Μακελειό Αίγυπτος: Το ISIS στοχεύει σε θρησκευτικό πόλεμο ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Μακελειό Αίγυπτος: Το ISIS στοχεύει σε θρησκευτικό πόλεμο ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους


Στους 49 νεκρούς έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τις δύο χθεσινές (9/4) τρομοκρατικές επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών χριστιανών στην Αλεξάνδρεια και την Τάντα της Αιγύπτου, των οποίων την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

«Μαύρη Κυριακή» ήταν για την Αίγυπτο η Κυριακή των Βαΐων, η οποία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η χθεσινή χριστιανική ημέρα αποτελεί εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Αρχικά, 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας μέσα σε εκκλησία στην αιγυπτιακή πόλη Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.


Στη συνέχεια ακολούθησε μία δεύτερη έκρηξη, στον προαύλιο χώρο της Κοπτικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια με αποτελέσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 20 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες ακόμη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Την ευθύνη για τις τρομοκρατικές ενέργειες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Παράλληλα, βρέθηκε και τρίτη βόμβα σε άλλη εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σύμφωνα με το RudawEnglish. Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όπου απενεργοποίησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αίγυπτος για τρεις μήνες

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αποφάσισε να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 3 μηνών, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο κοπτικών εκκλησιών.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Αιγύπτου, ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να καταθέσει το σχετικό αίτημα ενώπιον του Κοινοβουλίου εντός μίας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί.

Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού κράτους παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο.

«Υπάρχει μια σειρά διαδικασιών που θα εφαρμοστούν, καταρχάς η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» επισήμανε ο πρόεδρος, ενώ τόνισε ότι έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να «προστατεύσει» και να «διαφυλάξει» την χώρα.

Ο πρόεδρος Σίσι ζήτησε «την άμεση ανάπτυξη μονάδων προστασίας του στρατού για να βοηθήσουν την αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια των "ζωτικής σημασίας υποδομών" σε όλες τις επαρχίες της χώρας»,σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον δύο χριστιανικών εκκλησιών, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.


Στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού οι Έλληνες της Αιγύπτου

Στο πλευρό των Αιγυπτίων τούτες τις δύσκολες ώρες βρίσκεται όλος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Την παγιωμένη τακτική της επέλεξε η διεθνής τρομοκρατία για να κτυπήσει την Αίγυπτο με τη διασπορά αθώου αίματος! Γνωρίζοντας πως ο αιγυπτιακός λαός είναι βαθιά θρησκευόμενος, τόσο οι μουσουλμάνοι Αιγύπτιοι όσο και οι Χριστιανοί Αιγύπτιοι (Κόπτες), προσπάθησε η τρομοκρατία - μάταια βέβαια - να πλήξει την θρησκευτική συνείδηση των Χριστιανών για να στραφούν κατά των αδελφών τους Αιγυπτίων Μουσουλμάνων» τονίζει ο επικεφαλής της ελληνικής παροικίας.

«Για άλλη μία φορά η τρομοκρατία προσπαθεί να επιβιώσει στη Αίγυπτο, αλλά δεν θα το καταφέρει, όπως δεν το κατάφερε τα τελευταία χρόνια και όπως έκανε σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου ο ξενόφερτος εμφύλιος κατασπαράζει τους λαούς της. Τέτοιες πράξεις, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενώσουν περισσότερο τους Αιγύπτιους γύρω από τη σοφή ηγεσία τους» σημειώνει ο κ.Καβαλής, ενώ σχολιάζοντας την επιλογή της ημέρας της Κυριακής των Βαΐων για τα τρομοκρατικά κτυπήματα από τους τζιχαντιστές, αναφέρει: «Η Δύση θα πρέπει να καταλάβει πως στόχος είναι και παραμένει το αρραγές εσωτερικό μέτωπο της Αιγύπτου! Η επιλογή της Κυριακής των Βαΐων για το χτύπημα δεν είναι τυχαία! Είναι ημέρα που η μουσουλμανική Αίγυπτος θεωρεί αργία για τα παιδιά της που είναι Χριστιανοί, όπως και η Μ. Πέμπτη. Τόσος σεβασμός στη διαφορετικότητα της Θρησκείας αλλά όχι της Εθνικής συνείδησης».

Και προσθέτει: «Με όπλο αυτή την εθνική συνείδηση και ενότητα, είμαστε σίγουροι - ως Έλληνες που ζούμε για αιώνες στην Αίγυπτο - πως ο Αιγυπτιακός λαός θα ξεπεράσει και αυτή την παγίδα και θα συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε για την ανόρθωση της οικονομίας του και την επανάκτηση της σταθερότητας στην περιοχή, σχέδια που σαφώς δεν επιτρέπουν στην τρομοκρατία να ανθίσει. 

Θρηνούμε τα θύματα, συλλυπούμαστε τους αδελφούς μας Αιγύπτιους αλλά στεκόμαστε δίπλα τους στη χώρα που γέννησε όχι μόνο έναν λαμπρό αρχαίο παλαιό πολιτισμό αλλά και όπου στη γη της βρήκε ασφάλεια και αυτός ακόμα ο Χριστός μας, όταν κατέφυγε ως βρέφος με την Αγία Οικογένεια».


Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄

Βαρύς είναι ο θρήνος και στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τα θανατηφόρα τρομοκρατικά κτυπήματα που δέχτηκαν σήμερα οι Κοπτικές Εκκλησίες στην Αίγυπτο.

Είμαστε στο πλευρό του Αιγυπτιακού λαού, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρακολουθώντας από κοντά τα γεγονότα, καθώς η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε σχετικά μικρή απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, στην περιοχή Μανσέια, της Αλεξάνδρειας, όπου βρίσκεται και η έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, έξω από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου.

«Ας ελπίσουμε ότι ο ερχόμενος προς το εκούσιο πάθος Ιησούς Χριστός θα μαλακώσει τον πόνο των οικογενειών που τόσο άδικα έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και θα φέρει την ειρήνη Του στην ευλογημένη Αίγυπτο», κατέληξε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.


Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους απειλούν με νέα χτυπήματα

Δύο τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον κοπτικών εκκλησιών στην Αίγυπτο, έγινε γνωστό από την τρομοκρατική οργάνωση σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου απειλεί με νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια διαπράχθηκε από τον Άμπου αλ Μπαράα αλ Μάσρι, μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η επίθεση στην εκκλησία της Τάντας διαπράχθηκε από τον Άμπου Ίσαακ αλ Μάσρι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.