Tageszeitung: «Κατάρα» πλέον για τον Έλληνα να κληρονομεί ακίνητα - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Tageszeitung: «Κατάρα» πλέον για τον Έλληνα να κληρονομεί ακίνητα

Αποτέλεσμα εικόνας για ακινητα

Κοινωνικό ζήτημα με έντονες όμως οικονομικές αλλά και πολιτικές παραμέτρους χαρακτηρίζει η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, το θέμα των αποποιήσεων κληρονομιάς στην Ελλάδα της κρίσης, ένα φαινόμενο που έχει ανησυχητικά αυξητική τάση. 

Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει: «Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης ολοένα περισσότεροι πολίτες αποποιούνται της κληρονομικών δικαιωμάτων τους. Ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς αυξήθηκε δραματικά μέσα στα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Ως επί το πλείστον πρόκειται για διαμερίσματα, σπίτια, οικόπεδα. Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 54.422 περιπτώσεις–σχεδόν διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2013». Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, η οποία αγγίζει το 23% -το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η TAZ-, αλλά και γενικότερα στην υπερφορολόγηση τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Πολλοί Έλληνες είναι άνεργοι, αλλά ακόμη κι εκείνοι που έχουν εισόδημα δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς καθώς και τον ετήσιο φόρο ακινήτων (ENΦΙΑ)», αναφέρει στην εφημερίδα του Βερολίνου ο λογιστής Παναγιώτης Παντελής. Όπως σημειώνει τα ακίνητα που κληρονομούνται συχνά βαρύνονται και αυτά ήδη με απλήρωτους φόρους, οι οποίοι μαζί με το κληρονομητέο ακίνητο μεταφέρονται στους κληρονόμους. «Μέχρι πρότινος κανείς δεν διανοούνταν στην Ελλάδα να μην αποδεχτεί την κληρονομιά του», υπογραμμίζει ο Π. Παντελής, αλλά πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Βέβαια όπως επισημαίνει ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα, πολλοί κληρονόμοι δεν γνωρίζουν ότι διαθέτουν μόλις τέσσερις μήνες για να αποποιηθούν την κληρονομιά, ειδάλλως το ακίνητο περνά αναγκαστικά σε αυτούς. Για το λόγο αυτό η ενημέρωση των συγγενών είναι καθοριστικής σημασίας. Το άρθρο κλείνει σημειώνοντας ότι ενώ κάποτε στην Ελλάδα θεωρούνταν «χαρά» να κληρονομήσει κάποιος ακίνητη περιουσία, πλέον έχει γίνει ισοδύναμο με «κατάρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.