Ας το κρατήσουμε για τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν - Το Grexit κοστίζει 85 δισ. Ευρώ - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Ας το κρατήσουμε για τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν - Το Grexit κοστίζει 85 δισ. Ευρώ

Με 85 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα μπορούσε θεωρητικά να εξέλθει από το ευρώ! Το ποσό αυτό δεν είναι ένα τυχαίο μέγεθος κάποιου αναλυτή, αλλά προέρχεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Αν μια χώρα αποφασίσει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα πρέπει πρώτα να έλθει σε διακανονισμό για τις αξιώσεις ή τα χρέη της προς το σύστημα πληρωμών της νομισματικής ένωσης». Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Mario Draghi για το τι θα ισχύσει σε περίπτωση εξόδου ενός κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη, απαντώντας σε ερώτηση δύο Ιταλών ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με το insider.gr, αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως σε περίπτωση που η Ιταλία αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, θα έπρεπε να έρθει σε διακανονισμό για χρέη 358,6 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, σύμφωνα με τα δεδομένα του συστήματος πληρωμών Target 2. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό φτάνει τα 85 δισ. ευρώ.

Τί περιλαμβάνει το ποσό αυτό; Υποχρεώσεις συνδεόμενες με την έκδοση πιστοποιητικών χρέους της ΕΚΤ. Καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατανομή, εντός του Ευρωσυστήματος, των κυκλοφορούντων χαρτονομισμάτων ευρώ. Καθαρές υποχρεώσεις που απορρέουν από το υπόλοιπο του λογαριασμού δοσοληψιών με Target 2 και λοιπές υποχρεώσεις εντός του Ευρωσυστήματος (καθαρές).

Τι είναι το Target 2; Εναι το σύστημα πληρωμών του Ευρωσυστήματος μέσω του οποίου πραγματοποιείται σε συνεχή χρόνο ο ακαθάριστος και αμετάκλητος διακανονισμός των πληρωμών σε ευρώ, σε χρήμα κεντρικής τράπεζας. Σε αυτό συμμετέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των κρατών-μελών της ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες Βουλγαρίας, Δανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας και Κροατίας.

Στο Target 2 πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εντολές πληρωμής:

-Μεταφορές πίστωσης μεταξύ δύο μελών για ίδιο όφελος (π.χ. διατραπεζικές εντολές) ή κατόπιν εντολής πελάτη τους (πελατειακές εντολές). Ειδικότερα, οι πελατειακές εντολές αποτελούν πληρωμές λιανικής οι οποίες διακανονίζονται στο σύστημα και στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πληρωμές που αφορούν σε αγορές αγαθών, υπηρεσιών και περιουσιακών στοιχείων, εξόφληση υποχρεώσεων, παροχή χρηματοδότησης, μεταφορές κεφαλαίων.

-Εντολές συμψηφισμού που προέρχονται από τα Επικουρικά Συστήματα, άμεσες χρεώσεις, οι οποίες συνήθως λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο συγκεκριμένων λειτουργιών του Ευρωσυστήματος (πάγιες διευκολύνσεις, πράξεις αναχρηματοδότησης κ.α.), αλλά και μεταξύ των μελών κατόπιν παροχής σχετικής εξουσιοδότησης.

Σήμερα το τρέχον υπόλοιπο του λογαριασμού Target2 - GR της Τράπεζας της Ελλάδος είναι 72,26 δισ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερο από τα μέσα του 2011 όταν είχε αγγίξει τα 110 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό των 72,26 δισ. ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να διακανονίσει η Ελλάδα για να εξέλθει ομαλά από το σύστημα πληρωμών της νομισματικής ένωσης σε περίπτωση Grexit. Ακόμη θα πρέπει να επιστρέψει τα χαρτονομίσματα ευρώ που κυκλοφορούν σήμερα στη χώρα αξίας 13 δισ. ευρώ.

Κατά μια άλλη ανάγνωση στις υποχρεώσεις της Ελλάδος έναντι του Ευρωσυστήματος περιλαμβάνεται και η εξόφληση του ELA που σήμερα ανέρχεται σε 42,6 δισ. ευρώ, ωστόσο επειδή αυτή είναι άμεση υποχρέωση των εγχώριων τραπεζών προς την Τράπεζα της Ελλάδος δεν τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση σε περίπτωση Grexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.