Στο στόχαστρο των φεμινιστριών Μέγας Αλέξανδρος και Κολοκοτρώνης - ΒΙΝΤΕΟ - UNPOLITICAL

Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Στο στόχαστρο των φεμινιστριών Μέγας Αλέξανδρος και Κολοκοτρώνης - ΒΙΝΤΕΟ


Οι φεμινίστριες ζητούν πλέον την απομάκρυνση των έφιππων αγαλμάτων όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από τις πόλεις της Ευρώπης.

Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος, Βασιλίσσης Σοφίας 11 και Σέκερη.
Ο ΠτΒ σημείωσε ότι «το φεμινιστικό κίνημα, ως έκφανση του γενικότερου γυναικείου κινήματος, εξακολουθεί να παραμένει ζωντανό, ριζοσπαστικό και ρηξικέλευθο, επηρεάζοντας ακόμα και σήμερα την κοινωνική μας ζωή κι τη συνείδηση των ανθρώπων».Παράλληλα, σημείωσε ότι «στην διαχρονική συζήτηση για το θέμα αυτό, στην οποία έχει κατατεθεί προβληματισμός κι ένας τόνος απαισιοδοξίας για το πώς και το γιατί έκλεισε ο κύκλος του φεμινιστικού κινήματος, θα ήθελα να επισημάνω ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης πολλές καταστάσεις επανανοηματοδοτήθηκαν. Κυρίως όμως μέσα από τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κανονισμούς, τις οδηγίες και τις συμβάσεις που η χώρα μας έχει εντάξει στο δικαιϊκό της σύστημα, υιοθετήθηκε μεγάλο μέρος από τις προτάσεις, τις ιδέες και τα αιτούμενα αυτού του κινήματος».
Δεν αποκλείεται μάλιστα η ιστορία του φεμινισμού να ξεκινήσει να διδάσκεται στα σχολεία της χώρας στο πλαίσιο της πολύχρωμης εκπαίδευσης που ήδη προωθείται.
Τι σκέφτονται όμως οι φεμινίστριες για την ιστορία του κάθε τόπου;
Στην Σουηδία, μια ομάδα φεμινιστριών έκανε πορεία επτά χιλιόμετρα μέσα στη πρωτεύουσα, την Στοκχόλμη, περνώντας από πολλά αγάλματα της πόλης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί, κατά αυτόν τον τρόπο, για τα «πατριαρχικά» αγάλματα ανδρών με άλογο.
«Όποιος κοιτάζει τα γλυπτά που έχουμε στο πάρκο και στην πόλη της Στοκχόλμης, βλέπει άντρες σε άλογα», δήλωσε η χορογράφος Άννα Κάλλμλαντ, μιλώντας στο σουηδικό SVT και προσθέτει:
«Τα αγάλματα των γυναικών τείνουν να είναι γυμνά και αρκετά μικρά».
Μάλιστα, η καλλιτέχνης Helena Bystrοm έκανε λόγο για δράση με το όνομα «City Horses», η οποία έχει στο στόχαστρο τις «μεγάλες ορδές των ανδρών που καταλαμβάνουν τον χώρο στην πόλη με διαφορετικούς τρόπους».
«Τα αγάλματα των ανδρών της σουηδικής ιστορίας με άλογα είναι ξεπερασμένα και η παρουσία τους καταδυναστεύει την Στοκχόλμη με το αντρικό βλέμμα και την ιδέα της ανδρικής δύναμης», τονίζει η Källblad, με το βλέμμα και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου υπάρχουν έφιππα αγάλματα ηρώων.
Θα ακούσουμε άραγε και εδώ στην Ελλάδα πως τα αγάλματα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και τόσων άλλων ηρώων των Ελλήνων είναι ξεπερασμένα; Θα το ζήσουμε και αυτό στην χώρα μας;
Τα σχόλια δικά σας:
 πηγή

1 σχόλιο:

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.