Πριν το τέλος του 2017 θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές κερασιών και μήλων - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Πριν το τέλος του 2017 θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές κερασιών και μήλων

Πριν το τέλος του 2017 θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές κερασιών και μήλων

Την δέσμευσή του στους δενδροκαλλιεργητές των Πύργων και του Μεσόβουνου Εορδαίας Κοζάνης ότι «θα ολοκληρωθούν γρήγορα όλοι οι έλεγχοι και οι ενέργειες από τον ΕΛΓΑ», ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις πριν το τέλος του 2017, μετέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, στην συνάντησή του με τους αγρότες στο κοινοτικό κατάστημα των Πύργων.

Ο κ. Αποστόλου, που συνοδεύεται από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουραμπιέ, επισκέφθηκε αγροκτήματα στην περιοχή των Πύργων και του Μεσόβουνου και συνομίλησε με παραγωγούς όπου οι καλλιέργειες τους με κεράσια και μήλα υπέστησαν σοβαρές ζημίες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, παρότι διέθεταν αντιχαλαζιακή προστασία. Όπως δήλωσε «η καταστροφή που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες είναι ολοκληρωτική» και διαβεβαίωσε ότι «θα ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες ώστε να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις που καλύπτουν το ύψους των ζημιών».

Όπως μετέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, απευθυνόμενος στους αγρότες, που γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο της κοινότητα Πύργων, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι αποφάσισε να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να δει από κοντά τις ζημιές σε δυο πρωτοπόρες αγροτικές δραστηριότητες στον ελλαδικό χώρο, που είναι το κεράσι κα το μήλο.

Οι Πύργοι κα το Μεσόβουνο Εορδαίας είναι δύο περιοχές που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τα οποία στο σύνολο τους εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι παρέμειναν και άλλοι επέστρεψαν στα χωριά τους και έκαναν σημαντικές επενδύσεις σε δυναμικές δενδροκαλλιέργειες μήλου και κερασιού.

Ο υπουργός, κάλεσε τους νέους και όσους έχουν υποβάλλει αίτημα για ένταξή τους στο πρόγαμά νέων αγροτών, να αγκαλιάσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την στρατηγική ανάπτυξης των αρωματικών φυτών και υποσχέθηκε, σε πρώτη φάση, ότι οι εκατό νέοι αγρότες, που έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις από την περιοχή της Εορδαίας, θα τους παραχωρηθούν συνολικά 1000 στρέμματα από δημόσιες εκτάσεις για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών.

Εξήγησε, ότι επιθυμία του υπουργείου είναι να αυξηθεί η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, από 40000 στρέμματα που είναι σήμερα να φτάσει σε ένα χρόνο τα 100000 στρέμματα. Ανέφερε, ότι η Κοζάνη έχει το φυσικό πλεονέκτημα εξ αιτίας του υπεδάφους, του μικροκλίματος, αλλά και της καλής τεχνογνωσίας αφού ήδη καλλιεργούνται 8.000 στρέμματα ενώ υπάρχουν ήδη και μεταποιητικές μονάδες που επεξεργάζονται τα αρωματικά φυτά.

Συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιφέρειας και αγροτών, όπου θα ασχοληθεί με την παραχώρησή των πρώτων 1000 στρεμμάτων, ενώ ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα αναλάβει να στηρίξει με την τεχνογνωσία του την προσπάθεια των νέων αγροτών. «Δεν θα εγκαταλείψουμε το κλάδο και το νέο εγχείρημα στην τύχη του όπως έγινε στο παρελθόν», κατέληξε ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Πολλοί αγρότες ζήτησαν να καταβληθούν το γρηγορότερο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, άλλοι ζήτησαν να αυξηθεί το ποσοστό επιχορήγησης, στην εγκατάσταση δικτυών αντιοχαλαζικής προστασίας, επισημαίνοντας ότι θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ενώ κάποιοι έθεσαν με ένταση το θέμα της φορολογίας που εξανεμίζει τα ελάχιστα εισοδήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.