Άρχισε η δίκη για το "πάρτι" σε 114 νοσοκομεία - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Άρχισε η δίκη για το "πάρτι" σε 114 νοσοκομεία


Άνοιξε η δικαστική αυλαία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το πάρτι που είχε στηθεί σε 114(!) δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα με τις μίζες και τις υπερκοστολογήσεις ορθοπεδικών ειδών της DEPUY
, επί τουλάχιστον 6 χρόνια, ζημιώνοντας εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο.

Οι υπερκοστολογήσεις που έφταναν μέχρι και το 35% της εμπορικής αξίας των ορθοπεδικών ειδών εκτοξεύοντας στα ύψη το ποσό που στο τέλος χρεωνόταν στο ελληνικό δημόσιο, αποτελούσαν, την περίοδο 2000-2006, σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, τη μεγάλη «πληγή» που μόλυνε το ένα μετά το άλλο, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. 


Η συνολική ζημία από το σκάνδαλο της DEPUY υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 11.593.452,80 ευρώ, ποσό που προκύπτει από τη διαφορά της εμπορικής αξίας των υλικών και του ποσού που τελικά χρεώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Οι εκπρόσωποι των 114 νοσοκομείων στα οποία διακινήθηκαν έναντι αδράς αμοιβής τα εν λόγω ορθοπεδικά είδη δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί συνολικά 24 άτομα, στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, αλλά και γιατροί και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων.


Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η εταιρία φέρεται να δωροδόκησε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και θεραπευτηρίων με χρηματικά ποσά και άλλες παροχές και δώρα για να χρησιμοποιούν τα ορθοπεδικά είδη της τα οποία ωστόσο πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού ο οποίος εκτός από τις «αμοιβές» του φέρεται να πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο και διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο.

Η πρώτη καταδίκη για το σκάνδαλο ήρθε πάντως στα τέλη Μαρτίου καθώς πραγματοποιήθηκε (αφού είχε διαχωριστεί από την δίκη της Αθήνας) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη τριών πανεπιστημιακών γιατρών. 

Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ποινές πολυετούς κάθειρξης -από 11 έως 14 έτη- για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή τους μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς» κατά την περίοδο 2000-2006 ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να επωφελήθηκαν με 1.500.000 ευρώ.

Η δίκη ωστόσο διεκόπη πριν ουσιαστικά ξεκινήσει εξαιτίας του γνωστού προβλήματος με την έλλειψη αιθουσών ικανών να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και θα επαναληφθεί στις 26 Μαΐου 2017 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.