Βρυξέλλες: Μόνο αν παραμείνει το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Βρυξέλλες: Μόνο αν παραμείνει το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση


Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος εκτιμά πως κύριος στόχος του Eurogroup είναι να γίνουν οι αναγκαίοι διάλογοι μεταξύ των θεσμών και των Ελληνικών Αρχών έτσι ώστε να επιστρέψουν εκ νέου οι επικεφαλής των θεσμών στην αθήνα. 

Με την παρουσία του Πολ Τόμσεν, αλλά χωρίς την Κριστίν Λαγκαρντ θα διεξαχθούν οι διαβουλεύσεις του αυριανού Eurogroup. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει μια γεμάτη ατζέντα στην οποία πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η εξέταση του σημείου στο οποίο βρισκόμαστε στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μείζον πρόβλημα η θεσμοθέτηση μέτρων μετά το 2018
Αναφορικά με το μείζον ζήτημα διχασμού των διαφορετικών πλευρών, δηλαδή τη θεσμοθέτηση μέτρων για την εποχή μετά το τέλος του μνημονίου ο αξιωματούχος τόνισε πως η θεσμοθέτηση μέτρων, «είναι απαίτηση από κάποιους για την μεταπρογραμματική περίοδο και αποτελεί ένα μεγάλο θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρίσκοντας μια συμβιβαστική λύση για τη 2η αξιολόγηση και για την συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, θα γίνει μια γρήγορη συνεδρίαση για το θέμα της Ελλάδας, χαιρετίζοντας επίσης την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόφασης των βραχυπρόθεσμων μέτρων στις 23 Ιανουαρίου από τον ESM, έπειτα από τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η μονομερής ανακοίνωση των μέτρων στήριξης του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος αξιωματούχος τονίζει πως η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα πριν το διάλειμμα των Χριστουγέννων δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συνεπώς ο αξιωματούχος αναμένει πιθανώς μια επιστροφή τους στην Αθήνα μετά τις συζητήσεις στο Eurogroup, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι διεργασίες.

Μήνας κλειδί ο Φεβρουάριος
Ο αξιωματούχος εκτιμά πως ο Φεβρουάριος αποτελεί τον τελευταίο μήνα πριν από ένα μπαράζ εκλογικών αναμετρήσεων, σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης που επηρεάζονται άμεσα από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που πρέπει να φτάσουμε σε μια πολιτική συμφωνία. Έπειτα υπάρχει χρόνος για τεχνικές συζητήσεις αλλά «βρισκόμαστε σε μια φάση όπου μεγάλες αποφάσεις πρέπει να γίνουν και οι πολιτικοί θα έχουν το μυαλό τους σε άλλα ζητήματα».

Καλό βήμα η επιστολή Τσακαλώτου αλλά δεν αποτελεί λύση
Ως ένα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αξιολόγησε την επιστολή Τσακαλώτου ο αξιωματούχος, τονίζοντας όμως πως αποτελεί μόνο μια αρχή και όχι την λύση που αναμένουν οι θεσμοί για να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.