Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής - Για πρώτη φορά δικαίωμα «διόρθωσης» ψήφου βουλευτή - UNPOLITICAL

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής - Για πρώτη φορά δικαίωμα «διόρθωσης» ψήφου βουλευτή

Αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής - Για πρώτη φορά δικαίωμα «διόρθωσης» ψήφου βουλευτή

Κρίσιμες αλλαγές στο κοινοβουλευτικό μέρος του Κανονισμού της Βουλής αποφασίζει την ερχόμενη Πέμπτη η Ολομέλεια. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις προβλέπουν εκλογή του προέδρου της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία, αντί της ισχύουσας μυστικής, αλλά και δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων που προέρχονται και από την έκτη και την έβδομη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής.

Με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού της λεγόμενης «ώρας του πρωθυπουργού» αυξάνεται ο χρόνος ομιλίας των συμμετεχόντων στη συζήτηση. 

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής, όπως αυτή θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας, εισάγει για πρώτη φορά στον Κανονισμό, διαδικασία διόρθωσης ψήφου, όπως και τη δυνατότητα να προβάλλεται αντίρρηση ως προς τη συνταγματικότητα και τροπολογίας.

Ειδικά για τη διόρθωση ψήφου, προτείνεται αυτή να είναι δυνατή στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας «για λόγους προφανούς παραδρομής, με αποδοχή του σώματος, ακόμη και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος». Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ψηφοφορίας, θα επιτρέπεται διευκρίνιση ψήφου, η οποία θα είναι γραπτή και θα κατατίθεται στο πρακτικό της συνεδρίασης. 

Για την καλύτερη ενημέρωση των διαρκών επιτροπών θα κοινοποιούνται οι εκθέσεις ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ προκειμένου να αξιοποιούνται τα πορίσματά του, οι διαρκείς επιτροπές θα μπορούν να καλούν και εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου προς ειδικότερη ενημέρωση και παροχή διευκρινίσεων. Ταυτόχρονα, καθιερώνεται ενημέρωση της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του κράτους και εκτέλεσης του προϋπολογισμού από εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αποτελεσματικότερη λειτουργίας της επιτροπής.

Για την ευρύτερη συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη νομοθετική λειτουργία, προτείνεται εξάλλου να αυξηθεί, από έξι (6) σε δέκα (10) ο μέγιστος αριθμός των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων που δύνανται να κληθούν από διαρκή επιτροπή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου. 

Επιδίωξη των τροποποιήσεων που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια, είναι σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η ενίσχυση του κοινοβουλίου με την προαγωγή της δημοκρατικής αρχής, της αρχής της διαφάνειας και του κοινοβουλευτισμού. Η διαφάνεια είναι στόχος και προτεινόμενης τροποποίησης στη διαδικασία για τις άδειες δίωξης βουλευτών. Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθεί το περιεχόμενο των εγγράφων που συνοδεύουν τις αιτήσεις της εισαγγελικής αρχής για τη χορήγηση άδειας ποινικής δίωξης κατά βουλευτή, ορίζεται ότι τα έγγραφα αυτά θα κατατίθενται σε κεκυρωμένο αντίγραφο και θα είναι αριθμημένα κατά αύξοντα αριθμό.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο απουσίας των αρμοδίων υπουργών κατά τη συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων, προβλέπεται ότι το κώλυμα του αρμοδίου υπουργού συνιστά εξαιρετικό λόγο ένεκα του οποίου δεν συζητείται η επίκαιρη ερώτηση που απευθύνεται σε αυτόν. Έτσι ως «κώλυμα» υπουργού θα νοείται στο εξής κυβερνητική αποστολή του στο εξωτερικό ή το εσωτερικό, όπως και συμμετοχή του σε συνεδριάσεις συλλογικών κυβερνητικών οργάνων και σε συνεδριάσεις με εκπροσώπους ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών. 

Τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής είχε προαναγγείλει ο Νίκος Βούτσης πριν από μερικούς μήνες και προηγήθηκαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τα κόμματα και πολύωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης, πράγμα που φαίνεται να επιτυγχάνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των διατάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.