Ανταρκτική: Το παγόβουνο που «αιμορραγεί» - Οι μύθοι που το συνοδεύουν και η εξήγηση των επιστημόνων - UNPOLITICAL

Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Ανταρκτική: Το παγόβουνο που «αιμορραγεί» - Οι μύθοι που το συνοδεύουν και η εξήγηση των επιστημόνων


Η επιστημονική κοινότητα άρχισε να εξερευνά αυτόν τον παγωμένο όγκο προκειμένου να δει για ποιον λόγο ανά διαστήματα βγάζει κόκκινο νερό. Η λύση ήταν απλή: Σκουριά. Το φαινόμενο αυτό δημιουργούταν όταν το οξείδιο του σιδήρου που υπάρχει στο νερό έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο του αέρα.


Αλλά αυτό ήταν το ένα σκέλος του μυστηρίου. Το δεύτερο ήταν από πού προερχόταν αυτό το τόσο πλούσιο σε σίδηρο νερό. Μετά από πάρα πολλά χρόνια οι επιστήμονες κατάφεραν να δώσουν την εξήγηση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, σύμφωνα με το Popular Science, πως για όλα ευθύνεται μια… δεξαμενή αλμυρού νερού που βρίσκεται στη βάση του παγόβουνου.

Με τον τρόπο αυτό λύθηκε το μυστήριο με το παγόβουνο που «αιμορραγεί» αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πως έχουν πολλά ακόμα να μάθουν από αυτόν τον παγωμένο όγκο.


«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε σε ποιο σημείο και με ποια ταχύτητα οι πλάκες πάγου και τα παγόβουνα θα εξελιχθούν με την κλιματική αλλαγή», αναφέρει η Jessica Badgeley, καθηγήτρια στο Colorado College καθώς όπως σημείωσε όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία στον πλανήτη, τόσο συχνότερα θα βλέπουμε παγόβουνα «αιμορραγούν».

Παρά το γεγονός πως οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο, η έλξη που ασκεί αυτό το φαινόμενο είναι τεράστια με αποτέλεσμα να έχει προκαλέσει την φαντασία πολλών αλλά και διάφορα σενάρια από την πλευρά των συνωμοσιολογιών. Πολλοί είναι οι μύθοι που το συνοδεύουν. Κάποιοι τρομακτικοί κάποιοι, άλλοι φρικιαστικοί με αυτά και με αυτά όμως το παγόβουνο πήρε την ονομασία «Καταρράκτες αίματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.