Στα 476 δις ευρώ το χρέος - Αλλα 96 δις ευρώ χρέος αποκάλυψε ο Ντράγκι - Στο χάος η χώρα χωρίς συμμάχους - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Στα 476 δις ευρώ το χρέος - Αλλα 96 δις ευρώ χρέος αποκάλυψε ο Ντράγκι - Στο χάος η χώρα χωρίς συμμάχους

Αλλα 96 δις ευρώ χρέος αποκάλυψε ο Ντράγκι!

Το ΤΕΛΟΣ του λαικσμού της επιστροφής στη ΔΡΑΧΜΗ με αριθμούς. Και μάλιστα διά στόματος Ντράγκι.

Ο κ. Ντράγκι-όπως γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο Capital.gr- διευκρίνισε ότι “σε περίπτωση που μία χώρα εγκαταλείψει το ευρω-σύστημα, η κεντρική της τράπεζα θα πρέπει να αποπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…”.


Και αν για την Ιταλία το ποσό αυτό αναφέρεται σε κάτι περισσότερο από 380 δισ. ευρώ για την Ελλάδα το 2016 έκλεισε με μία μέση ετήσια τιμή που ξεπερνά ελαφρά το τεράστιο ποσό των 96 δισ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή χρωστάμε 476 δις ευρώ!

Tο Target 2 είναι το σύστημα πληρωμών του Ευρωσυστήματος μέσω του οποίου πραγματοποιείται “σε συνεχή χρόνο ο ακαθάριστος και αμετάκλητος διακανονισμός των πληρωμών σε ευρώ…”. Με άλλα λόγια υφίσταται συνεχώς αλλαγές.


Ενδεικτικά άλλωστε της πορείας του όγκου αυτού του “χρέους” είναι τα σχετικά διαγράμματα που δείχνουν το πως αυξο-μειώθηκε με σχεδόν… βίαιο τρόπο ο δανεισμός από το ευρωπαϊκό σύστημα στις κρίσιμες περιόδους απόλυτου αποκλεισμού χρηματοδότησης από όλες τις άλλες πηγές εκτός της ΕΚΤ.

Στην πραγματικότητα ο δανεισμός αυτός, παρ’ ότι εμφανίζεται να προέρχεται συνολικά από το ευρωσύστημα, εν τούτοις στις αναλυτικές καταστάσεις της ΕΚΤ αποτυπώνεται ως σημείο προέλευσής του η Φρανκφούρτη και δεi η έδρα της Bundesbank…

Η διευκρίνιση κατά συνέπεια προς τους Ιταλούς, τους Έλληνες κ.λ.π. από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ήταν οτι ακόμα και αν η Ιταλία ή η Ελλάδα ή άλλη χώρα επιλέξει την έξοδο από το ευρώ, τα χρέη αυτά θα αποπληρωθούν προς το Βερολίνο από την χώρα που βρίσκεται με το συγκεκριμένο “υπόλοιπο” στο ακαίρεο…

Μέσα σ’ αυτά βέβαια είναι βασικά οι υποχρεώσεις των τραπεζών προς το ευρωσύστημα.TΡΟΜΟΣ στην Ευρώπη λίγες μέρες αφότου ο Donald Trump ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του-σημειώναμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας.

H Mέρκελ επιχειρεί να κατευνάσει το θηρίο από το βήμα τοπικού συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη μικρή πόλη Σόνταλ. Kι όμως το θηρίο έδειξε τις διαθέσεις του από την πρώτη μέρα στο Οβάλ Γραφείο.

Σχεδόν αμέσως μετά την λήξη της παρέλασης υπέγραψε το πρώτο του εκτελεστικό διάταγμα δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων που συνδέονται με το Obamacare, καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο καθορίζει τη διαδικασία που θα καταργήσει και θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης και υγειονομικής περίθαλψης του τέως Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


H κυβέρνηση του νέου προέδρου ανακοίνωσε επίσης ότι η εμπορική στρατηγική της για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει με την αποχώρηση της χώρας από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), την εμπορική συμφωνία στην οποία μετέχουν 12 χώρες.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ “θα πατάξουν αυτές τις χώρες που παραβιάζουν τις εμπορικές συμφωνίες και βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζομένους “με τον τρόπο αυτό”. Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί μια άλλη εμπορική συμφωνία, τη NAFTA, που υπέγραψαν το 1994 οι ΗΠΑ, το Μεξικό και ο Καναδάς. Μιλάμε για καταιγιστική δράση πριν καν πάρει το βάπτισμα του πυρός.

Αυτές οι κινήσεις είναι καταλυτικές για την πολιτική που θα ακολουθήσει και στην περίπτωση της Ελλάδας.

–Δεν θα φύγει ούτε ένα σεντ Αμερικανού φορολογούμενου για δανεισμό της Ελλάδας. Λυπάμαι Ρέινς αλλά η πατρίδα σου είναι μια χαμένη υπόθεση. Αν μπορούν να την σώσουν οι Γερμανοί ας το κάνουν…


Αυτό εκμυστηρεύτηκε στον Πρίμπους ο νέος πλανητάρχης. Το ΔΝΤ δεν βρίσκεται στο ελληνικό πρόγραμμα μόνο που πρέπει να πάρει τα λεφτά του! Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα καθώς ο Σόιμπλε έχει εκλογές και δεν είναι διατεθειμμένος να αποπληρώσει με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων το ΔΝΤ. Υπάρχει λοιπόν μεγάλος κίνδυνος το ΔΝΤ, κατόπιν οδηγιών Trump, να κάνει άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς την Ελλάδα…

Τον Νοέμβριο του 2015 το χρέος της Ελλάδας είχε ως εξής σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε η Καθημερινή. Από τον πίνακα προκύπτει ότι στο ΔΝΤ χρωστάμε 18 δις ευρώ.


