Ανταρκτική: Μεγάλωσε το ρήγμα κατά 11 μίλια σε 6 ημέρες! - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Ανταρκτική: Μεγάλωσε το ρήγμα κατά 11 μίλια σε 6 ημέρες!


Τι θα συμβεί αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αποκόλλησης του μεγαλύτερου παγόβουνου στην ιστορία, ενός κομματιού που υπερβαίνει σε μέγεθος την έκταση της Ουαλίας, από την Ανταρκτική; Πολύ σύντομα θα το μάθουμε, καθώς, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το φαινόμενο, αν και προσωρινά μείωσε το ρυθμό του, πλέον εξελίσσεται με ραγδαία ταχύτητα, καθώς το ρήγμα αυξήθηκε κατά 11 μίλια, σε μόλις 6 ημέρες.

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για πραγματικότητα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, απομένουν μόλις 8 μίλια πριν την ολοκληρωτική αποκόλληση του τεραστίου κομματιού πάγου στην Ανταρκτική.

«Η αποκόλληση του κομματιού θα αλλάξει δραματικά τη μορφολογία της Ανταρκτικής. Όσο για τις συνέπειες, θα είναι απρόβλεπτες, καθώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν», τόνισε ένας από τους ανθρώπους που μελετούν την εξέλιξη του φαινομένου.


Οι επιστήμονες είχαν προβλέψει στις αρχές του 2017, ότι με το ρυθμό που εξελίσσεται το ρήγμα, το κομμάτι θα έχει αποκολληθεί στα τέλη Απριλίου. Η επιβράδυνσή του έδωσε λίγο χρόνο ακόμα στους επιστήμονες να μελετήσουν τις συνέπειες, καθώς η αποκόλληση τελικά θεωρείται δεδομένη.

Παράλληλα, είχε ανακαλυφθεί ένα νέο τεράστιο κενό κάτω από τον παγετώνα της Ανταρκτικής, ανάλογο με εκείνο που προκάλεσε το ρήγμα. Οι εξελίξεις υπερβαίνουν τις δυνατότητες υπολογισμού, καθώς πρόκειται για φαινόμενα που εξελίσσονται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη γεωλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.