Βούτσης: Η Ευρώπη να μην υπογράψει τυπικά και άτυπα το τέλος της - UNPOLITICAL

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Βούτσης: Η Ευρώπη να μην υπογράψει τυπικά και άτυπα το τέλος της

Βούτσης: Η Ευρώπη να μην υπογράψει τυπικά και άτυπα το τέλος της

«Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα είναι μια Ευρώπη η οποία θα έχει υπογράψει τυπικά ή άτυπα το τέλος της» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας νωρίτερα, σήμερα, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) για το μέλλον της Ευρώπης.

«Η συζήτηση περί Ευρώπης πολλών ταχυτήτων -τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής- κρύβει ιδέες, αντιλήψεις και πολιτικές, οι οποίες, εάν εκτεθούν, μόνο επικινδυνότητα μπορούν να δημιουργήσουν. Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα είναι μια Ευρώπη η οποία θα έχει υπογράψει τυπικά ή άτυπα το τέλος της» είπε ο Νίκος Βούτσης.

Επισήμανε δε, ότι υπάρχουν αντιλήψεις που θα ήθελαν η Ευρώπη να χωριστεί σε τέσσερις ή πέντε ειδικές οικονομικές ζώνες, που η κάθε μία από αυτές θα έχει τα ελάχιστα από πλευράς παραγωγικής διαδικασίας, υπηρεσιών και κυρίως κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, σε σχέση με άλλες χώρες που θα έχουν έναν μόνιμο και θεσμοποιημένο ηγετικό ρόλο, σε μια εσωτερική νεοαποικιακή διαμόρφωση της Ευρώπης και της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη ότι εκεί κατατείνουν η συζήτηση για τα Βαλκάνια και όλες τις νοτιοδυτικές υπό ένταξη χώρες, η κατάσταση στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, η αναμονή στην ένταξη της Σερβίας, και βέβαια οι πολιτικές σε σχέση με τη χώρα μας για τη συζήτηση του ελληνικού ζητήματος, «και όλα αυτά, σε μια φάση όπου ιδιαίτερα η ζώνη του ευρώ έχει μεγάλο ειδικό βάρος, γιατί μετά και την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το 85% της οικονομίας της ΕΕ προέρχεται από τις χώρες του ευρώ. Συνεπώς έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτό το επίπεδο».

Ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε ταυτόχρονα, ότι ενώ είναι κοινές οι διαπιστώσεις ως προς τα μεγάλα προβλήματα, ως προς τα αδιέξοδα για την οικονομία, τις κοινωνίες, τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η συζήτηση είναι πάρα πολύ πίσω, τόσο στο επίπεδο των εκτιμήσεων για τα αίτια, όσο στο επίπεδο αναζήτησης εναλλακτικών πολιτικών, οι οποίες θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί και θα αναδείξουν ένα νέο όραμα για τις επόμενες γενιές.

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε αυτονόητη την αποδοχή της πρότασης να φιλοξενηθεί η ημερίδα στο Κοινοβούλιο, συμπληρώνοντας ότι συνάδει απολύτως με το σήμα που θέλουμε να εκπέμπει η Βουλή προς την κοινωνία, υπογραμμίζοντας τις ασφυκτικές προθεσμίες και πιέσεις υπό τις οποίες η Βουλή νομοθετεί, στα όρια του Συντάγματος και των νόμων. Ελπίζουμε αυτός ο κύκλος να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν, και για την ίδια τη νομοθετική και κοινοβουλευτική οντότητα της Βουλής, τόνισε.

«Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, από τη σκοπιά των παραγωγικών δυνάμεων έχει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες», ανέφερε ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τάσος Κουράκης και επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο αποτελεί ένα από τα σημεία αιχμής του προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και για τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

«Τα ερωτήματα σε σχέση με την οικονομία και την παραγωγή είναι κρίσιμα, το μέλλον της εργασίας, οι πραγματικές δυνατότητες της επιχειρηματικότητας, η προστασία της εργασίας, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, είναι μερικά από τα ερωτήματα που συνδέονται άρρηκτα με τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Ελλάδα, αλλά και αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης, τα ερωτήματα αυτά συνδέονται επίσης και με τα κρίσιμα ζητήματα του χρέους και του μετασχηματισμού της οικονομίας», είπε ο Τάσος Κουράκης και πρόσθεσε πως οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της αντιμετώπισης της αντιαναπτυξιακής δυναμικής του χρέους.

«Το ζήτημα αυτό αποτελεί και το κλειδί της απάντησης σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης. Εάν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν καταφέρουν να βρουν πειστικές απαντήσεις για το ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.