«Φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά: Πρόσθετος φόρος 1.260 ευρώ για κάθε χρεωστική δήλωση - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

«Φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά: Πρόσθετος φόρος 1.260 ευρώ για κάθε χρεωστική δήλωση

Αποτέλεσμα εικόνας για φορολογικες δηλωσεις

Σχεδόν 4 στις 10 δηλώσεις βγαίνουν χρεωστικές - Πληθαίνουν τα αιτήματα για νέα παράταση στην υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος - Μισό εκατομμύριο Ε1 δεν έχουν ακόμα υποβληθεί

Γρίφος για τους φορολογουμένους αλλά και το υπουργείο Οικονομικών εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος φέτος. Ενώ απομένουν ελάχιστα 24ωρα μέχρι τη Δευτέρα που λήγει η παράταση που είχε δώσει πριν δύο εβδομάδες στη διορία υποβολής των δηλώσεων Ε1, απομένουν περίπου 500.000 Ε1 που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί, το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητάει να δοθεί νέα παράταση ως τις 27 Ιουλίου, ενώ τα προβλήματα παραμένουν με τους αγρότες που αναγκάζονται να υποβάλλουν μαζικά δηλώσεις «με επιφύλαξη».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι χιλιάδες φορολογούμενοι που δηλώνουν αγροτικά εισοδήματα θα αναγκαστούν το προσεχές διάστημα να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα ή και να μετακινηθούν από νησί σε νησί, προκειμένου να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ την οριστική δήλωση φόρου εισοδήματος.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών παραδέχθηκε χθες η υφυπουργός Οικονομικών, κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί εκ νέου η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία λήγει την προσεχή Δευτέρα 17 Ιουλίου. Αν και η υφυπουργός είπε ότι έως τώρα ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός, έδειξε θετική να δώσει παράταση αν η ΑΑΔΕ εκτιμήσει τελικά πως αυτό είναι αναγκαίο.

Στις ΔΟΥ θα κριθούν τα εκκαθαριστικά


Το θέμα των αγροτών εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 δηλώσεις αγροτών έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά με «επιφύλαξη» γιατί δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θεωρείται τελικά κατ’ επάγγελμα αγρότης (για να δικαιούται έκπτωση φόρου και έμμεσο αφορολόγητο) ή όχι. Ο συγκεκριμένος κωδικός (037-038) είναι προσυμπληρωμένος από το Taxis με βάση τα στοιχεία που απέστειλε στην ΑΑΔΕ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο όμως διαπιστώνεται πως ήταν γεμάτο λάθη.

Για τον λόγο αυτό, πολλοί αγρότες υποβάλλουν μεν ηλεκτρονικά την δήλωση, αλλά αυτή δεν εκκαθαρίζεται. Παραμένει εκκρεμής και για να γίνει η εκκαθάρισή της θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει εντός 30 ημερών στην εφορία όπου ανήκει, όλα τα δικαιολογητικά με βάση τα οποία συμπλήρωσε την δήλωση, μεταξύ των οποίων και εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται πως έχει την ιδιότητα του «κατ΄επάγγελμα» αγρότη, ώστε να γίνει επιτόπου η διόρθωση του λάθους.

Έξτρα χρεώσεις στις πληρωμές


Παράταση της καταληκτικής προθεσμίας έως τις 24 Ιουλίου έχουν ήδη ζητήσει οι φοροτεχνικοί, ενώ χθες ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας υπέβαλε με επιστολή του αίτημα προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ για παράταση της προθεσμίας κατά δέκα ημέρες, έως και τις 27 Ιουλίου.

Ανεξαρτήτως όμως εάν θα δοθεί παράταση ή όχι, η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος παραμένει η 31η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν και προμήθεια στην τράπεζα, όσοι φορολογούμενοι πάνε στο γκισέ και πληρώσουν με μετρητά, αντί από λογαριασμό ή μέσω ηλεκτρνικής τραπεζικής (ΑΤΜ, κάρτες). Εξαιρούνται από τις χρεώσεις μόνον οι 70 ετών και άνω, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω ή όσοι τυγχάνουν δικαστικής συμπαράστασης, αν και εφόσον η πληρωμή στην τράπεζα γίνει από λογαριασμό. Άρα, αν είχαν σκοπό να πληρώσουν με μετρητά, πρέπει να πάνε σε τράπεζα όπου έχουν ή θα ανοίξουν λογαριασμό στο όνομά τους και να τα καταθέσουν σε αυτόν, ώστε μέσω αυτού στη συνέχεια να πληρωθεί η ταυτότητα οφειλής στην εφορία.

«Φουσκώνουν» τα εκκαθαριστικά


Η πορεία εκκαθάρισης δείχνει πάντως τα όλο και ανεβαίνει ο λογαριασμός που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Από την έως τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτει πρόσθετος φόρος 1.260 ευρώ κατά μέσο όρο, για κάθε χρεωστικό εκκαθαριστικό. Μία μέρα πριν, ο πρόσθετος φόρος ανερχόταν σε 1.211 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει διότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εκκαθαριστικών που βγαίνουν χρεωστικά. Μέχρι χθες είχαν εκκαθαριστεί 5.570.012 φορολογικές δηλώσεις και οι 2.265.309 δηλώσεις (40,67% του συνόλου) βγήκαν χρεωστικές με πρόσθετο φόρο 2.853.268.804 ευρώ. Λίγες μέρες νωρίτερα, χρεωστικές έβγαιναν το 38% των δηλώσεων που είχαν ως τότε υποβληθεί.

Μόλις 880.787 δηλώσεις (ή 15,81% του συνόλου) είναι πιστωτικές με επιστροφή φόρου 318.645.391 ευρώ (περίπου 360 ευρώ κατά μέσο όρο ανά δήλωση) ενώ οι 2.423.916 δηλώσεις (43,52% του συνόλου) ήταν μηδενικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.