Καρδιολόγοι και ΠΟΥ εκπέμπουν SOS: Πιθανώς καρκινογόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο - UNPOLITICAL

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Καρδιολόγοι και ΠΟΥ εκπέμπουν SOS: Πιθανώς καρκινογόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρονικο τσιγαρο

Πόσο υγιεινή επιλογή είναι τελικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Μεταξύ των επιστημόνων επικρατεί προβληματισμός σχετικά με την ασφάλειά τους παρά το γεγονός ότι μελέτες δείχνουν πως περιέχουν προϊόντα χαμηλότερης τοξικότητας σε σύγκριση με το κλασικό τσιγάρο. Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επιχειρώντας να βάλει το θέμα στη σωστή του διάσταση. Έτσι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το «Έθνος», τα ηλεκτρονικά τσιγάρα απελευθερώνουν ατμό με ζέσταμα ενός διαλύματος που περιέχουν συνήθως νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη, γλυκερίνη, νερό και αρωματικούς παράγοντες. Η χρήση τους τριπλασιάζεται ανά έτος και φτάνει σήμερα το 3% έως 7% του γενικού πληθυσμού διεθνώς με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 1,9%. 

Οι υπεύθυνοι της Καρδιολογικής Εταιρείας αναφέρουν πως η σύσταση του διαλύματος που περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ακριβώς γνωστή, δεδομένου ότι υπάρχει ποικιλία κατασκευαστών και ανεπαρκής έλεγχος ποιότητας. 


Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία προειδοποιεί για τη χρήση του τονίζοντας ότι «σήμερα δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την επίδρασή του στην υγεία των χρηστών, φαίνεται όμως ότι υπάρχει επιβάρυνση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος, πιθανή καρκινογόνος δράση (από μεταλλικά στοιχεία, μικροσωματίδια κ.ά.) και πιθανότητα εγκαύματος ή έκρηξης, ενώ δεν είναι γνωστή η επίδρασή του και στις εγκύους». 

Για το ίδιο θέμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που δεν καίνε και δεν περιέχουν υπολείμματα καπνού. Περιέχουν όμως άλλες χημικές ουσίες, οι οποίες θεωρούνται τοξικές. 

Μάλιστα οι επιστήμονες του Οργανισμού επισημαίνουν ότι τα περισσότερα προιόντα που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά δεν έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες και οι περιορισμένοι έλεγχοι έχουν καταδείξει μια μεγάλη διακύμανση στην τοξικότητα και στις εκπομπές. Οι κίνδυνοι για την υγεία, όπως αναφέρουν, σχετίζονται με μία σειρά από παράγοντες. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η δυνατότητα της συσκευής να παρέχει νικοτίνη στον χρήστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.