκέμβριο του 2015Υπέρβαση στις εισπράξεις φόρων 1,9 δισ. ευρώ έναντι του στόχου στον προϋπολογισμό εμφανίζουν τα στοιχεία εισπράξεων των φόρων για το 2016. Ωστόσο στην πραγματικότητα τα έσοδα που είχαν προϋπολογιστεί στα τέλη του 2015 για το 2016 ήταν πολύ λιγότερα του στόχου και αυτό θα αποτυπωνόταν και στα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, εάν το υπουργείο Οικονομικών:

α) δεν είχε λάβει πρόσθετα μέτρα 1,8-2 δισ. στα μέσα του 2016
β) δεν μείωνε τον στόχο που είχε θέσει πριν ένα χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός.

Συγκεκριμένα:

- Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 2016 εισπράχθηκαν φόροι 53,112 δισ. ευρώ, δόθηκαν επιστροφές φόρου 3,265 δισ. και έτσι τα καθαρά έσοδα της χρονιάς για το δημόσιο ανήλθαν τελικώς σε 49,847 δισ. ευρώ.

- Ο στόχος του προϋπολογισμού του 2016, όπως ετέθη τον Δεκέμβριο του 2015 προέβλεπε καθαρές εισπράξεις φόρου 49,107 αλλά λίγο πριν το τελειώσει η χρονιά, τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση αναθεώρησε τον στόχο αυτόν σε … 47,977 δισ. ευρώ. Έτσι έναν μήνα αργότερα, τον Ιανουάριο, ανακοινώνει υπέρβαση 1,870 δισ. ευρώ, αντί 740 εκατ. που τώρα θα καταγράφετο.

- Ωστοσο και η υπέρβαση 1,870 δισ. ευρώ που ανακοινώνει η ΑΑΔΕ, αλλά και τα 740 εκατ. που ήταν πραγματικά, δεν θα υπήρχαν καν, εάν τον Ιούνιο του 2016 η κυβέρνηση δεν ελάμβανε πρόσθετα νέα εισπρακτικά μέτρα που δεν προβλέπονταν τον Δεκέμβριο του 2015 να ληφθούν. Η κυβέρνηση αποτιμούσε τα συμπληρωματικά έκτακτα μέτρα αυτά (αυξήσεις ΦΠΑ, αυξήσεις παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τέλος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση, διπλασιασμός του φόρος στην μπύρα, αύξηση προκαταβολής φόρου από 75% σε 100% για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο κλπ) σε 1,8-2 δισ. ευρώ για το 2016. Χωρίς την λήψη τους, ο προϋπολογισμός του 2016 που ψηφίστηκε το 2015 θα έπεφτε έξω και θα είχε τρύπα 1,1-1,3 δισ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.