Υπόγειος πόλεμος ΔΝΤ σε ΕΛΣΤΑΤ- Eurostat: Βάζει «νάρκες» στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα - UNPOLITICAL

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Υπόγειος πόλεμος ΔΝΤ σε ΕΛΣΤΑΤ- Eurostat: Βάζει «νάρκες» στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα


Στα άκρα φαίνεται ότι είναι διατεθειμένο να τραβήξει το ΔΝΤ την κόντρα του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τα δεδομένα και τις προβλέψεις που σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα, βάζοντας ήδη τις πρώτες “νάρκες” στις εκτιμήσεις για το πλεόνασμα. 

Το πρώτο σημάδι ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να “καταπιεί” εύκολα τα στοιχεία που δείχνουν πλεόνασμα κοντά στο 2% για το 2016, δόθηκε με την Έκθεση του για την Ελλάδα, όπου για πρώτη φορά μετά από χρόνια συμπεριλήφθηκε ειδικό παράρτημα (box) για την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Η κίνηση αυτή κατ’ αρχάς αιφνιδίασε τις ελληνικές Αρχές και εν συνεχεία προκάλεσε εκνευρισμό, καθώς το σχετικό παράρτημα έκανε αναφορές στα γνωστά προβλήματα αξιοπιστίας που παρατηρούνταν ως και το 2010, προβλήματα τα οποία έχουν αντιμετωπιστεί όπως άλλωστε προκύπτει από τις “καθαρές”, χωρίς αστερίσκους αναφορές της Eurostat. Προς τι λοιπόν το ειδικό παράρτημα; Κάποιες αιχμές που σημαδεύουν τους στατιστικούς κανόνες της Eurostat και σχετίζονται με τις εθνικολογιστικές προσαρμογές- ιδιαιτέρως μεγάλες στην περίπτωση της Ελλάδας όπως τονίζει το ΔΝΤ- έδωσαν το “πάτημα” στους τεχνοκράτες του Ταμείου να κάνουν λόγο για αβεβαιότητα ως προς τις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη. 

Το δεύτερο “χτύπημα” έγινε με αφορμή τη διαφορά 0,5 ποσοστιαίας μονάδας, που καταγράφηκε μεταξύ των εκτιμήσεων του Απριλίου και του Οκτωβρίου του 2016, αναφορικά με το πλεόνασμα του 2015, που τελικά περιορίστηκε στο 0,2% αντί 0,7% της αρχικής πρόβλεψης. Αν και η διαφορά αυτή προέκυψε στο πλαίσιο των κανόνων που ακολουθεί η Eurostat και είχε να κάνει με την αποτύπωση κάποιων ειδικών λογαριασμών, το ΔΝΤ “πάτησε” εκεί και ετοιμάζεται να αμφισβητήσει αναλόγως τα στοιχεία του φετινού Απριλίου, τα οποία αναμένεται ότι θα “δείξουν” πλεόνασμα κοντά στο 2%, δίνοντας... ραντεβού για τον Οκτώβριο. “Αυτό είναι κακόπιστο”, τονίζουν αρμόδιες πηγές, με φόντο την αποκάλυψη που έκανε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή για την παρουσία τεχνοκράτη του ΔΝΤ στις εσωτερικές διεργασίας με τη Eurostat, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης συλλογής των στοιχείων για το 2016. Αυτό ήταν το τρίτο “χτύπημα”.

Εδώ και χρόνια, στη διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος, που είναι υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, μετέχουν ως παρατηρητές η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν και η ΕΚΤ. Φέτος, για πρώτη φορά, το ΔΝΤ, που ζητούσε και έπαιρνε στοιχεία, ζήτησε την άδεια να μετέχει ως παρατηρητής και δικός του τεχνοκράτης. Το αίτημα έγινε δεκτό- δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους της Eurostat, “δένοντας” έτσι τα χέρια της ΕΛΣΤΑΤ- και η Βιέρα Καρόλοβα, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας και εδώ και περίπου τρία χρόνια στέλεχος του ΔΝΤ, παρέστη στις σχετικές εργασίας το διήμερο 31 Ιανουαρίου- 1 Φεβρουαρίου. 

Μήπως άραγε υπάρχει και η αντίστροφη συνεργασία; Μήπως δηλαδή έχουν ζητηθεί από το ΔΝΤ στοιχεία και πληροφορίες για τη μεθοδολογία και τις εκτιμήσεις του; Στέλεχος με μακρά εμπειρία στο ΓΛΚ σημειώνει ότι αν και επιδόθηκαν κατά καιρούς σχετικά αιτήματα, ποτέ το Ταμείο δεν μοιράστηκε τις λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία του και ποτέ δεν έχει δώσει αναλυτικά στοιχεία για το πώς καταλήγει στις εκτιμήσεις του, λειτουργώντας εν πολλοίς ως... αυθεντία. Η ουσία είναι ότι ακριβώς με αυτές τις εκτιμήσεις, η Αθήνα καλείται να νομοθετήσει μέτρα ύψους τουλάχιστον 3,6 δισ ευρώ, χωρίς να έχει τις “πλάτες” των Ευρωπαίων, οι οποίοι ενώ διατυπώνουν επιφυλάξεις και εγείρουν ενστάσεις για τη μεθοδολογία του Ταμείου, συντάχθηκαν πλήρως με τις απαιτήσεις του προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργός συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.