Προχωρά το σχέδιο φτωχοποίησης των Ελλήνων - Ποιοι θίγονται από τα νέα μέτρα - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Προχωρά το σχέδιο φτωχοποίησης των Ελλήνων - Ποιοι θίγονται από τα νέα μέτρα


Μεγάλο "τσεκούρι" στις αποδοχές του δημοσίου τομέα αναμένεται να μπει ήδη από το τρέχον έτος. Στο στόχαστρο μπαίνουν περισσότεροι από 300.000 υπάλληλοι που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, και οι οποίοι λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα. Επιπλέον, βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ μεγάλο πλήγμα θα υποστούν και οι συνταξιούχοι καθώς το ΕΚΑΣ θα πρέπει να καταργηθεί μέχρι το 2019. 

Ωστόσο, μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης μάλλον θα είναι οι ένστολοι. Περισσότερο από 160.000 άτομα θα δουν πάγωμα του μισθού τους από το τρέχον έτος, ενώ οι νεοεισερχόμενοι θα υποστούν μείωση μισθού κατά 20% και μείωση των επιδομάτων κατά 25%.

Τα κοινωνικά επιδόματα θα εξεταστούν από την αρχή και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ριζικά οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων που υπολογίζονται σήμερα στα 700.000 άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, το αφορολόγητο πέφτει στα 5.682 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα για όσους δεν έχουν παιδιά σε 5.910 ευρώ από 8.864 ευρώ σήμερα για όσους έχουν ένα παιδί, στα 6.136 ευρώ από 9.090 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και στα 6.591 ευρώ από 9.545 ευρώ που ανέρχεται σήμερα για όσους έχουν από τρία παιδιά και πάνω.

Στις συντάξεις οι μειώσεις θα φτάσουν στο 18% τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Στα εργασιακά συμφωνήθηκε η κατάργηση της προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά το όριο παραμένει στο 5%.

Περάν των ήδη γνωστών περικοπών στις συντάξεις, από το 2019, και του αφορολογήτου, από το 2020, αποκαλύπτεται και μια νέα αύξηση εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Η αύξηση αύτη περιλαμβάνεται στη λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν στις 18 Μαΐου.

Από την άλλη, η κυβέρνηση μιλάει για καθολική ήττα όσον αφορά τα εργασιακά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε στον ΣΚΑΪ ότι "δεν υπολογίζονται στο σύνολο του ακαθάριστου εισοδήματος των ελεύθερων Επαγγελματιών αλλά επί των κερδών τους με τον συνυπολογισμό και των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν μπορούσαμε να αποκρούσουμε το σύνολο των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ που ξανάνοιξε το ασφαλιστικό".

Οι απαιτήσεις του επικαιροποιημένου Μνημονίου

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας έρχεται φορολογική αφαίμαξη του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Έρχεται «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές, περικοπή επιδομάτων, έξτρα φορο-επιβαρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας επιβολής κατασχέσεων σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, εφαρμογή ενός νέου συστήματος εξόφλησης φορολογικών οφειλών σε μηνιαία βάση και άλλες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών είσπραξης δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Από το 2018, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν από την κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών ενώ από το 2020 - σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο - θα μπει σε εφαρμογή το «κουρεμένο» αφορολόγητο όριο θα φέρει πρόσθετους φόρους στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι (με ετήσια εισοδήματα 6.000 - 8.000 ευρώ) θα πληρώσουν για πρώτη φορά, φόρο για τα χαμηλά εισοδήματα τους.
Στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, περιλαμβάνονται ακόμη αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών που συγχωνεύονται, ενώ προβλέπεται η αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ και η ενίσχυση ακόμη περισσότερο της ανεξαρτησίας της Αρχής Δημοσίων Εσόδων διαχωρίζοντάς την πλήρως από τις δομές των ελεγκτικών υπηρεσιών που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας, οι παρεμβάσεις στο φορολογικό πεδίο που περιλαμβάνει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο έχουν ως εξής:

1. Κατάργηση φοροαπαλλαγών: Εξορθολογισμός των φοροαπαλλαγών για την εξοικονόμηση 189 εκατ. ευρώ το 2018. Προς κατάργηση οδεύουν:

- Η έκπτωση 10% από τον φόρο εισοδήματος των δαπανών των φορολογουμένων για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

- Η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Οι διατάξεις αυτές θα πάψουν να ισχύουν από το 2018, με συνέπεια την αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους και την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2019, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2018.

