Δεν πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα για να εμφανίζουν πλεόνασμα - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017

Δεν πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα για να εμφανίζουν πλεόνασμα


Παρά την γενική υστέρηση εσόδων, όμως, τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,735 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή δεν πληρώθηκαν συντάξεις και επιδόματα σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, που τα περίμεναν για να ζήσουν.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου δείχνουν υστέρηση 411 εκατ. ευρώ στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων (εισπράχθηκαν 956 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,367 δισ. ευρώ), υστέρηση 666 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και υπέρβαση 284 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ (σε αντίθεση με τις πληρωμές των άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους που έχουν «παγώσει»). Έτσι, τα καθαρά έσοδα, μετά τις επιστροφές φόρου, είχαν υστέρηση 152 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα συνολικά έσοδα από φόρους (πριν τις επιστροφές φόρου) εμφανίζουν υπέρβαση 543 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων. Και αυτό γιατί οι στόχοι είσπραξης των φόρων στο α' εξάμηνο είναι 50% χαμηλότεροι από εκείνους που έχουν τεθεί για το «βαρύ» β' εξάμηνο (δηλαδή 20 δισ. στο α' εξάμηνο έναντι 30 δισ. ευρώ στο β' εξάμηνο), κάτι που δείχνει πως τα μεγάλα βάρη θα πέσουν στους φορολογουμένους μετά τον Ιούλιο, όταν πληρώνουν παράλληλα και τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Με όλα αυτά, στο τετράμηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερα κατά 819 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και ανήλθαν σε 15,309 δισ. ευρώ έναντι στόχου 16,127 δισ. ευρώ.

Πώς προκύπτει παρόλα αυτά πρωτογενές πλεόνασμα; Όχι μόνον από τη «στάση πληρωμών» για προμηθευτές του Δημοσίου κλπ, όπως είναι σύνηθες πια να συμβαίνει, αλλά ακόμα και για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Συνολικά στο α' τετράμηνο, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά 1,728 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και ανήλθαν σε 16,442 δισ. ευρώ αντί για 18,170 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί. Ειδικά το πρωτογενές πλεόνασμα όμως ανήλθε σε 1,735 δισ. ευρώ. Ήταν μικρότερο σε σχέση με τα 1,906 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού τετραμήνου αλλά υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον επίσημο στόχο, για πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο.

Και αυτό​, κυρίως, επειδή ήταν μειωμένες κατά 1.159 εκατ. ευρώ έναντι του προϋπολογισθέντος στόχου​ ​οι πληρωμές ​σε νοικοκυριά-δικαιούχους επιδομάτων και συντάξεων. Συγκεκριμένα, δεν καταβλήθηκαν:

- για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 169 εκατ. ευρώ,

- για αποδοχές και συντάξεις 134 εκατ. ευρώ,

- για τα επιδόματα πολυτέκνων 55 εκατ. ευρώ.

Μειωμένες ήταν επίσης​:​

- οι επιχορηγήσεις Υγείας (νοσοκομείων και ΠΕΔΥ) κατά 85 εκατ. ευρώ,

- οι επιδοτήσεις στη Γεωργία κατά 150 εκατ. ευρώ,

- οι αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 332 εκατ. ευρώ

- οι δαπάνες για Δημόσιες Επενδύσεις (ΠΔΕ) κατά 569 εκατ. ευρώ ( ανήλθαν σε μόλις 535 εκατ. ευρώ αντί 1,1 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος δαπάνης στον προϋπολογισμό).

«Κολλημένη» στην ύφεση για έξι μήνες η ελληνική οικονομία

Η παράταση της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είχε κόστος και στο α' τρίμηνο της χρονιάς καθώς η οικονομία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, διατηρήθηκε σε τροχιά ύφεσης. 

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 0,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016 ενώ υπήρξε και μείωση 0,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016 που και αυτό ήταν υφεσιακό. 

Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και αναμένεται να ανεθεωρηθούν στις 2 Ιουνίου οπότε θα δοθεί η νέα εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας με επιπρόσθετα στοιχεία (όπως ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου).

Η ανακοίνωση έρχεται λίγα 24ωρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη. 

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή ως τμήμα του πολυνομοσχεδίου ο πήχης για φέτος περιορίστηκε στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι 2,7% που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό. 

Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο και από την (επίσης μειωμένη) εκτίμηση της Κομισιόν η οποία στις εαρινές προβλέψεις μιλούσε για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.