Γράφει ο Θοδωρής Τσέλας

Τι κάνατε σαν σήμερα το πρωϊ το 1992;

Ποιος θυμάται;

Εξάλλου κανείς μας δεν έκανε κάτι σημαντικότερο από αυτό που έκανε ο Νίκος Σιαλμάς εκείνο το πρωϊνό!

Φωτογραφία του Θοδωρής Τσέλας.

Ο Νίκος Σιαλμάς, δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια μιας ακόμη εισβολής τούρκικων μαχητικών στο Αιγαίο ενώ με το αεροσκάφος του αναχαίτιζε τους εισβολείς!

Φωτογραφία του Θοδωρής Τσέλας.

Ο Νίκος, έμεινε για πάντα εκεί! Στον Αϊ Στράτη, να δείχνει σε όλους τους επόμενους, Έλληνες και ξένους, πως η φρουρά πίπτει αλλά δεν παραδίδεται και το κυριότερο; Δεν παραχωρεί σε κανέναν ούτε σπιθαμή Τιμημένης Ελληνικής Γης!

“Θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά!” μας έλεγε ο Νίκος, όμως τότε δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοούσε», είπε ο πατέρας του ήρωα Σιαλμά!

Γιατί έτσι είναι οι ΗΡΩΕΣ! Κάτι τους το λέει μέσα τους… Γιαυτό και είναι έτοιμοι από καιρό…

Πριν από τον Νίκο Σιαλμά βέβαια είχαν χάσει τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του στο πλαίσιο του ακήρυχτου αυτού πολέμου. Σε εκπαιδευτικές εξόδους όμως και όχι ενώ κυνηγούσαν τουρκικά μαχητικά. Στα χρόνια της δεκαετίας του ’90 και της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα ακολούθησαν και άλλοι! Ένας από αυτούς ο Σμηναγός (Ι) Κώστας Ηλιάκης το Μάιο του 2006.

Και η λίστα μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου, όσο η Ελλάδα μένει σιωπηλή στις διεκδικήσεις της σκύλας Τουρκίας και όσο το μνημόνιο σακατεύει και αποδυναμώνει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας…

Αθάνατος!