2. Μείωση αφορολογήτου - αντίμετρα: Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, με καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Η έκπτωσης φόρου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες θα μειωθεί κατά 650 ευρώ, με αποτέλεσμα το αφορολόγητο όριο να μειωθεί από 8.636-9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών των φορολογούμενων στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών με χαμηλά εισοδήματα. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο ενσωματώνεται και το φορολογικό πακέτο των αντίμετρων που θα ενεργοποιηθεί, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και προβλέπει:

- τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με απόδοση 0,8% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή συνδυαζόμενη με τις περικοπές στα αφορολόγητα όρια θα προκαλέσει φοροελαφρύνσεις μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα

- τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ και

- τη μείωση του ΕΝΦΙΑ με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ

3. Περικοπές επιδομάτων και ΕΚΑΣ. Κατάργηση παροχών ύψους 269 εκατ. ευρώ που «αλληλοκαλύπτονται» με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, φοροαπαλλαγών και επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης και τον περαιτέρω περιορισμό του ΕΚΑΣ (570 εκατ. ευρώ το 2017, 808 εκατ. ευρώ το 2018 και εξαφάνιση της δαπάνης 853 εκατ. ευρώ το 2019) θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, θα καταργηθούν επιδόματα τέκνων, θα μειωθεί το επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ, θα μειωθούν δημοσιονομικές δαπάνες κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018 και θα καταργηθεί το επίδομα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας για την εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 2 εκατ. ευρώ το 2018.

4. Συγχωνεύσεις - εξαγορές. Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών.

5. Ναυτιλία: Επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς έως το 2018.

6. Πλειστηριασμοί: Αναθεώρηση και μεταρρύθμιση των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

7. Ηλεκτρονικές πληρωμές - Λοταρία: Υποβολή προτάσεων για πρόσθετα κίνητρα τα οποία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα τεθεί σε λειτουργία η λαχειοφόρος αγορά (λοταρία) των αποδείξεων.

8. Έλεγχος φορολογικών υποθέσεων: Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων που θα επιτρέπουν στους εισαγγελείς να αποστέλλουν πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση χωρίς να την δεσμεύουν για τη διενέργεια ελέγχων. Οι διατάξεις θα αφήνουν στη φορολογική διοίκηση τη διακριτική ευχέρεια για το τι πρέπει να κάνει με τις πληροφορίες. Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων που θα αποκλείουν τη φορολογική διοίκηση και το προσωπικό της από την παραλαβή και εφαρμογή μέτρων ελέγχου και έρευνας που έχουν διαταχθεί από τους εισαγγελείς.

9. Είσπραξη οφειλών: Οι αρχές θα προμηθευτούν λογισμικό που θα επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας κυρίως την πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία κατάσχεσης.

10. Χρόνος παραγραφής: Επανεξέταση και τροποποίηση των κανόνων του καθεστώτος παραγραφής για την είσπραξη, προκειμένου να θεσπιστούν αυστηρότερες απαιτήσεις για την αποφυγή διαδοχικών διακοπών και επεκτάσεων πέραν του εύλογα αναγκαίου.

11. Μηνιαία πληρωμή φόρων: Έως τον Ιούλιο του 2017 θα συνταχθεί μελέτη σχετικά με τη δυνατότητα καθιέρωσης ενός συστήματος τακτικής μηνιαίας πληρωμής με αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά μέσα για τους φόρους που καταβάλλουν τα φυσικά πρόσωπα.