Ο Trump λοιπόν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητήσει να αποπληρωθούν αυτά τα χρήματα για να βγει εκτός το Ταμείο! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σ΄αυτή την περίπτωση μόνο η Γερμανία μπορεί να πληρώσει για λογαριασμό της Ελλάδας αλλά όχι χωρίς νέο Μνημόνιο!

Πως όμως ο Σόιμπλε να ζητήσει από την Γερμανική βουλή να πληρώσει ο γερμανός φορολογούμενος τα λεφτά που αντιστοιχούν στο ΔΝΤ, το οποίο πλέον δεν θα είναι στο πρόγραμμα; Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι συνεργάτες του Trump έχουν στα χέρια τους εισήγηση του Πολ Τόμσεν ο οποίος προτείνει το ΔΝΤ να εγκαταλείψει την Ελλάδα αφού πρώτα του επιστραφούν τα 18 δις ευρώ.

Ο Μάριο Ντράγκι τώρα δήλωσε ευθαρσώς πως εάν θέλει μια χώρα να βγει από την ζώνη του ευρώ πρέπει πρώτα να ρυθμίσει πλήρως όλες τις οφειλές που μπορεί να έχει απέναντι στο ευρωσύστημα. Το σχόλιο Ντράγκι, που έγινε στο πλαίσιο απαντητικής επιστολής που έστειλε σε δύο ιταλούς ευρωβουλευτές, συνιστά μία από τις σπάνιες αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη στο ενδεχόμενο εξόδου μίας χώρας από τη νομισματική ένωση. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΚΤ για το σύστημα διασυνοριακών πληρωμών Target2, το Νοέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αρνητικό ισοζύγιο – εκκρεμότητες δηλαδή – ύψους 71,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε 100 δις ευρώ εάν θέλει ο Τσίπρας να κόψει δραχμές οι οποίες θα φέρουν την προσωπογραφία της Εφης Αχτσιόγλου_λόγω μεγαλειώδους Ασφαλιστικού!Την αναγκαιότητα αμοιβαίου σεβασμού στη βάση κοινών αξιών υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα τοπικού συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη μικρή πόλη Σόνταλ. Παρά τις τάσεις απομονωτισμού και εμπορικού προστατευτισμού που άφησε να διαφανούν στη χθεσινή ομιλία αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι «οι διατλαντικές σχέσεις δεν θα είναι λιγότερο σημαντικές τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με το παρελθόν. Για αυτόν τον στόχο θα εργαστώ»-όπως μεταδίδει η DW_Παναγιώτης Κουπαράνης.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο νέος αμερικανός πρόεδρος κατέστησε κατά την πρώτη του ομιλία εκ νέου σαφείς τις πεποιθήσεις του. Όπως σημείωσε η ίδια, τώρα θα είναι καλύτερα για όλους εάν υπάρξει κοινή δράση στη βάση κοινών αξιών. Όπως διευκρίνισε η Άγκελα Μέρκελ, αυτό ισχύει τόσο για τη διεθνή οικονομική τάξη και το εμπόριο όσο και για το πεδίο της άμυνας. Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων επιτυγχάνεται καλύτερα εφόσον «ανταλλάσσει κανείς απόψεις σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Η Άγκελα Μέρκελ προανήγγειλε ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση στο διάστημα της φετινής προεδρίας της στην ομάδα των G-20.

Σαν το ψάρι τρέμει και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος χαρακτήρισε άκρως εθνικιστική χαρακτήρισε την ομιλία Τραμπ. Τονίζοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν «πράγματι σοβαρά υπόψη» οι χθεσινές δηλώσεις του νέου αμερικανού πρόεδρου, ο κ. Γκάμπριελ ενθάρρυνε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική με την Ασία. «Αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και ολόκληρη την Ασία, τότε εμείς θα είμαστε ένας έντιμος εταίρος» των ασιατικών χωρών, δήλωσε.Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε περίπτωση που όντως η νέα αμερικανική κυβέρνηση ακολουθήσει πολιτική προστατευτισμού, τότε η απάντηση της Ευρώπης δεν θα πρέπει να είναι η απομόνωση, υπογράμμισε. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αναζητήσει στενότερες επαφές με άλλες χώρες -για παράδειγμα με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ιαπωνία.

Στο «America first» η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει με το «Europe first», τόνισε ο κ. Βέμπερ.

Ο εκπρόσωπο της ΚΟ για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν θεωρεί δεδομένο ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ακολουθήσει πολιτική προστατευτισμού και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην ΗΠΑ και την ΕΕ. Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι θα συνεργαστούν με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση «καλά, με επαγγελματισμό και με ηρεμία». Να σημειωθεί ότι ο Μάρτιν Σούλτς θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί τον επόμενο μήνα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.