Δύο νέες αυτοκτονίες στα ΜΑΤ προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ. - UNPOLITICAL

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Δύο νέες αυτοκτονίες στα ΜΑΤ προβληματίζουν την ΕΛ.ΑΣ.


Δύο νεαροί αστυνομικοί των ΜΑΤ αυτοκτόνησαν από τις αρχές του χρόνου με το υπηρεσιακό τους όπλο, βυθίζοντας τους συναδέλφους τους στη θλίψη και σπέρνοντας αναστάτωση στο Σώμα.

Αρχικά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέδωσε τις αυτοκτονίες σε συγκυρία και έσπευσε να καθησυχάσει τους πάντες επισημαίνοντας πως τα περιστατικά είναι άσχετα με την υπηρεσία. Όμως,  δεν έπεισε εκείνους που γνωρίζουν πως οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας δεν περνούν από ψυχομετρικά τεστ για να πιστοποιείται η ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε ακραίες δοκιμασίες, ενώ πιέζονται υπερβολικά, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Οι δύο νέες απώλειες επιβεβαίωσαν τον ρυθμό αύξησης των αυτοκτονιών τους τελευταίους μήνες, ενώ οι αρμόδιοι είχαν ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο μία νέα υπηρεσία με ειδικούς ψυχολόγους οι οποίοι θα απαντούσαν σε τετραψήφιο αριθμό όλο το 24ωρο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Αστυνομικοί των ΜΑΤ που μίλησαν στην εφημερίδα, αναφέρουν ότι συνάδελφοί τους με ευαίσθητη ψυχολογία καταρρέουν καθημερινά από τα εξαντλητικά ωράρια, τις ποινές και τις ΕΔΕ που διενεργούνται με το παραμικρό και τη στοχοποίηση που υφίστανται.

Έτσι, έρχεται στην επιφάνεια και το ζήτημα της καταλληλότητας του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ να φέρει όπλο. Τα στοιχεία του υπουργείου αποδεικνύουν ότι οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς και ότι κανένας αστυνομικός που υπηρετεί στα ΜΑΤ δεν έχει περάσει από αρμόδια επιτροπή. Συνεπώς, οι περισσότεροι αστυνομικοί οπλοφορούν κατά παράβαση του νομοθετικού πλαισίου.

«Υπηρετώ 25 χρόνια στην ΕΛ.ΑΣ. και ποτέ δεν έχω κληθεί να εξεταστώ για να διαπιστωθεί αν είμαι κατάλληλος να φέρω όπλο», αναφέρει χαρακτηριστικά αστυνομικός, αποκαλύπτοντας πως το μόνο που έχει γίνει είναι να φέρουν δύο ψυχολόγους στην υπηρεσία στους οποίους μπορεί να προσφύγει κάποιος για βοήθεια αλλά μόνο οικειοθελώς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.