Τελεσίγραφο 48 ωρών για να μη χαθεί το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

Τελεσίγραφο 48 ωρών για να μη χαθεί το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου


Σε περιδίνηση βρίσκεται η διαπραγμάτευση για να κλείσει η αξιολόγηση καθώς, όπως έλεγε και κοινοτικός αξιωματούχος, αν δεν επέλθει συμφωνία έως την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θα αποβεί άκαρπο και, πλέον, όλες οι αποφάσεις πάνε τουλάχιστον ένα μήνα πίσω.

Στην Αθήνα, όμως, λένε πως δεν χάθηκε ακόμα η τελευταία ευκαιρία, προσβλέποντας ίσως σε νέα συνάντηση (ή και έκτακτο Eurogroup;) πριν τις 9 Μαρτίου και τις αποφάσεις της ΕΚΤ για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτιή χαλάρωση.

Αόμα και τώρα πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει να μιλά για «συλλογικές αποφάσεις», παρότι επισήμως η κυβέρνηση ποτέ δεν αποκάλυψε στους πολίτες και στα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα κληθούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα, ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που συζητείται με τους δανειστές, ποιες είναι οι «παράλογες απαιτήσεις» που προτείνουν αυτοί και τι αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας προς το παρόν δεν υπάρχει. Αν υπάρξει απάντηση της κυβέρνησης στο τελεσίγραφο που έδωσαν την Παρασκευή στον κύριο Τσακαλώτο οι θεσμοί, ενδεχομένως να επιστρέψουν αυτήν την εβδομάδα, από Τρίτη και μετά. Επισήμως όμως δεν έχει γίνει γνωστό να υπήρξε έστω και μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα αυτό.

Ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες από Ελλάδα και εσωτερικό συγκλίνουν στην εκτίμηση πως για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα να πρέπει η κυβέρνηση να δεχθεί μέτρα 3,6 δισ. στη διετία 2018-2019, εκ των οποίων τα μισά ή και παραπάνω να εξοικονομηθούν στο 2018. Απαιτούν μάλιστα να ψηφιστούν τα μέτρα προληπτικά από φέτος, αλλά να μην εφαρμοστούν εάν πιαστούν οι στόχοι.

Τι χάνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες

Η βάση της πρότασης των δανειστών είναι να μειωθεί από το 2018 το αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 5.900-6.000 ευρώ (εκεί ετιμάται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) προκειμένου το δημοσιονομικό όφελος να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). Άν αυτό όμως χρησιμοποιηθεί για άλλες φοροελαφρύνσεις, τότε θα αναζητηθούν επιπλέον μέτρα. Για το 2019 στο στόχαστρο μπαίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, με περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Στην περίπτωση που θα αποφασιστεί μείωση του έμμεσου αφορολογήτου σε 5.900-6.000 ευρώ, αυτό σημείνει μείωση της έκπτωση φόρου στα επίπεδα των 1.300-1.350 ευρώ, από τα 1900 ευρώ που ισχύει σήμερα για τον άγαμο (550-600 ευρώ επιβάρυνση).

Ακόμα και αν αλλάξουν όλοι οι συντελεστές φόρου, η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη. Εάν το αφορολόγητο όριο μειωθεί στα προαναφερθέντα επίπεδα από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο, τότε μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, περίπου κατά 600 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως μισθωτοί και συνταξιούχοι των 500-900 ευρώ, με ετήσια εισοδήματα από 6.001 και μέχρι 12.000 ευρώ θα χάσουν μισό ή ένα ολόκληρο μηνιάτικο από το 2018.

Σήμερα, μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, πληρώνει μόλις 80 ευρώ τον χρόνο. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ η φορολογική του επιβάρυνση θα εκτοξευθεί στα 680 ευρώ τον χρόνο. Αν έχει εισόδημα 12.000 ευρώ και το αφορολόγητο όριο μειωθεί στις 6.000 ευρώ, θα δει φόρο 1.340 ευρώ, αντί 740 ευρώ που πληρώνει φέτος, δηλαδή 600 ευρώ περισσότερα.

Εφόσον θεσμοί και κυβέρνηση καταλήξουν σε μείωση του αφορολογήτου, θα πληρώσουν φόρο 20-600 ευρώ και σχεδόν ένα εκατομμύριο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες που έμεναν ως τώρα αφορολόγητοι, με εισοδήματα 6.000-8600 ευρώ το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.