Dakhma: Οι παράξενοι “Πύργοι της Σιωπής” της Ινδίας (φωτό) - UNPOLITICAL

Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Dakhma: Οι παράξενοι “Πύργοι της Σιωπής” της Ινδίας (φωτό)


Οι Ζωροάστρες έχουν έναν ασυνήθιστο τρόπο κηδείας για τους νεκρούς τους. Δεν τους θάβουν ούτε τους καίνε. Αντ’αυτού, τα πτώματα παραμένουν πάνω σε ψηλούς πύργους γνωστούς ως dakhma ή Towers of Silence (σ.σ. Πύργοι της Σιωπής), όπου εκτίθενται στα στοιχεία της φύσης και στα αρπακτικά πτηνά.

Αυτή η μακάβρια κηδεία προέρχεται από την πεποίθηση ότι οι νεκροί είναι ακάθαρτοι όχι μόνο σωματικά -λόγω αποσύνθεσης- αλλά και επειδή μολύνονται από τον «δαίμονα του πτώματος» και τα κακά πνεύματα που βυθίζονται στο σώμα μόλις φύγει η ψυχή. Η ταφή και η αποτέφρωση θεωρούνται έτσι ως ρυπογόνες για την φύση.


Αυτή η πρακτική της έκθεσης των νεκρών, γνωστή ως dokhmenashini, τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. από τον Ηρόδοτο, αλλά η χρήση των πύργων έγινε πολύ αργότερα, στις αρχές του 9ου αιώνα. Οι Πύργοι της Σιωπής έχουν μια επίπεδη οροφή χωρισμένη σε τρεις ομόκεντρους δακτυλίους, όπου τοποθετούνται τα γυμνά σώματα – ο εξωτερικός δακτύλιος είναι για τους άντρες, ο κεντρικός για τις γυναίκες και ο εσωτερικός για τα παιδιά. Όταν οι σάρκες των νεκρών φαγωθούν από τα πτηνά και μείνουν μόνο καθαρά οστά, συλλέγονται σε ένα λάκκο στο κέντρο του πύργου, όπου προστίθεται ασβέστης που επιτρέπει στα οστά να αποσυντεθούν σταδιακά.


Η αρχαία αυτή πρακτική χρησιμοποιήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ’70, οπότε κηρύχθηκε παράνομη λόγω του φόβου των μολύνσεων. Ωστόσο, εξακολουθεί να πραγματοποιείται σήμερα στην Ινδία από τη φυλή Parsi, που αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ζωροαστρών στον κόσμο. Πάντως, η μεγαλύτερη απειλή για τη διαδικασία αυτή της ταφής δεν προέρχεται από τους υπαλλήλους υγείας ή από τις δημόσιες διαμαρτυρίες αλλά από την έλλειψη γυπών!


Οι γύπες, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποσύνθεση των νεκρών σωμάτων, έχουν μειωθεί αρκετά στην Ινδία από τη δεκαετία του 1990. Το 2008, οι αριθμοί τους μειώθηκαν κατά 99%, στοιχείο τρομακτικό, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ένα φάρμακο που χορηγείται στα βοοειδή είναι θανατηφόρο για τους γύπες όταν τρέφονται με σφάγια. Το φάρμακο απαγορεύτηκε από την ινδική κυβέρνηση, αλλά ο πληθυσμός τους ακόμα δεν έχει ανακάμψει.


Σήμερα σε ορισμένους Πύργους Σιωπής στην Ινδία έχουν εγκατασταθεί ισχυροί ηλιακοί συλλέκτες για να αφυδατώσουν τα σώματα γρηγορότερα, ενώ σιγά-σιγά η πρακτική αυτή τείνει να εγκαταλειφθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.