Μερική ανεργία και μερική εργασία - Εργασίας μιας ώρας την εβδομάδα θεωρείται αύξηση της απασχόλησης! - UNPOLITICAL

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Μερική ανεργία και μερική εργασία - Εργασίας μιας ώρας την εβδομάδα θεωρείται αύξηση της απασχόλησης!


Ιδού από που προκύπτει η μείωση της ανεργίας... 

Μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία και αμοιβές κάτω από 500 ευρώ μεικτά είναι η πραγματικότητα την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων βαφτίζει «θετική δυναμική για το 2017».

Τα στοιχεία για το 2016 από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είναι αποκαλυπτικά, ωστόσο έχουν «διπλή» ανάγνωση. 
Για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης, των επιχειρήσεων που απασχολούν μισθωτούς καθώς και του μέσου όρου των μεικτών μηναίων αποδοχών. «Από τη σύγκριση με τους αντίστοιχους πίνακες που κατατέθηκαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, είναι σημαντικά μεγαλύτερος, κατά 82.679 νέες θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,1%. Παράλληλα, αύξηση κατά 9,34% παρουσιάζει και ο μέσος όρος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών» σημειώνει, σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας.
Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά στα στοιχεία αποκαλύπτει ότι το 2016, το 22,48% των μισθωτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή σε απόλυτο αριθμό 382.729 άνθρωποι απασχολούνταν με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία. Οι αμοιβές τους ήταν κάτω των 500 ευρώ μεικτά.
Επίσης, ένας στους πέντε μισθωτούς εργαζόταν από 1 έως 20 ώρες την εβδομάδα. Το εξοργιστικό είναι ότι αυτή η μία ώρα εργασίας ανά εβδομάδα περιλαμβάνεται στην αύξηση της απασχόλησης!
Όσον αφορά στους μισθούς γενικότερα, το 63,2% των μισθωτών ή 693.494 εργαζόμενοι λαμβάνουν το μήνα από 500 έως 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή καθαρά από 840 ευρώ και κάτω. Αν αφαιρεθεί και ο φόρος που αναλογεί στον καθένα, τα εισοδήματα της πλειονότητας των μισθωτών είναι ακόμη χαμηλότερα.
Σε σύγκριση με το 2012, πριν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% (και 32% για τους κάτω των 25 ετών), όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», τα 751 ευρώ μεικτά ήταν η ελάχιστη βάση όλων των μισθών, ενώ το 2016 σε αυτό το ύψος (μέχρι 800 ευρώ μεικτά) είναι το «ταβάνι» για το 50% των μισθωτών.
Όσο για την αύξηση του μέσου μισθού, αυτή είναι 4%, καθώς το 2016 διαμορφώνεται στα 1.060 ευρώ μεικτά, αυξημένος κατά 41 ευρώ σε σχέση με το 2015. Η αύξηση 9,34% που παρουσιάζει το υπουργείο Εργασίας αφορά στη μηνιαία μισθολογική δαπάνη, η οποία αναμενόμενα εμφανίζεται μεγαλύτερη καθώς το 2016 υπάρχει αύξηση των μισθωτών κατά 82.679 άτομα. Η μικρή αυτή αύξηση του μέσου μισθού, όμως, εξαφανίζεται από την «απογείωση» των έμμεσων φόρων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και από τη μείωση του αφορολόγητου.
Παράλληλα, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανήλθαν σε 1.072.652 τον Δεκέμβριο του 2016. Από το σύνολο των ανέργων αναζητούντων εργασία που ανέρχεται σε 910.468 , οι 488.797 είναι μακροχρόνια άνεργοι, ποσοστό που αγγίζει το ποσοστό 53,69%.
Το μέλλον των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών προδιαγράφεται ακόμη χειρότερο. Από τη μια η κυβέρνηση μιλά για υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση και δείχνει το «κακό» ΔΝΤ ως υπεύθυνο για τις πιέσεις που ασκούνται για περαιτέρω υποχωρήσεις. Ο εργασιακός μεσαίωνας, όμως, είναι ήδη συμφωνημένος με τους Ευρωπαίους εταίρους, πασπαλισμένος στην καλύτερη περίπτωση με επιφάσεις συλλογικών διαπραγματεύσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο ο «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων», ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει «τη σημασία των επενδύσεων στην ενεργό γήρανση και των ρυθμίσεων που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης να συνεχίσουν να εργάζονται στο επιθυμητό επίπεδο έντασης και παράλληλα να μπορούν να λαμβάνουν μέρος της σύνταξής τους, εάν εργάζονται για λιγότερο από πλήρες ωράριο». Πηγές του υπουργείου Εργασίας έσπευσαν να καλωσορίσουν την πρωτοβουλία αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.