«Πνίγονται» στα χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Οι 8 στους 10 δεν πληρώνουν! - UNPOLITICAL

Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

«Πνίγονται» στα χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Οι 8 στους 10 δεν πληρώνουν!


«Γονατίζουν» τους φορολογούμενους, οι νέες και μάλιστα διαρκώς αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις προς ΔημόσιοΑσφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ, Δημοτικούς Οργανισμούς και τράπεζες. Τα παλαιά χρέη παραμένουν, ενώ τα νέα «φουσκώνουν» τον ήδη μεγάλο λογαριασμό!
Ξεπερνούν κάθε προηγούμενο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιανουάριος 2016-Μάρτιος 2017. Το 80% «ασφυκτιά» από τα απανωτά χαράτσια, τους φόρους αλλά και τις αυξήσεις στα πάγια έξοδα (σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά), με αποτελέσμα ελάχιστοι να καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ακόμα και εκείνοι που συνήθιζαν να είναι τυπικοί και δεν άφηναν ποτέ οικονομικές εκκρεμότητες, ξεκίνησαν να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς, κυρίως στην Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς «αντιλήφθησαν ότι τα χρήματα που τους απομένουν δεν τους επέτρεπαν να ζουν με αξιοπρέπεια».
«Κόκκινο» χτυπούν οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Εφορίαασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Και η απορία όλων είναι μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι απαιτήσεις αλλά και οι φορολογικές επιβαρύνσεις; Επιχειρηματίες τονίζουν στο Newsbomb.gr ότι «η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ήρθε για να αποτελειώσει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».  
Να σκεφτεί κανείς ότι, τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ξέφυγαν των 3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, με τα συνολικά χρέη 4.052.270 φορολογουμένων (φυσικών και νομικών προσώπων) να ξεπερνούν πλέον τα 94 δισ. ευρώ. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι μόλις μέχρι 15 δισ. ευρώ είναι εισπράξιμα!

Το ιδιωτικό χρέος πλησιάζει... το μέγεθος του δημοσίου!

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το ελληνικό Δημόσιο χρωστά στους πιστωτές του συνολικά 328 δισ. ευρώ! Από την άλλη πλευρά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βαρύνονται με κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες περίπου 110 δισ. ευρώ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο κοντεύουν τα 95 δισ. ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία οι απλήρωτες εισφορές αγγίζουν τα 34,5 δισ. ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ οι καταναλωτές έχουν φτάσει να χρωστούν 3 δισ. ευρώ!  
Οι φορολογούμενοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικά ξεπερνούν τα 242 δισ. ευρώ! Από τον Ιανουάριο 2017, οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν διαπιστώσει ότι η Εφορία τρύπωσε στον τραπεζικό τους λογαριασμό με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 28.000

Πώς αποφεύγεται η κατάσχεση χρημάτων


Μόνο μέσω των ακατάσχετων λογαριασμών που πρέπει να δηλωθούν σε Εφορία και τράπεζα, και μόνο για συγκεκριμένα ποσά, έχουν τη δυνατότητα όσοι χρωστούν να αποφύγουν την κατάσχεση χρημάτων.
  • Για οφειλές προς Δημόσιο - ασφαλιστικά ταμεία μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικές παροχές εξαιρούνται της κατάσχεσης για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ
  • Για ποσά καταθέσεων από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το μισό του ποσού που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ
Για παράδειγμα, σε μισθό 1.400 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το μισό των 400 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ
  • Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει όλο το ποσό που ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ συν 250 ευρώ που αντιστοιχούν στο μισό των 500 ευρώ
Για παράδειγμα, σε μισθό 1.800 ευρώ, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει τα 300 ευρώ που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ συν 250 ευρώ, δηλαδή συνολικά 550 ευρώ
  • Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα
  • Για οφειλές προς ιδιώτες και τράπεζες (κάρτες, δάνεια κ.λπ.), εξαιρούνται της κατάσχεσης μισθοί, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως ποσού 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.