Ο Τσίπρας θέλει ψήφιση των μέτρων αρχές Μαΐου, με έτοιμη συμφωνία για το χρέος - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Ο Τσίπρας θέλει ψήφιση των μέτρων αρχές Μαΐου, με έτοιμη συμφωνία για το χρέος


Πολύ ψηλά βάζει τον πήχη η κυβέρνηση, σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα επίτευξης της τεχνικής και συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές. Παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το ή τα νομοσχέδια που θα προβλέπει η τεχνική συμφωνία θα είναι έτοιμα σύντομα και μάλιστα θα ψηφιστούν έως τις αρχές Μαΐου. 

Οι προσδοκίες είναι δε ακόμη μεγαλύτερες, καθώς η κυβέρνηση θέλει να γίνει η ψήφιση των μέτρων με γνωστό τουλάχιστον το περίγραμμα της συμφωνίας για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. 

Η προσδοκία είναι λογική και επιβάλλεται και από την εσωτερική πίεση που ασκείται στο Μαξίμου: η συμφωνία για το χρέος θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στα επώδυνα μέτρα, συμπληρώνοντας την υπόσχεση για λήψη αντιμέτρων, που η ηγεσία επικαλείται διακαώς στο αφήγημά της για την επόμενη ημέρα.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι, παρά την καθυστέρηση στις τεχνικές συζητήσεις (αρχικά ανέμενε ότι οι θεσμοί θα έρθουν στην Αθήνα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας), οι διεργασίες για το χρέος θα κινηθούν πολύ πιο γρήγορα του αναμενόμενου. Και αυτό, παρά τις αντιρρήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, έναντι των πιέσεων τόσο από το ΔΝΤ, που ζητά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να εισέλθει στο πρόγραμμα, όσο και από τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, που δείχνουν να επενδύουν πολλά στην επίλυση της ελληνικής κρίσης, εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου.

Περιγράφοντας τις επόμενες κινήσεις ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε τη δευτέρα (στον Real fm) ότι «πριν από τις 23 Απριλίου δεν υπάρχει θέμα να έλθουν νομοθετήματα που θα αφορούν τη συμφωνία», εκτός ίσως από ρυθμίσεις για θέματα, όπως οι προδικαστικοί συμβιβασμοί, τα κόκκινα δάνεια και άλλα που είναι ανεξάρτητα, αλλά ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία.

«Το μόνο καλό της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης είναι ότι πλέον όλοι, τα ξέρουν όλα και τα ξέρουν και σχετικά εγκαίρως, έστω και με ακραίες εκφάνσεις και μπορούν να ασκήσουν και την κριτική τους αλλά και την πίεσή τους μέχρι να έρθουν προς ψήφιση μήπως κάτι βελτιωθεί ή μήπως κάτι αλλάξει. Δηλαδή δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τοπίο αιφνιδιασμού» σημείωσε ο κ. Βούτσης, αναφορικά με το εάν οι βουλευτές θα γνωρίζουν τα του χρέους, όταν θα ψηφίζουν για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε πάντως εμμέσως και θέμα επαναδιαπραγμάτευσης στο μέλλον ορισμένων επώδυνων μέτρων, λόγω και των ενδεχόμενων αλλαγών στους διεθνείς συσχετισμούς. 

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο ανεξάρτητα από το ότι δεν υιοθετείται σαν τέτοιο από το κόμμα και από την κυβέρνηση, η εφαρμογή του μπορεί να οδηγήσει εν τέλει, μαζί με όλα τα άλλα και σε ένα καλύτερο πλαίσιο, ακόμα και σε έναν ορίζοντα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων στο απώτερο μέλλον το οποίο δεν είναι και πολύ απώτερο, μιλάμε μετά από δύο χρόνια» υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.