Τα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν πως με την διαπλοκή των καναλαρχών έφαγαν τα λεφτά των Ελλήνων - UNPOLITICAL

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Τα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν πως με την διαπλοκή των καναλαρχών έφαγαν τα λεφτά των Ελλήνων


Η κάθε παράταξη θα καταθέσει τη δική της... αλήθεια για τις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ.


Με διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το φαινόμενο της διαπλοκής και κάτω από υψηλούς τόνους, έπεσε η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερεύνησε επί εννιά μήνες τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, δίνοντας έτσι και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα διεξαχθεί την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου η συζήτηση του πορίσματος της στην Ολομέλεια.
Το τελικό κείμενο κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της Εξεταστικής παραδέχονται πως δεν εντόπισαν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πολιτικά πρόσωπα που θα έκριναν αναγκαία τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εξεταστικής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν ως προς τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας και κατέθεσαν τις δικές τους γνώμες και θέσεις που συνοδεύουν το τελικό κείμενο.
Κατά την ψηφοφορία επί της πορισματικής εισήγησης της πλειοψηφίας, υπέρ ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ την καταψήφισαν οι 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή και δύο βουλευτές που εκπροσωπούσαν το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, δήλωσαν «παρών».
Υπερψηφίστηκε επίσης από όλα τα μέλη της Εξεταστικής πλην του κόμματος της ΝΔ, η πρόταση της πλειοψηφίας να σταλεί ως έχει το τελικό κείμενο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα.
Το πόρισμα τους ΣΥΡΙΖΑ
Για αποκάλυψη του δανεισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε όλο του το εύρος, με ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια, αλλά και τα χρέη των ΜΜΕ που πήραν δάνεια τα οποία φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ, κάνει λόγο το κυβερνών κόμμα.
Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των τραπεζών προς κόμματα και μέσα ενημέρωσης, «δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την έκδοση του πορίσματος της επιτροπής.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η εξεταστική επιτροπή που ολοκλήρωσε το έργο της, «δεν ήταν σαν αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ», καθώς «έγιναν επιτέλους έλεγχοι, συντάχθηκαν πορίσματα από τις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος» και προέκυψαν στοιχεία που αποτελούν συν τοις άλλοις «ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων».
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για «δάνεια φούσκα» επικαλούμενος τις καταθέσεις επιθεωρητών της ΤτΕ, «δάνεια με αέρα» όπως είχε αναγνωρίσει τα δάνεια που έλαβε για τον ΔΟΛ ο Π. Ψυχάρης, και «ιλιγγιώδη ποσά»: 400 εκ. ευρώ που κατευθύνθηκαν προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης.
ΝΔ: Το τρίγωνο της διαπλοκής είναι του ΣΥΡΙΖΑ
Ευθύνες στο κυβερνών κόμμα επιρρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση στο πόρισμα που εξέδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε ως αντικείμενο τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
«Η εξεταστική επιτροπή κατέληξε σε μια ακόμη μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης» αναφέρει η ΝΔ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, στο πόρισμά της η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με το γενικό συμπέρασμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά διατυπώνει ξεχωριστή γνώμη για δύο κυρίως λόγους:
1. Διότι υπάρχει συνολικά διαφορετική αντίληψη για τη νομική αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών
2. Διότι η πλειοψηφία στρέβλωσε συνολικά το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να καταστήσει απαγορευτική τη διατύπωση ενός ενιαίου πορίσματος.
Χρυσή Αυγή: Ποινικές ευθύνες σε πρωθυπουργούς από Σημίτη μέχρι και Τσίπρα
Τα κυριότερα σημεία του πορίσματος έχουν ως εξής:
- Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών

- Μη εφαρμογή ως αντισυνταγματικής της σκανδαλώδους τροπολογίας με την οποία τέθηκε στο αρχείο το πόρισμα Καλούδη

- Οι ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος
- Δάνεια 440 εκατ. ευρώ σε κόμματα και 1,5 δισ. ευρώ σε ΜΜΕ. Δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις, με παράνομους όρους και δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ.
-Ληξιπρόθεσμες οι οφειλές ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
- Ανάλυση του δανεισμού 20 ομίλων ΜΜΕ για τους οποίους συντάχθηκαν πορίσματα της ΤτΕ: ΠΗΓΑΣΟΣ, ΔΟΛ, ΑΝΤ1, ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ (MEGA CHANNEL), Alter Channel, STAR CHANNEL, ΣΚΑΙ , ΑLPHA, REAL NEWS, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΚΟΝΤRA CHANNEL, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΚΥΡΗΚΑΣ ΧΑΝΙΩΝ (Κυριάκος Μητσοτάκης),  ΑΥΓΗ AE , ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΥΡΗ (ΠΑΡΟΝ, «MAD TV» κλπ.), AΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΑΕ,


