Τεστ αίματος θα προβλέπει το πόσο θα γεράσουμε και από ποιες ασθένειες θα κινδυνέψουμε! - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Τεστ αίματος θα προβλέπει το πόσο θα γεράσουμε και από ποιες ασθένειες θα κινδυνέψουμε!


Τα επίπεδα συγκεκριμένων ειδικών βιοδεικτών (χημικές ουσίες που βρίσκονται στο αίμα) μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα για το πόσο καλά θα γεράσει ένα άτομο και τον κίνδυνο που διατρέχει για μελλοντικές ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής του πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Aging Cell στις 6 Ιανουαρίου, βασίστηκε σε δεδομένα βιοδεικτών που συνελέχθησαν από τα δείγματα αίματος περίπου 5.000 συμμετεχόντων στο πλαίσιο της μεγάλης μελέτης Long Life Family, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση (National Institute on Aging – NIA).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων (περίπου οι μισοί) εμφάνισε έναν συνδυασμό από 19 συγκεκριμένους βιοδείκτες στο αίμα. Κάποιοι άλλοι είχαν συγκεκριμένα “μοτίβα” (συνδυασμούς) αυτών των βιοδεικτών που παρέκκλιναν του κανονικού και αποδείχτηκε ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης συγκεκριμένων παθήσεων, μειωμένης σωματικής λειτουργικότητας και κινδύνου πρόωρου θανάτου στο τέλος της έρευνας, η οποία διήρκεσε οκτώ χρόνια.

Για παράδειγμα, ένα τέτοιο “μοτίβο” από βιοδείκτες στο αίμα συνδέθηκε με τη γήρανση χωρίς άλλες ασθένειες, ένα άλλο συνδέθηκε με την άνοια και ένα τρίτο με την γήρανση χωρίς σημάδια αναπηρίας αλλά με συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου.

Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 26 διακριτά και ξεχωριστά “μοτίβα” βιοδεικτών μέσω ενός απλού τεστ αίματος, τα οποία “προβλέπουν” το πόσο και πώς θα γεράσει ένα άτομο.

“Αυτά τα μοτίβα απεικονίζουν τις διαφορές στο πώς οι άνθρωποι γερνούν και μας αφήνουν υποσχέσεις για ασφαλή πρόβλεψη της υγιούς γήρανσης, αλλά και των αλλαγών στη γνωστική και σωματική λειτουργία, την μακροβιότητα και τις ασθένειες που σχετίζονται με την γήρανση, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι η ανάλυσή τους “θέτει τις βάσεις για ένα νέο τρόπο ορισμού της γήρανσης με βάση τους μοριακούς βιοδείκτες του καθενός, για να δημιουργήσει 'μοτίβα' που συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους θνησιμότητας και νοσηρότητας”. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστούν καλύτερα αυτά τα “μοτίβα” βιοδεικτών μέσω τεστ αίματος.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν η δρ Paola Sebastiani, καθηγήτρια βιοστατιστικής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Βοστώνης και ο δρ Thomas Perls, καθηγητής Ιατρικής στην αντίστοιχη σχολή του πανεπιστημίου.

“Υπάρχουν ήδη πολλά άλλα μοντέλα πρόβλεψης συγκεκριμένων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις (...) Εδώ, όμως, κάνουμε ένα ακόμη βήμα, δείχνοντας ότι συγκεκριμένα μοτίβα από ομάδες βιοδεικτών μπορούν να μας δείξουν το πόσο καλά θα γεράσει ένα άτομο και τον κίνδυνο που διατρέχει για συγκεκριμένες ασθένειες και σύνδρομα που σχετίζονται με την γήρανση”, δήλωσε η δρ Sebastiani.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.