Ο άνθρωπος που εφηύρε το air condition πριν 115 χρόνια και άλλαξε τα καλοκαίρια - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Ο άνθρωπος που εφηύρε το air condition πριν 115 χρόνια και άλλαξε τα καλοκαίρια


Στο μακρινό 1902 ένας ιδιοκτήτης τυπογραφείου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα καθώς οι ζεστές θερμοκρασίες μέσα στο μαγαζί σε συνδυασμό με την υγρασία αλλοίωναν την εκτύπωση των έγχρωμων εικόνων. Στο δρόμο του βρέθηκε ο 26χρονος τότε μηχανικός Willis Haviland Carrier που ανακάλυψε τον τρόπο να ρυθμίσει τη διατήρηση τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας χάρη στο πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό κλιματιστικό.

Το πείραμα πέτυχε και η πρωτοποριακή πατέντα είχε ως βάση τέσσερις θεμελιώδεις λειτουργίες: έλεγχος θερμοκρασίας, έλεγχος υγρασίας, εξαερισμός και καθαρισμός του αέρα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Carrier προσελήφθη στην εταιρία Buffalo Forge Company εισάγοντας το πρώτο μηχάνημα κλιματισμού με την ονομασία «An Apparatus for Treating Air». Με πρώτη την εταιρία Southern U.S. Textile Mills να υιοθετεί την πατέντα του εφευρέτη μηχανικού, για τις επόμενες δύο δεκαετίες, το επαναστατικό σύστημα κλιματισμού εφαρμόστηκε σε πολλά βιομηχανικά συγκροτήματα και εκτός αμερικανικών συνόρων για τη σωστή λειτουργία των μηχανημάτων.

Παράλληλα το 1906, ένας μηχανικός σε μια μονάδα κλωστοϋφαντουργίας εν ονόματι Stuart Cramer W. Cramer εισήγαγε την εφαρμογή της εξάτμισης του νερού στον αέρα ώστε να παρέχεται ψυκτική δράση στους χώρους της μονάδας. Εκτός όμως από την προσθήκη του ατμού που τελειοποίησε την ρηξικέλευθη πατέντα του Carrier, στον Cramer ανήκει και το copy right της λέξης Air Conditioning.

Μέχρι το 1950 η ραγδαία ζήτηση των air conditions είχε μεταφερθεί από το εργασιακό περιβάλλον παραγωγής στα σπιτικά των Αμερικανών γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης εταιρίας στον κόσμο σε σχεδιασμό, παραγωγή και πώληση μηχανημάτων και συστημάτων κλιματισμού, ψύξης, θέρμανσης και εξαερισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.