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Προκύπτουν αδιάσειστα και ακλόνητα στοιχεία ότι η δανειοδότηση των 4 πολιτικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έγινε με παράνομο τρόπο.
Χορηγούνταν δάνεια παρά την ύπαρξη αρνητικών εισηγητικών σημειωμάτων από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των τραπεζών και με μειωμένες-ή ακόμα και μηδενικές-εξασφαλίσεις. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, ενώ υπήρχαν ληξιπρόθεσμες δόσεις, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έκαναν χρήση των καλυμμάτων που είχαν προσφερθεί από τους πιστούχους για την αποπληρωμή του δανείου και συναινούσαν στην άρση αυτών.
Οι τράπεζες όχι μόνο δεν προχώρησαν σε ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλομένων, αλλά ενέκριναν και τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών, ήταν εξόχως βλαπτικό για το δημόσιο συμφέρον. Ειδικότερα, τα αυξημένα χρηματοδοτικά ανοίγματα των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον υπερδανεισμό κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, καλύφθηκαν μέσω των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων. Με τη σειρά τους, τα χρήματα των ανακεφαλαιοποιήσεων αύξησαν το δημόσιο χρέος και τελικά επιβάρυναν τον Έλληνα φορολογούμενο ο οποίος επωμίστηκε την αποπληρωμή τους.
Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είχαν επιβιώσει εάν έβρισκαν πρόσβαση σε χρηματοδότηση κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτό με τη σειρά του θα επέτρεπε τη διάσωση πάμπολλων παραγωγικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας και αρκετοί συμπατριώτες μας με εξαίρετη επαγγελματική κατάρτιση δεν θα υποχρεώνονταν να φύγουν στο εξωτερικό. 
Το βασικό κίνητρο για τη χορήγηση αυτών των δανείων ήταν η παροχή των απαραίτητων υλικών μέσων για τη λειτουργία ενός συστήματος εξουσίας στο οποίο συμμετέχουν πολιτικοί, μιντιάρχες και τραπεζίτες.
Ειδικότερα:
α) Τα 4 πολιτικά κόμματα συντηρούσαν κομματικούς στρατούς,  χειραγωγούσαν συνειδήσεις και εξαγόραζαν την ψήφο του ελληνικού λαού.  
β) Οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης εξασφάλιζαν τεράστια κεφάλαια με την ανοχή της πολιτικής εξουσίας και αντάλλαγμα τη συγκάλυψη των πολιτικών σκανδάλων, τον έλεγχο της κοινής γνώμης και τη διαμόρφωση των επιθυμητών απόψεων. Οι ίδιες επιχειρήσεις είναι αυτές που δεν δίνουν ούτε ένα λεπτό προβολής στους εκπροσώπους και τις απόψεις του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή. Οι ίδιες είναι που διαρκώς συκοφαντούν και ψευδολογούν σε βάρος του Εθνικιστικού Κινήματος.
γ) Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους, διασφάλιζαν την προνομιακή μεταχείριση από την πολιτική εξουσία και των προώθηση των συμφερόντων τους.
Στην παράνομη αυτή δανειοδότηση εμπλέκονταν ευθέως πολιτικά πρόσωπα.
Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών ήταν ενήμερος για τα δάνεια που δίδονταν σε πολιτικά κόμματα και ομίλους ΜΜΕ και είχε ενεργό ρόλο στην χορήγηση αυτών.
Οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί ως αρχηγοί των κομμάτων τους υπέγραφαν τις παράνομες δανειακές συμβάσεις.
Η σύμπραξη Πρωθυπουργών και Υπουργών Οικονομικών ήταν απαραίτητη προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η ΤτΕ θα παραλείψει να ασκήσει τον εποπτικό της ρόλο και να επιβάλει στις τράπεζες κυρώσεις για τα παράνομα δάνεια.
Συντρέχουν επομένως όλες οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής προϋποθέσεις προκειμένου να συγκροτηθεί Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνήσει:
α) Την τέλεση του ποινικού αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατ’ άρθρο 390 ΠΚ, καθώς και κάθε άλλου αδικήματος που τελέστηκε κατά τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών ΜΜΕ από τους πρώην Πρωθυπουργούς Κωνσταντίνο Σημίτη, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο, Αντώνη Σαμαρά, τον νυν Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους Αντιπροέδρους και τους Υπουργούς Οικονομικών των Κυβερνήσεων αυτών.
Επιπλέον, για κάθε άλλο Μέλος Κυβέρνησης και Υφυπουργό που εμπλέκεται στην τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης σχετιζόμενη με το ανωτέρω ζήτημα. Ιδίως για την πολλαπλή εκχώρηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων των κομμάτων σε περισσότερες τράπεζες, να ερευνηθεί το αδίκημα της απάτης σε βαθμό κακουργήματος κατ’ άρθρο 386 ΠΚ. Να διερευνηθεί η περίπτωση εφαρμογής των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου που επισύρουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη. Το αντικείμενο της διερεύνησης να συμπεριλάβει τις ευθύνες Μελών των Κυβερνήσεων (Πρωθυπουργών και Υπουργών) που θέσπισαν τις τροπολογίες 987/02-04-2012 και 1910/15-10-2014 για το ακατάσχετο της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και της τροπολογίας 390/04-04-2013 με την οποία επιδιώχθηκε η αμνήστευση των τραπεζιτών για τα παράνομα δάνεια που χορήγησαν στα πολιτικά κόμματα. 
β) Το ποινικό αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας που τελέστηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τα μέλη της Κυβέρνησης αυτού Χαράλαμπο Αθανασίου και Νικόλαο Δένδια, αναφορικά με τη δίωξη και προφυλάκιση Μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή. 
γ) Το ποινικό αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, των πρώην Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Εργασίας Ιωάννη Βρούτση και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για την σκανδαλώδη τροπολογία υπ’ αριθ. 1251/67/07-03-2014 που υπέγραφαν (ενσωματώθηκε στον νόμο 4250/2014) με την οποία διαγράφηκαν πρόστιμα ύψους 1,2 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί σε βάρος των εταιρειών Motor Oil και ΕΛ.ΠΕ.  

