Ναυάγιο στο Eurogroup: Παρά το νέο μνημόνιο στον «αέρα» οι δεσμεύσεις για το Ελληνικό χρέος - Unpolitical - Ειδήσεις και σχόλια

Breaking

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Ναυάγιο στο Eurogroup: Παρά το νέο μνημόνιο στον «αέρα» οι δεσμεύσεις για το Ελληνικό χρέος


Θρίλερ στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος: Εκρηκτικό κλίμα και όλα στον «αέρα»

Συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δύο ώρες στο περιθώριο του Eurogroup.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Γερμανού και του Γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ.
Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή.
Όλες οι πλευρές επιχειρούν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις, σε μία προσπάθεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενημέρωσε τους συναδέλφους του πως αν υπάρχει έδαφος για συμφωνία να προχωρήσει η συζήτηση, διαφορετικά η προσπάθεια να εγκαταλειφθεί και να δώσουν νέο ραντεβού. 
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως όσο μένουν μέσα και συνεχίζουν τη συζήτηση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία.
Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Real ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group έκλεισε το θέμα των προαπαιτούμενων χωρίς καμία αντίρρηση από καμία χώρα και άρχισε η συζήτηση για το χρέος.
Οι πιθανότητες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σήμερα σε μια απόφαση, η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, είναι εξαιρετικά υψηλές, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η όποια απόφαση θα βγει τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε μία πολιτική απόφαση - συμφωνία για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Θα δηλωθεί η πρόθεση για εξεύρεση συνολικής λύσης, με όρους και προϋποθέσεις που θα συγκεκριμενοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η τεχνική συμφωνία θα επικυρωθεί στις 15-16 Ιουνίου οπότε και συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΔΝΤ
Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν δεσμευτεί η ΕΕ για λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους«Μην υποκύψεις στις απαιτήσεις του Σόιμπλε. Κράτα σκληρή στάση», φέρεται να είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στον Πολ Τόμσεν πριν την κρίσιμη συνεδρίαση. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Σόιμπλε φέρεται να έχει μείνει... μόνος του καθώς, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει λύση για την Ελλάδα τότε θα υπάρξει και νέο «θύμα» της γερμανικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, με πολλές χώρες να είναι... υποψήφιες. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το κομμάτι των μεσοπρόθεσμων μέτρων, που αποτελούσε μέχρι και τις τελευταίες ώρες αντικείμενο συζητήσεων τεχνοκρατών, θα επιτρέπει στο ΔΝΤ να υπολογίσει ότι το χρέος θα μειωθεί κατά άλλες 20 μονάδες και θα φέρνει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες κάτω από το 15% για τα έτη με μεγάλες συγκεντρώσεις τα πρώτα 10 χρόνια αποπληρωμής και κάτω από το 20% για τα υπόλοιπα.

Ψυχρολουσία από Σόιμπλε 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ξεκάθαρα πώς πριν από τις Γερμανικές εκλογές δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ρύθμιση χρέους, παρά τις δηλώσεις… συμπάθειας προς την ελληνική πλευρά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε τίναξε στον αέρα τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης.
«Έχουμε θέσει σε ισχύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ήδη. Τα επόμενα θα αποφασιστούν μετά το τέλος του πρόγραμματος» είπε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται και ειδική έκκριση από τη Γερμανική Βουλή για το ελληνικό χρέος.
Απαντώντας στις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος έχει πολύ πιο ήπια στάση για το θέμα του χρέους σημείωσε: «Πιθανόν καμιά φορά μέλη της κυβερνήσεώς μας, ίσως και ο ΥΠΕΞ ξεχνούν ότι δεν μπορούμε να κάνουν διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου. Πέρσι το καλοκαίρι αποφασίσαμε πώς θα κινηθούμε».

 Μοσκοβισί: Η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της

«Η Ελλάδα ψήφισε μέτρα την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και εμείς στις δικές μας δεσμεύσεις» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup
«Πρέπει ο ελληνικός λαός να δει ότι οι προσπάθειές του αναγνωρίζονται» είπε ο κ. Μοσκοβισί.
«Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί. «Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης. Αυτή τη φορά, θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν», επιβεβαίωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, η οποία πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν έως το βράδυ, ενδεχομένως ακόμα και μέχρι αύριο Τρίτη.
«Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα δύσκολο πακέτο μέτρων με το οποίο ζητά από τον ελληνικό λαό νέες θαρραλέες, αλλά και αναγκαίες προσπάθειες», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάνει σημαντικές προσπάθειες και γι' αυτό είναι σημαντικό και οι εταίροι της να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σήμερα ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να βρεθεί μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι αυτό θέλουν όλες οι πλευρές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ.
Ο Π. Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες σήμερα για να επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε η Ελλάδα και η ευρωζώνη να μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. «Τώρα ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι οι προσπάθειές του βρίσκουν ανταπόκριση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Σελίδες