Κραυγή από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς: "Σοβιετικού τύπου κρατική παρέμβαση" - UNPOLITICAL

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Κραυγή από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς: "Σοβιετικού τύπου κρατική παρέμβαση"


Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων προκάλεσαν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΙΣ κάνει λόγο για «εξόφθαλμες περιπτώσεις σοβιετικού τύπου κρατικής παρέμβασης», σημειώνοντας ότι με βάση τα όσα δρομολογούνται, αφαιρείται το διευθυντικό δικαίωμα της αξιολόγησης από το ιδιωτικό σχολείο και ανατίθεται σε μια επιτροπή, «η οποία θα χρησιμοποιείται ως ''φύλλο συκής'' για μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία ''κρίσης'' δύο χρόνων». Ο ΣΙΣ επικρίνει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο εκπαιδευτικός συνεχίζει να υπηρετεί στο σχολείο, το οποίο τον κρίνει ανεπαρκή. «Με άλλα λόγια σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός κριθεί ανεπαρκής, αυτός δεν μπορεί ούτε να αξιολογηθεί ούτε να αντικατασταθεί», αναφέρει.

Το υπουργείο Παιδείας απάντησε εκφράζοντας θλίψη για την ανακοίνωση του ΣΙΣ, σημειώνοντας ότι τέτοιες ανακοινώσεις δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο.

«Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ως αποκλειστική του αποστολή τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Φαίνεται πως για κάποιους αυτό είναι άκρως ενοχλητικό», σημειώνει ακόμη το υπουργείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων:

«Η διαδικασία μετατροπής των ιδιωτικών σχολείων σε κομματικά-κρατικά που ξεκίνησε επί υπουργίας Φίλη, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό από τον αντικαταστάτη του, τον κ. Γαβρόγλου, στο πνεύμα του καταστατικού σκοπού της συντεχνιακής ηγεσίας της ΟΙΕΛΕ, που δεν είναι άλλος από την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Καθοριστικός παράγων για την επίτευξή του σκοπού αυτού είναι η απονεύρωση και ισοπέδωση του πλέον δημιουργικού τμήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των ιδιωτικών σχολείων. Και μέσο για την επίτευξή του είναι η απαγόρευση αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού τους, γεγονός που θα επιφέρει τη βαθμιαία κατάρρευση της ποιότητας. Έτσι θα εκπληρωθεί και ο προγραμματικός στόχος της επιτροπής ελέγχου του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριζε ότι η ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί παθογένεια που πρέπει να εξαλειφθεί.

Σταχυολογούμε δυο εξόφθαλμες περιπτώσεις σοβιετικού τύπου κρατικής παρέμβασης από τις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο προς ψήφιση και οι οποίες τροποποιούν επί τα χείρω τον καταστροφικό Ν. 4415/2016:

1) Αφαιρείται το διευθυντικό δικαίωμα της αξιολόγησης από το ιδιωτικό σχολείο και ανατίθεται σε μια «αμερόληπτη» επιτροπή, η οποία θα χρησιμοποιείται ως «φύλλο συκής» για μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία «κρίσης» δύο χρόνων. Κατά τη διάρκεια αυτής ο εκπαιδευτικός συνεχίζει να υπηρετεί στο σχολείο το οποίο τον κρίνει ανεπαρκή(!), έως ότου η εν λόγω επιτροπή αποφανθεί αν συντρέχει λόγος ανεπάρκειας ή όχι! Με άλλα λόγια σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός αποδειχτεί ανεπαρκής, αυτός δεν μπορεί ούτε να αξιολογηθεί ούτε να αντικατασταθεί.

2) Σε περίπτωση που καταργούνται τμήματα ή μαθήματα, τα σχολεία οφείλουν, αντί να μειώνουν το ωράριο των εκπαιδευτικών, να τους δίνουν πλασματικές ώρες, οι οποίες δεν θα αντιστοιχούν σε πραγματικές ανάγκες της σχολικής μονάδας. Δημιουργεί έτσι, το μοναδικό παράδοξο μια επιχείρηση που χάνει έστω και ένα μικρό κομμάτι του κύκλου εργασιών της για οποιοδήποτε λόγο και συρρικνώνεται να πρέπει να αμείβει ώρες αργομισθίας. Η διαδικασία αυτή θα ρίχνει σε μια καταδικαστική σπείρα θανάτου οποιοδήποτε σχολείο χάσει μαθητές έστω και συγκυριακά. Αντιλαμβανόμαστε ότι έτσι λειτουργεί ο κρατικός τομέας και γι’ αυτό υπάρχουν τόσοι αντιπαραγωγικοί κρατικοί οργανισμοί, τους οποίους οι Έλληνες πολίτες συντηρούν αιμορραγώντας φορολογικά, αλλά αντιλαμβάνεται κανείς πόσο καταστροφικό είναι το μοντέλο αυτό για οποιονδήποτε ιδιωτικό οργανισμό.

Το Υπουργείο, στο Δελτίο Τύπου του, επιχαίρει ότι «η τελική συμφωνία δεν αφήνει σε κανέναν την παραμικρή αμφιβολία ότι η ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα τελεί υπό την εποπτεία του κράτους και δεν είναι εμπορική επιχείρηση». Αποκρύπτει, όμως, την πραγματική αιτία του πανηγυρισμού, που είναι η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε ημι-κρατικά μορφώματα, κάτι σαν προβληματικές ΔΕΚΟ, χωρίς καμία δυνατότητα αυτενέργειας, καμία ελευθερία επιλογής, καμία δυνατότητα εξέλιξης.

Και αυτό είναι το χειρότερο: στραγγαλίζει βαθμιαία τις νησίδες προόδου και δημιουργικότητας της νέας γενιάς, το δικαίωμα στην ελευθερία επιλογής των γονέων τους και χτίζει λιθαράκι-λιθαράκι ένα κράτος ολοκληρωτικής αντίληψης κλείνοντας την Ελληνική κοινωνία «ανεπαισθήτως […] από τον κόσμον έξω».

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

«Μας προκαλεί θλίψη η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων που θεωρεί ότι εκπροσωπεί εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τέτοιες ανακοινώσεις δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στον δημόσιο διάλογο και δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο. Να υπενθυμίσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ως αποκλειστική του αποστολή τη διασφάλιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Φαίνεται πως για κάποιους αυτό είναι άκρως ενοχλητικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.