Λοβέρδος: Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας
«Σε νέα συνεχόμενη ήττα, αποτυχία και φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε η Εξεταστική Επιτροπή για την δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Τα εγκλήματα και οι ένοχοι, για τους οποίους μιλούσαν δεν βρέθηκαν ποτέ» επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει ότι «η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί οτι δεν μπορεί να εμπαίζει ούτε τους πολίτες ούτε τον πολιτικό κόσμο της χώρας με αίολα αφηγήματα και κορώνες περί διαπλοκής τη στιγμή μάλιστα που η ίδια επιδίδεται σ αυτήν όπου νομίζει ότι μπορεί (τηλεοπτικές άδειες, ΔΟΛ, ...)».
Οι προτάσεις του Ποταμιού για την διαφάνεια των οικονομικών σε κόμματα και ΜΜΕ
Σε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ αλλά και για την δημιουργία ενός αξιόπιστου και διαφανούς πλαισίου πληροφόρησης και λογοδοσίας των κομμάτων για τα οικονομικά τους καταλήγει η πορισματική έκθεση του Ποταμιού.
Ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς είναι ο πρώτος που κατέθεσε την δική του μελέτη για τα ευρήματα της εννεάμηνης έρευνας της εξεταστικής επιτροπής. Το 20σέλιδο πόρισμά του καταλήγει στις εξής προτάσεις:
1) Περαιτέρω ενεργοποίηση και ενίσχυση της Επιτροπής Ελέγχου, τακτική συνεργασία και συντονισμός δράσεων με τις υπόλοιπες ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές (Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) όπως και με την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και τις Εμπορικές Τράπεζες, για τον εντοπισμό και την ιχνηλασιμότητα της χρηματοδότησης, των δανειακών συμβάσεων και των δαπανών των κομμάτων όπως και για την προέλευση της ιδιωτικής χρηματοδότησης. Μεγάλη σημασία σε όλο αυτό έχει η διαβίβαση στην Επιτροπή ελέγχου των σχετικών πορισμάτων των ελέγχων της Τράπεζας της Ελλάδος και λήψη υπόψη των συστάσεών της.
2) Αναμόρφωση της απεικόνισης του οικονομικού ισολογισμού των κομμάτων. Υιοθέτηση ενός πιο αναλυτικού τρόπου παρουσίασης του ισολογισμού εσόδων – εξόδων, με μεγαλύτερη ανάλυση στις επιμέρους κατηγορίες πηγών και χρήσεων, ειδικότερα για την προέλευση των εσόδων, τις δαπάνες όπως και τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις των κομμάτων στην κάθε διαχειριστική περίοδο. Για λόγους και προς ευκολία συγκρισιμότητας πρέπει να αποτυπώνονται σε κάθε ισολογισμό και τα στοιχεία της προηγούμενης χρήσης. Η δημοσίευση όλων των ισολογισμών κάθε κόμματος να είναι υποχρεωτική σε εμφανές σημείο στην επίσημη ιστοσελίδα του και κάθε καινούριος ισολογισμός να αναρτάται το αργότερο έως 15/3 κάθε έτους. Οι ισολογισμοί να δημοσιεύονται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως άλλωστε γίνεται και για τις εταιρείες. Για να αναγκάζονται να συμμορφώνονται τα κόμματα, να υπάρχει ποινή: για κάθε μήνα καθυστέρησης δημοσίευσης του ισολογισμού θα παρακρατείται το 2% της κρατικής επιχορήγησης του τρέχοντος έτους.
3) Μετά κάθε εκλογική αναμέτρηση, και συγκεκριμένα μετά από διάστημα 3 μηνών να δημοσιεύεται ξεχωριστή αναφορά σχετικά με τα έσοδα και τις εκλογικές δαπάνες κάθε κόμματος στην επίσημη ιστοσελίδα του. Για κάθε μήνα καθυστέρησης θα παρακρατείται το 2% της κρατικής επιχορήγησης του τρέχοντος έτους.