12. Οφειλέτες: Δημοσίευση του επικαιροποιημένου ετήσιου καταλόγου των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Με απόφαση θα καθοριστούν κριτήρια για την ταξινόμηση των φορολογουμένων σύμφωνα με την ικανότητα πληρωμής τους και θα γίνει ταξινόμηση των μεγάλων οφειλετών βάσει της ανάλυσης οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων για τον προσδιορισμό της βιωσιμότητάς τους.

Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις τι ζητούν οι δανειστές

Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων που έχουν προγραμματισθεί και έχουν για διάφορους λόγους «παγώσει» ζητούν στο αναθεωρημένο Μνημόνιο οι δανειστές, οι οποίοι έθεσαν παράλληλα αυστηρά χρονικά περιθώρια για την υλοποίησή τους.
Οι Θεσμοί απαιτούν και την πρόσληψη συμβούλων για την πώληση των συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει στην υπόθεση του Ελληνικού, με την αρχαιολογία και ζητά να οριστεί ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους επενδυτές.
Στα προαπαιτούμενα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο είναι η επέκταση για μια τριετία του χρόνου ζωής του ΤΑΙΠΕΔ, η έγκριση από το ΚΥΣΟΙΠ του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, προκήρυξη διαγωνισμού από την Εγνατία Οδό, για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό σταθμών διοδίων, η υιοθέτηση ενός αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής και τη δρομολόγηση μιας νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Σε σχέση με τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο κράτος (περιλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους υπό τη διαχείριση φορέων που τελούν υπό την εποπτεία των Υπουργείων) σημειώνεται πως θα συμφωνηθούν από κοινού μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών. «Δεν πραγματοποιείται καμία μεταβίβαση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αν αυτό αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία», επισημαίνεται στο Μνημόνιο.
Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ανεβάσει την ένταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος είναι ιδεολογικά αντίθετοι στην παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με τη λίστα η κυβέρνηση δεσμεύεται:

- Να παρατείνει για μια τριετία η θητεία του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η θητεία του λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο ιδρυτικός νόμος (ν. 3896/2011) προέβλεπε εξαετή διάρκεια.
- Να εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων (Αsset Development Plan, ADP).
- Να προσλάβει συμβούλους άμεσα για τη διάθεση των συμμετοχών του σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
- Να προκηρύξει διαγωνισμό η «Εγνατία Οδός» για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό σταθμών διοδίων (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας) και θα προετοιμάσει τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την κατασκευή άλλων τριών διοδίων (Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμωνικό).
- Να λυθούν τα ζητήματα αρχαιολογίας στο Ελληνικό και να ορίσουν ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους επενδυτές.
Να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής.
- Η δρομολόγηση μιας νέας διαδικασίας υποβολής προσφορών για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Θα εξασφαλιστεί ότι στον προτιμητέο επενδυτή θα συμμετέχει ένα τουλάχιστον μέλος της ένωσης εταιρειών μεταφοράς φυσικού αερίου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
-Κανονισμός λειτουργίας για το Υπεταμείο με βάση του κανόνες του ΟΟΣΑ.
-Τροποποίηση νομοθεσίας για την ΥΠΑ.
-Επίσης, ζητά ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μεταφορών (λιμάνια, τρένα κ.λπ.).
-Σε σχέση με τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και ΔΕΚΟ θα αποφασιστεί τι θα μεταφερθεί στο υπερταμείο και θα γίνει από κοινού μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών. Η μεταβίβαση θα υλοποιηθεί άμεσα και η λίστα θα καθοριστεί πάνω στη βάση των προαναφερόμενων κριτηρίων.
- Το Δ.Σ. του υπερταμείου θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των μελών του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα 10 περιφερειακά λιμάνια θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ και θα προωθήσει τις διαδικασίες υλοποίησης συμβάσεων παραχώρησης. Η αρχή διαχείρισης του λιμένα θα μεταφερθεί στην ΕΔΗΣ. Στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθούν και τα 23 μικρά αεροδρόμια της χώρας.
-Πρόταση από εξωτερικό σύμβουλο για την ΕΑΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.