HSBC: Οι αποφάσεις για αξιολόγηση και χρέος - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

HSBC: Οι αποφάσεις για αξιολόγηση και χρέος


Το ΔΝΤ δείχνει πιο πρόθυμο να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση, ωστόσο η ευρωζώνη μάλλον θα χρειαστεί να δεσμευθεί για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, τόνισε σε έκθεσή της η HSBC, σκιαγραφώντας το «μεγάλο σχέδιο» για το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως εκτιμά, η ευρωζώνη θα πρέπει να διευκρινίσει περαιτέρω ποια μέτρα ελάφρυνσης χρέους προτίθεται να πάρει μέχρι το τέλος του προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ έπειτα θα συμφωνήσει να συμμετάσχει στη διάσωση, την ίδια ώρα που ο ESM θα επαναγοράσει τα 14 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το ΔΝΤ -κάτι που από μόνο του είναι μέτρο ελάφρυνσης χρέους, δεδομένου του υψηλού επιτοκίου που χρεώνει το Ταμείο έναντι αυτού του ESM.

Η τράπεζα εκτιμά πως η εαρινή συνάντηση του ΔΝΤ θα προσφέρει περισσότερη σαφήνεια επάνω σε αυτά, αλλά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σχέδιο, αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, δηλαδή εγκαίρως, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις πληρωμές ομολόγων αξίας επτά δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Η HSBC υπενθυμίζει πως στις 7 Απρίλη το Eurogroup έστειλε θετικά μηνύματα για το πρόγραμμα, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει πως «συμφωνήσαμε στα κύρια σημεία της πολιτικής».

Επιπλέον, η τελευταία έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ έδειξε πως το Ταμείο αναγνώρισε τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της Αθήνας το 2016, εκτιμώντας το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για 0,5%. (Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 3,9% του ΑΕΠ με όρους ESA 2010).

Η έκθεση της HSBC επισημαίνει πως η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να αποδέχεται ότι «το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους μπορεί να αποφασιστεί στο τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας το 2018», όπως επιθυμούσαν οι Ευρωπαίοι, αν και «οι τρόποι θα πρέπει να αποφασιστούν από πριν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.