4) Υποχρεωτική χρήση ορκωτών ελεγκτών για τη σύνταξη και τον έλεγχο των οικονομικών λογαριασμών και των απολογισμών των κομμάτων.
5) Στους ισολογισμούς και στους ετήσιους οικονομικούς απολογισμούς των κομμάτων να συμπεριλαμβάνονται ευκρινώς και οι έμμεσες κρατικές χρηματοδοτήσεις (εισφορές σε είδος, άρθρο. 1, παρ. 1 περ. ιγ του ν.4304/2014) όπως ο αριθμός και το συνολικό κόστος των αμειβόμενων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και της Βουλής των Ελλήνων απασχολουμένων στα κόμματα και τους βουλευτές τους. Να υπάρχει καταγραφή του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων και των επιστημονικών συνεργατών στα κόμματα και τους βουλευτές του κάθε κόμματος αντίστοιχα, οι οποίοι αμείβονται διά μέσω της Βουλής των Ελλήνων, όπως και των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων σε κόμματα και βουλευτές οι οποίοι συνεχίζουν μεν να αμείβονται από τους κρατικούς φορείς όπου διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις, αλλά το κόστος αυτό αποτελεί έμμεση δαπάνη υπέρ των κομμάτων και των βουλευτών για τους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
ΚΚΕ: Πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Το δικό του πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ ανακοίνωσε το ΚΚΕ στα πλαίσια της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Το κόμμα καταλογίζει πολιτικές ευθύνες για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
«Για την ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, άλλωστε το σύνολο των δανείων που έχουν καταγγελθεί, είχε χορηγηθεί από την κρατική ΑΤΕ. Συνολικά επρόκειτο για δανεισμό χωρίς εγγυήσεις, με πολλαπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης και για διάρκεια που ξεπερνούσε την συνήθη κοινοβουλευτική περίοδο. Τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
Όσον αφορά στα ΜΜΕ, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «ευνοϊκή μεταχείριση» από τις τράπεζες, καθώς για τα ΜΜΕ «το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων ανέρχεται στα 1,27 δισ. ευρώ, από τα οποία πάνω από 400 εκατ. ευρώ έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ενώ πάνω από 280 εκατ. ευρώ δεν έχουν καμία διασφάλιση».
Ένωση Κεντρώων: Πολιτικές, αλλά και ποινικές οι ευθύνες για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
Υπόμνημα που αφορά τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
Σύμφωνα με το υπόμνημα της Ένωσης Κεντρώων, επισημαίνεται ότι το κόμμα είχε ομοφωνήσει για την ανάγκη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τη δημόσια μετάδοση των εργασιών της και υπογραμμίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος είχαν παραιτηθεί από οποιαδήποτε αμοιβή για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω επιτροπή.
Η Ένωση Κεντρώων, υποστηρίζει ότι από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «προέκυψαν καταφανώς σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι παραπάνω ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.