Καλπάζει η βρετανική λίρα μετά τις εξαγγελίες Μέι για την έξοδο από την Ε.Ε. - UNPOLITICAL

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Καλπάζει η βρετανική λίρα μετά τις εξαγγελίες Μέι για την έξοδο από την Ε.Ε.


Κερδίζει έδαφος η βρετανική λίρα με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να εξηγεί βήμα βήμα το σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η στερλίνα αυξήθηκε έναντι του δολαρίου κατά 1% με την έναρξη της ομιλίας της ενώ και η εικόνα απέναντι στο ευρώ βελτιώθηκε μετά την πτώση που κατέγραφε νωρίτερα. 


Πάντως η ώθηση στη στερλίνα περιορίστηκε ελαφρά όταν η Τερέζα Μέι είπε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα επιδιώξει να παραμείνει μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωνεται ότι η πτώση της στερλίνας επιτάχυνε τον Δεκέμβριο τον βρετανικό πληθωρισμό αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η υποχώρηση της στερλίνας πιέζει ανοδικά τα κόστη εισαγωγής.

Η ανάπτυξη στις τιμές καταναλωτή αυξήθηκε σε 1,6%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2014, από 1,2% τον Νοέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός της Βρετανίας, ο οποίος εξαιρεί τα μεταβλητά στοιχεία, επίσης αυξήθηκε σε 1,6% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2014, τόνισε η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.

Βάσει μιας ξεχωριστής μέτρησης, του δείκτη τιμών λιανικής, ο πληθωρισμός άγγιξε τα υψηλότερά του από τον Ιούλιο του 2014.

Τα κόστη εισαγωγής κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 16,9% σε ετήσιους όρους τον Δεκέμβριο, ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2011. Η ετήσια άνοδος στα κόστη των εργοστασίων επιταχύνθηκαν σε 15,8%, ποσοστό που επίσης αντανακλά υψηλά πέντε ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.