Το λευκό ρύζι και ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

Το λευκό ρύζι και ο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2


Σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση τεσσάρων μεγάλων μελετών, ασθενείς που έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες λευκού ρυζιού είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη από αυτούς που έτρωγαν μικρότερες ποσότητες και ο σχετικός κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος ανάμεσα στους Ασιάτες.

Οι μελέτες αυτές παρακολούθησαν 350.000 ανθρώπους από 4 έως 22 έτη. Πάνω από 13.000 άτομα ανέπτυξαν διαβήτη. Στις μελέτες που έλαβαν χώρα σε Κίνα και Ιαπωνία, αυτοί που έτρωγαν περισσότερο ρύζι είχαν 55% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο σε σχέση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία όπου η κατανάλωση ρυζιού είναι πολύ χαμηλότερη, η διαφορά ήταν 12%. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης τα νέα περιστατικά διαβήτη ήταν 13.284. Οι Ασιάτες γενικά κατανάλωναν περισσότερο ρύζι από ότι οι πληθυσμοί του Δυτικού κόσμου.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε μία θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού ρυζιού και της εμφάνισης διαβήτη, η οποία ήταν πιο ισχυρή στους Ασιάτες. Επίσης βρέθηκε συσχέτιση με την ποσότητα της ημερήσιας κατανάλωσης, με τον κίνδυνό για εμφάνιση διαβήτη να αυξάνεται κατά 11% με κάθε μερίδα επιπλέον.

Ο γλυκαιμικός δείκτης του λευκού ρυζιού είναι υψηλότερος από αυτό των δημητριακών ολικής αλέσεως, κυρίως λόγω της επεξεργασίας την οποία υφίσταται. Είναι επίσης ο κυριότερος παράγοντας που καθορίζει το συνολικό γλυκαιμικό φορτίο της διατροφής σε πληθυσμούς με τόσο ευρεία και συχνή κατανάλωση, όπως οι Ασιάτες.

Hu EA, et al «White rice consumption and risk of type 2 diabetes: Meta-analysis and systematic review» BMJ 2012; DOI: 10.1136/bmj.e1454.

Πηγή: Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία (www.ede.gr), Επιμέλεια: Κλεοπάτρα Αλεξιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.