Γιατί πολλοί δεν πήραν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Γιατί πολλοί δεν πήραν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Αποτέλεσμα εικόνας για κΟΙΝΩΝΊΑ ΠΡΌΝΟΙΑ

«Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) δεν απευθύνεται σε όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ούτε σε όλους τους πολίτες με χαμηλό εισόδημα. Απευθύνεται σε όσους βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης ένδειας». 

Αυτό επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διευκρινίζοντας πώς λειτουργεί το ΚΕΑ, με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, αλλά και δηλώσεις εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εξηγούν τους λόγους για τους οποίους το σύστημα του ΚΕΑ «πάγωσε» την καταβολή σε ορισμένους αιτούντες.

Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι το εισοδηματικό όριο, δηλαδή το εισόδημα κάτω από το οποίο ένας πολίτης δικαιούται ΚΕΑ, είναι χαμηλό. Για τον υπολογισμό του, αθροίζονται κάθε λογής εισοδήματα (από εργασία, επιδόματα, επιδοτήσεις, κλπ) που έχει λάβει ο αιτών το τελευταίο εξάμηνο, πριν την υποβολή της αίτησής του. Αυτός ο σχεδιασμός του ΚΕΑ υπήρχε εξαρχής και ήταν γνωστός. Οι πολίτες και τα Μέσα Ενημέρωσης πληροφορήθηκαν τα χαρακτηριστικά του ΚΕΑ με δελτία Τύπου, ενημερωτικά φυλλάδια, συνεντεύξεις, με κάθε δυνατό τρόπο».

Και προσθέτουν ότι «το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑ ελέγχει την ακρίβεια, όσων δηλώνει ο αιτών και το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου ανακοινώνεται στον ενδιαφερόμενο. Ορισμένοι αιτούντες (λίγο περισσότεροι από 10.000) είτε δεν δήλωσαν ποσά που είχαν λάβει, είτε δεν καταμέρισαν αυτά τα ποσά στο κρίσιμο χρονικό διάστημα του εξαμήνου ή δήλωσαν λάθος τραπεζικό λογαριασμό ή έκαναν διπλή αίτηση (μία φορά ως μέλος νοικοκυριού και άλλη μία ως μεμονωμένο πρόσωπο). Γι αυτόν το λόγο, το σύστημα του ΚΕΑ "πάγωσε" την καταβολή, έως ότου κάνουν νέα δήλωση με ακριβή στοιχεία. Όταν γίνει αυτό, υπενθυμίζουμε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ δεν κλείνει ποτέ- θα λάβουν το ποσό που δικαιούνται και, εφόσον αυτό δικαιολογείται, αναδρομικά».

«Το ΚΕΑ δεν περιέχει ούτε "κρυφούς κόφτες" ούτε "παγίδες" για τους αιτούντες. Όμως, τηρεί όλους τους κανόνες της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και δεν ξεγελιέται. Κάτι διαφορετικό δεν θα έβλαπτε μόνο το δημόσιο συμφέρον. Θα ήταν, επίσης, άδικο για τους συμπολίτες μας σε έσχατη ένδεια για τους οποίους -και μόνο γι’ αυτούς- έχουν εξασφαλιστεί 750 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.