Βιομηχανίες και ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Πειραιώς επενδύουν στο επιχειρηματικό πάρκο στα Οινόφυτα - UNPOLITICAL

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Βιομηχανίες και ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Πειραιώς επενδύουν στο επιχειρηματικό πάρκο στα Οινόφυτα

Βιομηχανίες και ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Πειραιώς επενδύουν στο επιχειρηματικό πάρκο στα Οινόφυτα

Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες μετάλλων, χημικών και τροφίμων, μεταξύ των οποίων οι όμιλοι Στασινόπουλου, η ΕΑΒ, η Αλουμίνκο, η Εuropa και πολλοί άλλοι, θα συνδράμουν το σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού, συμμετέχοντας στο Επιχειρηματικό βιομηχανικό πάρκο Οινοφύτων. Το πάρκο, συνολικής έκτασης 11.500 στρεμμάτων θα υλοποιηθεί με φορέα την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ Πειραιώς, αποτελώντας την μεγαλύτερη παρέμβαση της περιφέρειας, της βιομηχανίας και των συναρμόδιων υπουργείων στην αποκατάσταση μίας από τις ρυπασμένες περιοχές της χώρας.

Το σχέδιο που ξεκίνησε να υλοποιεί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας και το δήμο Τανάγρας, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά αφού τις τελευταίες εβδομάδες, σχηματοποιείται η σημαντικότερη παράμετρος του έργου, που είναι η χρηματοδότησή του. Σύμφωνα με την πρόταση της Περιφέρειας που έχει υποβληθεί στο υπουργείο Oικονομίας και εμφανίζεται να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο έγκρισης, το κόστος των υποδομών θα ξεπεράσει τα 204 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, υπολογίζεται ότι τα 75,8 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου και θα διατεθούν σε σύγχρονες υποδομές και δίκτυα για την υποστήριξη της περιβαλλοντικής αποκατάστασης (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, συστήματα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, οδοφωτισμού κ.α). Επιπλέον 87,2 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη μέσα από την προγραμματική περίοδο 2014-2020 (Προγράμματα ΥΜΕΠΕΡΡΑ, ΕΠΑΝΕΚ, ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας) και 26,6 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βουτάει στα βαθιά και παίρνει το δικό της ρίσκο όχι μόνο για την εξυγίανση του Ασωπού αλλά και για την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης επιχειρήσεων, εμπορίου, τουρισμού και θέσεων εργασίας. Στόχος είναι η μετατροπή ενός περιβαλλοντικού προβλήματος σε ευκαιρία για ολόκληρη την περιφέρεια και τη χώρα» σημειώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Τα βιομηχανικό πάρκο εξυγίανσης θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά πάρκα, για το οποίο πρόσφατα οριστικοποιήθηκε η οριοθέτησή του και ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομίας. Τα όρια της περιοχής θα εκτείνονται από τα Οινόφυτα έως την Οινόη. Αυτή την φορά το στοίχημα που βάζει η Περιφέρεια είναι ότι το βιομηχανικό πάρκο χωροθετείται εντός της υφιστάμενης βιομηχανικής περιοχής και όχι εκτός.

Το προηγούμενο σχέδιο για «νοικοκύρεμα» της βιομηχανίας το 2008 έκοψε το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς τότε προέβλεπε την δημιουργία βιομηχανικού πάρκου εκτός της υφιστάμενης οριογραμμής με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Ούτε και τώρα κάτι τέτοιο θα εμποδιστεί όμως για την περιοχή σημασία έχει να «καθαρίσει» το ποτάμι και να υλοποιηθούν οι υποδομές που θα ανοίξουν το δρόμο για ορθολογικότερη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων αλλά και την παροχή πόσιμου νερού στα νοικοκυριά και τον πρωτογενή τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.