«Λουκέτο» μία στις τρεις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας - UNPOLITICAL

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

«Λουκέτο» μία στις τρεις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Αποτέλεσμα εικόνας για μαγαζιά κέντρο λουκέτα

«Λουκέτο» έβαλε μία στις τρεις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως προκύπτει από έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Ισχυρότατο πλήγμα υπέστη η οδός Χαριλάου Τρικούπη, όπου σχεδόν τα μισά καταστήματα του δρόμου (45,1%) κατέβασαν ρολά.

Παράλληλα, διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων στις οδούς Ιπποκράτους (39,3%), Σοφοκλέους (38,7%), Σταδίου (34,3%), Πανεπιστημίου (33,9%) και Ευριπίδου (29,4%).

Οι τέσσερις ζώνες

Σε γενικές γραμμές, καθεμία από τις τέσσερις ζώνες που εξετάζει η έρευνα (εμπορικό τρίγωνο Αθήνας, κεντρικοί οδικοί άξονες, Κολωνάκι και Εξάρχεια-Νεάπολη) έχει διαφορετική «αντοχή» απέναντι στο φαινόμενο των «λουκέτων».

Το εμπορικό τρίγωνο παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (22,3%), ποσοστό που διατηρήθηκε σταθερό σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη σημαντικότερη εμπορική ζώνη του κέντρου (Ερμού, Αιόλου, Αγ. Μάρκου κ.λπ.), αφού στεγάζει σχεδόν το 40% των επιχειρήσεων «ένδυσης-υπόδησης» αλλά και «εστίασης», ενώ εντός της ζώνης εδρεύουν σχεδόν τα μισά καταστήματα «τροφίμων».

Από εκεί και πέρα, η εικόνα στο Κολωνάκι βελτιώθηκε (23,3%) συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή (24,9%). Σε δυσμενή θέση εξακολουθεί να είναι η ζώνη των Εξαρχείων, όπου τα λουκέτα διαμορφώθηκαν στο 36,3% του συνόλου των καταστημάτων της περιοχής, ενώ στους κεντρικούς οδικούς άξονες (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας), παρότι τα κατεβασμένα ρολά ήταν αρκετά, υπήρξε μία ισχνή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή (32,8% έναντι 33,1). Η αυξημένη αναλογία των κλειστών στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας είναι ανησυχητική καθώς η ζώνη περικλείει το δεύτερο μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων μετά το εμπορικό τρίγωνο.

Απογραφή

Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου έχει έντονη παρουσία στην κατανομή της ενεργού επιχειρηματικότητας στην εμπορική αγορά της Αθήνας, ενώ κατά τον τελευταίο χρόνο, η κατανομή των σημαντικότερων κλάδων της ενεργού επιχειρηματικότητας, δεν φαίνεται να παρουσιάζει πολύ έντονες διαφοροποιήσεις.

* Το «λιανικό εμπόριο» ως ενιαίος κλάδος αυξάνεται οριακά ως ποσοστό επί του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων, έναντι των επιχειρήσεων εστίασης που παρουσιάζουν μια οριακή πτωτική τάση.
* Καταγράφεται σχετική αύξηση του κλάδου της υπόδησης, ενώ αντιθέτως ο κλάδος ένδυσης, ο οποίος συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργού επιχειρηματικότητας, παρουσιάζει οριακή μείωση.

Παγιωμένη κατάσταση

«Η διατήρηση υψηλών ποσοστών κλειστών επαγγελματικών στεγών σε τόσο υψηλά επίπεδα, στις κεντρικές εμπορικές περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, περιγράφει με ακρίβεια την αβεβαιότητα των εμπορικών επιχειρήσεων. Τα κλειστά καταστήματα αποτελούν πλέον μια οικεία εικόνα ακόμα και για τους πιο σπάνιους επισκέπτες, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού καταδεικνύει μία παγιωμένη αρνητική κατάσταση στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Σταθεροποίηση αλλά σε υψηλά επίπεδα

Τα βασικά συμπεράσματα από την εικόνα της απογραφής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αθήνας, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ:

* Στασιμότητα του ποσοστού των κλειστών επιχειρήσεων στο 28%: Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική αποτύπωση της αναλογίας των κλειστών επιχειρήσεων η ΕΣΕΕ διαπιστώνει μια σταθεροποιητική τάση μετά τη σημαντική «καταστροφή» της επιχειρηματικότητας το 2012.

* Σταθεροποίηση της εστίασης και ανάσχεση της τάσης επέκτασής της εις βάρος του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

* Ελαφρά συρρίκνωση του λιανικού εμπορίου ειδών ένδυσης σε σύγκριση με άλλους υποκλάδους του λιανικού εμπορίου.

* Μικρές αυξήσεις στα καταστήματα λιανικού εμπορίου υποδημάτων και στα φαρμακεία.

* Ισχνή αύξηση στους λοιπούς κλάδους λιανικού εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.