Έως και 40% φέτος αυξημένοι φόροι λόγω των αλλαγών στην κλίμακα - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017

Έως και 40% φέτος αυξημένοι φόροι λόγω των αλλαγών στην κλίμακα

Σχετική εικόνα

Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και ο νέος τρόπος υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης φέρνουν φέτος αυξημένους φόρους που φτάνουν και το 40% για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που έχουν τα ίδια εισοδήματα σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κατά βάση, αυτοί που δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα και τα δηλώνουν όλα «τιμωρούνται», αφού έχει αυξηθεί σημαντικά η φορολογία στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά σημειώματα που εκδίδονται αυτή τη στιγμή να είναι υψηλότερα από αυτά που είχαν εκδοθεί πέρσι. Για μια ακόμη φορά δηλαδή δεν γίνεται τίποτα για όσους φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, συναγερμό σημαίνουν επαγγελματικοί φορείς και επιμελητήρια, καθώς αναμένεται αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.>

Ειδικότερα, ως και το 2015 τα εισοδήματα από το ελευθέριο επάγγελμα φορολογούνταν με ξεχωριστή κλίμακα και με πρώτο φορολογικό συντελεστή 26% (μέχρι 50.000 ευρώ), ενώ τα εισοδήματα από τις μισθωτές υπηρεσίες με άλλη κλίμακα και με τον πρώτο φορολογικό συντελεστή να διαμορφώνεται στο 22%.

Μετά τις αλλαγές στη φορολογία, τα εισοδήματα φορολογούνται συνολικά με ενιαία κλίμακα, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερους συντελεστές που φθάνουν μέχρι και 45%. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα ύψους 47.000 ευρώ φορολογείται φέτος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 45% από 26% που ήταν πέρυσι.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, φορολογούμενος με εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ύψους 20.000 ευρώ και από το ελευθέριο επάγγελμα 25.000 ευρώ, το 2015 θα πληρώσει 9.600 ευρώ και το 2016, 12.851 ευρώ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 34% συγκριτικά με το 2015.

Αυτό προκύπτει ως εξής: Το 2015, για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες ο φόρος που είχε καταβληθεί ήταν 2.300 ευρώ (4.400 -2.100 ευρώ, που ανέρχεται η έκπτωση φόρου), ενώ για το εισόδημα από το ελευθέριο επάγγελμα ο φόρος είχε διαμορφωθεί στις 6.500 ευρώ και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα 800 ευρώ. Συνολικά ο φόρος που είχε καταβληθεί το 2015 διαμορφώθηκε στις 9.600 ευρώ. 

Το αντίστοιχο εισόδημα του 2016, όπως προαναφέρθηκε, θα φορολογηθεί με ενιαία κλίμακα, με χαμηλότερο συντελεστή 22% και υψηλότερο 45%. Ο ανωτέρω φορολογούμενος καλείται να πληρώσει 11.150 φόρο εισοδήματος και 1.701 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης. Συνολικά δηλαδή πρέπει να πληρώσει στην εφορία το ποσό των 12.851 ευρώ.

Παρόμοια αυξημένα εκκαθαριστικά λαμβάνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Για παράδειγμα, επαγγελματίας με εισοδήματα ύψους 45.000 ευρώ κατέβαλε στην εφορία το 2015 το ποσό των 11.700 ευρώ, καθώς και εισφορά αλληλεγγύης 800 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 12.500 ευρώ. Για το 2016 θα πληρώσει 14.950 ευρώ, δηλαδή 19,6% μεγαλύτερο φόρο.

Σημειώνεται πάντως ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ θα διαπιστώσουν συνολικά μείωση της φορολογίας, δεδομένου ότι ο πρώτος φορολογικός συντελεστής από 26% που ήταν το 2015 είναι πλέον στο 22%.

Εκτός από του ελεύθερους επαγγελματίες, όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, εξαιτίας, όπως προαναφέρθηκε, της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της νέα φορολογικής κλίμακας.

Κατά μέσο όρο στα 990,32 ευρώ ο φόρος 

Με βάση τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία, ο λογαριασμός είναι φέτος πολύ βαρύς, αφού ήδη από τις 3.894.296 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο Taxisnet (από σύνολο 6,2 εκατ.) προκύπτει ότι το 38,8% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 1.502.877 δηλώσεις, θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο φόρο ύψους 990,32 ευρώ, δηλαδή 1.488.324.357 ευρώ συνολικά. Περισσότερα στο www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.