Νότια της Κρήτης το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Νότια της Κρήτης το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρέλαιο νότια κρήτης

Ίσως τώρα, καταλαβαίνουμε όλοι για ποιον λόγο μας πιέζουν, τόσο με τα μνημόνια όσο και με όλες αυτές τις αηδίες... 

Υπεράνω κάθε προσδοκίας και πρόβλεψης είναι τα δεδομένα που έρχονται από διεθνείς μελέτες για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα. 

Συγκεκριμένα, νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και κοντά στα σύνορα της ελληνολιβυκής θάλασσας υπάρχουν δύο τεράστια «αντίγραφα» του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος «ΖΟΡ», όπου το πρώτο βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με διεθνείς και Έλληνες επιστήμονες είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το «βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία συνολική επιφάνεια της τάξεως των 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

Μιλώντας με τεχνικούς όρους, το κοινό κοίτασμα Ελλάδας-Λιβύης περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 Τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο! Με άλλα λόγια, η πλήρης αξιοποίησή του και πώληση του αερίου σε σημερινές τιμές αγοράς αποπληρώνει το ελληνικό χρέος σε βάθος 15ετίας! Εάν λάβουμε δε υπ’ όψη ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε διαπιστώνουμε ότι Νοτιοδυτικά της Κρήτης θα μπορούσε να βρίσκεται το Νο.1 μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο Φυσικού Αερίου!
Όπως εξηγεί και ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών: " Επειδή γνωρίζουμε ότι από ερευνητική σκοπιά το παραπάνω θέμα απασχολεί την Ιταλική πλευρά η οποία είναι μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει η Ελλάδα -που παλαιότερα είχε συζητήσει την δυνατότητα σύνδεσης Λιβύης & Ελλάδος με αγωγό φυσικού αερίου- να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ιταλία, ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να διευθετήσει τα θαλάσσια όρια της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) με τη Λιβύη, ιδιαίτερα δε τα όρια του τριπλού σημείου οριοθέτησης μεταξύ Ιταλίας, Λιβύης & Ελλάδος.
Να καταλήξουμε ότι με δεδομένο ότι η Spectrum αναφέρει ότι οι στόχοι κοιτασμάτων «τύπου ΖΟΡ» είναι επαναλαμβανόμενοι, σεισμικών καταγραφών μήκους 310 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την ελληνική λεκάνη του Ηροδότου) διατρέχοντας τα Κυπριακά Μπλοκ (γεωτεμάχια) 10 & 11 της ExxonMobil & TOTAL μέχρι το Μπλοκ 12 της Noble, είναι φανερό ότι οι στόχοι που διαπιστώθηκαν από την Spectrum μέσα στη Λιβυκή ΑΟΖ θα μπορούσαν επίσης να επαναλαμβάνονται εντός της Ιταλικής ΑΟΖ αλλά και μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ".
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά για την χώρα μας και μάλιστα μακριά από τις "θερμές" περιοχές του Αιγαίου και της Κύπρου. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι πολιτική θέληση και επιμέρους διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου κοιτάσματος υπέρ του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.