Στο εκτελεστικό απόσπασμα τα «μπλοκάκια» -Ολα όσα θα κληθούν να πληρώσουν - UNPOLITICAL

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Στο εκτελεστικό απόσπασμα τα «μπλοκάκια» -Ολα όσα θα κληθούν να πληρώσουν


Παντελή άγνοια ή -ακόμα χειρότερα- αδιαφορία για την εργασιακή ζούγκλα, όπως έχει αυτή διαμορφωθεί την τελευταία πενταετία, επιδεικνύει το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, «θάβοντας» όσους απασχολούνται, από ανάγκη και όχι επιλογή, με «μπλοκάκι».

Επί της ουσίας, περίπου 150.000 εργαζόμενοι με χαμηλές αποδοχές και χωρίς δικαίωμα του όποιου ωραρίου ή επιδομάτων εορτών-καλοκαιρινής αδείας, υποτίθεται αυταπασχολούμενοι αλλά στην πραγματικότητα μισθωτοί, μένουν εκτεθειμένοι και καλούνται να αποδεχθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μια μείωση των εισοδημάτων τους άνευ προηγουμένου. Δύο είναι οι κατηγορίες που μπαίνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα: όσοι εργάζονται με υποκρυπτόμενη σχέση μισθωτής εργασίας και πληρώνονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και όσοι εργάζονται με μισθολόγιο έχοντας παράλληλη απασχόληση με Δ.Π.Υ.

Στην περίπτωση της παράλληλης απασχόλησης, οι εν λόγω εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για πρώτη φορά ασφαλιστική εισφορά και μάλιστα 20%, χωρίς δηλαδή τη δυνατότητα επιμερισμού του βάρους με τον εργοδότη, καθώς αντιμετωπίζονται από το υπουργείο Εργασίας ως... ελεύθεροι επαγγελματίες. Αυτό δεν είναι, όμως, το μοναδικό κακό. Οι εισφορές αυτές θα υπολογιστούν με βάση τα εισοδήματα του 2015, άρα ακόμα κι αν κάποιοι δεν «έκοψαν» Δελτίο το 2016, θα κληθούν να πληρώνουν κάθε μήνα εισφορά, περιμένοντας πότε θα δεήσει ο ΕΦΚΑ να κάνει... συμψηφισμούς με βάση τα νεότερα εισοδήματα.

Η επίθεση έχει και συνέχεια. Η σχετική νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας αγνοεί ή αδιαφορεί παντελώς για την πραγματικότητα των χιλιάδων εργαζομένων με «μπλοκάκι» που πληρώνονται ετεροχρονισμένα, ήτοι με καθυστέρηση. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι πρέπει να καταβάλλουν βρέξει-χιονίσει κάθε μήνα τις νέες εισφορές, χωρίς να εισπράττουν κατ’ ανάγκη κάθε μήνα τα όσα αναγράφει το Δελτίο Παροχής που εκδίδουν.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για όσους απασχολούνται μόνο με «μπλοκάκι», υποτίθεται ως αυταπασχολούμενοι αλλά στην πραγματικότητα ως μισθωτοί. Αν και το υπουργείο Εργασίας αναγνωρίζει το ιδιότυπο καθεστώς, πετάει σε αυτούς το «μπαλάκι» για τον προβλεπόμενο επιμερισμό των εισφορών με τους εργοδότες τους, νίπτοντας τα χείρας για τις συγκρουσιακές σχέσεις που δημιουργούνται κατά περίπτωση. Ενώ υποτίθεται ότι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λειτουργούσε και ως ελεγκτικός βραχίονας για τις περιπτώσεις καταστρατήγησης των νέων διατάξεων από τους εργοδότες, το υπουργείο Εργασίας καλεί τελικά τους ίδιους τους εργαζόμενους να αναφέρουν -επί της ουσίας να καταγγείλουν- στον ΕΦΚΑ τους εργοδότες που αρνούνται να αναλάβουν το μέρος των εισφορών που τους αναλογούν.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσει κανείς το χαράτσι των 650 ευρώ, το περιβόητο Τέλος Επιτηδεύματος που καλούνται να πληρώσουν ακόμα και οι εργαζόμενοι με υποκρυπτόμενη σχέση μισθωτής εργασίας, ενώ όσον αφορά στην ανταποδοτικότητα των νέων εισφορών, ειδικά για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση με «μπλοκάκι», είναι σχεδόν μηδενική, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας ούτε προσδοκία έστω λίγο μεγαλύτερης σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.