ΟΑΣΑ: Αλλαγές στα κόμιστρα ενόψει ηλεκτρονικού εισιτηρίου - UNPOLITICAL

Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

ΟΑΣΑ: Αλλαγές στα κόμιστρα ενόψει ηλεκτρονικού εισιτηρίου

ΟΑΣΑ: Αλλαγές στα κόμιστρα ενόψει ηλεκτρονικού εισιτηρίουΑλλαγές στο κόμιστρο των αστικών συγκοινωνιών ετοιμάζεται να εισάγει ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών στο πλαίσιο της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για το οποίο παραμένει ως εκκρεμότητα η έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o OAΣΑ προσανατολίζεται στην ύπαρξη δύο τύπων καρτών και όχι μιας όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Ο ένας θα είναι με ονομαστικοποίηση στοιχείων, παρά το γεγονός ότι το θέμα του ΑΜΚΑ παραμένει ανοικτό με την Αρχή να έχει ζητήσει μεγαλύτερη τεκμηρίωση από τον ΟΑΣΑ για την αναγκαιότητα των επίμαχων στοιχείων, υποστηρίζοντας ότι ο Οργανισμός πρέπει να καταφύγει στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Η συγκεκριμένη κάρτα, θα έχει τη δυνατότητα φόρτωσης με επιπλέον χρήματα για να καλύψει τη διαδρομή προς αεροδρόμιο που σήμερα δεν καλύπτεται από τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών αξίας 30 ευρώ. Ο άλλος, είναι χωρίς την ονομαστικοποίηση στοιχείων με την δημιουργία μίας νέας κάρτας που ο χρήστης θα έχει την δυνατότητα να φορτώνει εισιτήρια και μετρητά, ανάλογα με τις ανάγκες του. Όπως έχει υποστηρίξει η διοίκηση του Οργανισμού, το πρόβλημα με την μη ονομαστικοποίηση στοιχείων είναι η αδυναμία ταυτοποίησης του χρήστη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ο κάτοχος μιας κάρτας, την χάσει στα μέσα π.χ του μήνα ή στην αρχή του χρόνου εάν πρόκειται για ετήσια, χωρίς την δυνατότητα ταυτοποίησης θα πρέπει να εκδώσει καινούρια και να ξαναπληρώσει το αντίτιμο. Σε διαφορετική περίπτωση θα επανεκδιδόταν η ίδια, χωρίς κανένα κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι η κάρτα δεν θα έχει το μηνιαίο προσδιορισμό (π.χ κάρτα Ιουνίου) αλλά η ισχύς της θα έχει ημερολογιακά χαρακτηριστικά (π.χ από 10 Μαίου έως 10 Ιουνίου), ανάλογα με την περίοδο έκδοσης.

Η έκθεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου, έκρινε υπερβολική την χρήση προσωπικών δεδομένων, με αποτέλεσμα να βάλει φρένο στο χρόνο εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο προγραμματιζόταν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές Ιουνίου. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν στo «newmoney» ότι η αρχή δεν έχει αποκλείσει τη δυνατότητα της εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ούτε μπορεί να υποδείξει λύσεις. Ωστόσο, η επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, όπως είναι για παράδειγμα ο ΑΜΚΑ, θεωρούν ότι πρέπει να επανεξεταστεί και για ένα πρόσθετο λόγο που είναι ότι καθιστά ευάλωτο τα νέο κόμιστρο, σε προσφυγές.

Με προηγούμενη απόφασή του, ο ΟΑΣΑ έχει παρατείνει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νέου κομίστρου τον Αύγουστο, περίοδος που παραπέμπει σε πλήρη εφαρμογή από Σεπτέμβριο. Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, δηλαδή οι εργασίες για τα Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), των γραμμών 1, 2, 3 του μετρό, καθώς και ο εξοπλισμός σε τέσσερις σταθμούς του προαστιακού. Εντός της πρώτης φάσης περιλαμβάνεται επίσης και ο έλεγχος λειτουργίας των συσκευών πώλησης με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Τέλη Ιουλίου, μετατίθεται η ολοκλήρωση εργασιών για τον υπόλοιπο εξοπλισμό του προαστιακού, των λεωφορείων και του τραμ και η διασύνδεση με την τηλεματική.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ δίνει μεγάλη σημασία στα οφέλη από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σημειώνοντας την ανάγκη εξοικείωσης και εκπαίδευσης, τόσο του προσωπικού, όσο και των επιβατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.