1999: Σεισμοί στην Ελλάδα και στην Τουρκία - Τα γεγονότα πριν και μετά που η αφήγηση τους αγγίζει τα όρια της συνομωσίας - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

1999: Σεισμοί στην Ελλάδα και στην Τουρκία - Τα γεγονότα πριν και μετά που η αφήγηση τους αγγίζει τα όρια της συνομωσίας

Αποτέλεσμα εικόνας για 1999 earthquake turkey greece

Τα γεγονότα που θα σας αφηγηθούμε έρχονται μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να "γκριζάρει" το Αιγαίο, ειδικά μετά την κρίση των ΙΜΙΩΝ το 1996 και μετά το περιστατικό με την παράδοση του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν στους Τούρκους.

Όταν στα μέσα του 1999 ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Κλίντον στην Ελλάδα και Τουρκία, οι Τούρκοι ανησύχησαν διότι η Αμερική τους είχε προειδοποιήσει, πως έπρεπε πάση θυσία να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Αυτό σήμαινε υποχωρήσεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Ήταν δύο θέματα που έπρεπε να κλείσουν οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου με κάθε τρόπο.

Έχοντας λοιπόν υπ’οψιν τους πως σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο να γίνουν αποδεκτές οι παράλογες διεκδικήσεις τους από όλη την υπόλοιπη πολιτική κοινότητα και φυσικά ούτε από την ΕΕ, όπου θα ήταν και ο λόγος να κλείσει η πόρτα προς αυτήν -γιατί σύντομα επρόκειτο να εξετασθεί η είσοδος τους σ’αυτήν-οι Τούρκοι βρέθηκαν σε αδιέξοδο.

Επάνω λοιπόν στον πανικό τους, το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αποφασίζει πως η μόνη τους ελπίδα για να μπορέσουν να θέσουν νέες βάσεις και προϋποθέσεις συζητήσεων και διαπραγματεύσεων επί των διεκδικήσεων τους ήταν μια πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (MGK)


Θα κάνω μία παρένθεση εδώ για να καταλάβετε τι είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK). Είναι το ανώτατο όργανο της χώρας που μόνο αυτό μπορεί να λάβει αποφάσεις για όλα τα θέματα ασφαλείας της Τουρκίας και της εξωτερικής της πολιτικής.Δηλαδή έχει θεσμικό χαρακτήρα στην προάσπιση της συνταγματικής τάξης και της ακεραιότητας της χώρας από εσωτερικούς ή εξωτερικούς κινδύνους.

Απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,τον Πρωθυπουργό,τους Αρχηγούς των Επιτελείων ΓΕΕΘΑ, Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, Στρατοχωροφυλακής  και τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών.

Διαθέτει Γραμματεία με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της υλοποίησης των αποφάσεων και την παροχή επικουρικών υπηρεσιών, γεγονός που συμβολίζει τόσο τη σημασία του MGK όσο και την ανεξαρτησία του στο διοικητικό οργανόγραμμα της χώρας.

Υπ’οψιν ότι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΘΑ) της Τουρκίας ,είναι ο τρίτος στην ιεραρχία της χώρας,μετά τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό,κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Όλα τα παραπάνω ίσχυαν μέχρι το 2000.

Όμως η αναθεώρηση του 2001 έθεσε νέα δεδομένα στη λειτουργία του MGK, και κατά συνέπεια, στη σχέση των ΕΔ με την πολιτική. Ο αριθμός των στρατιωτικών μελών μειώνεται και η αριθμητική ισορροπία αποκαθίσταται.

Όμως μεγαλύτερες και σημαντικότερες είναι οι ανατροπές που επιφέρει η ψήφιση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση του 7ου Πακέτου Διατάξεων για την εναρμόνιση με το Κοινοτικό κεκτημένο. Βάσει των νέων διατάξεων, το MGK γίνεται συμβουλευτικό όργανο, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες και παύει να λειτουργεί ως τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πλειοψηφία των μελών του προέρχεται πλέον από το χώρο της πολιτικής και δίνεται η δυνατότητα να διορίζεται στη θέση του Γενικού Γραμματέα του σώματος, πολιτικό και όχι στρατιωτικό πρόσωπο.

ΛΗΦΘΕΙΣΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Το αποφασισθέν σχέδιο των Τούρκων προέβλεπε την κατάληψη της νήσου ΧΙΟΥ την οποία θα επέστρεφε ξανά στην Ελλάδα,σύμφωνα με το σενάριο,με τους εξής όρους:

-Την ανταλλαγή με το μισό Αιγαίο.
-Τη μισή Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος ή ενωμένο με την Τουρκία.
-Την εισαγωγή της στην ΕΕ.
-Την αναστολή του Ελληνικού βέτο για χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ.

Βέβαια το σενάριο αυτό ήταν δύσκολο και επικίνδυνο,γιατί πιθανώς να είχε επιπτώσεις και στις γύρω Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες,ως και τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.Μην ξεχνάμε ότι μόλις είχε τελειώσει ο πόλεμος στο Κόσσοβο και οι βομβαρδισμοί της Σερβίας.

Οι Αμερικανοί, ήταν ενήμεροι για το σχέδιο αλλά αντιδρούσαν,καθώς η τότε Ελληνική Κυβέρνηση,η οποία μέσω του τότε Υπουργού των Εξωτερικών της,Γ. Παπανδρέου, που ο Σημίτης, μέσα στον Αύγουστο τον έστελνε από κράτος σε κράτος ζητώντας βοήθεια,κατάφερε να καθυστερήσει την Τουρκία στο να εκτελέσει την απόφαση της.

Η τουρκία όμως ανένδοτη τελικά, μέσα από τις εσωτερικές της συγκρούσεις,τις διαφορές, τις σκέψεις και το συμφέρον,είχε αποφασίσει την σύγκρουση για το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Αυγούστου 1999, όπου θα γινόταν η απόβαση για την κατάληψη της ΧΙΟΥ!

Αποτέλεσμα εικόνας για xios toyrk;ia

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

Στην πόλη ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ (ΙΖΜΙΤ) 130 χλμ ανατολικά της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ,είχε την έδρα του το 15ο Σώμα Στρατού της 4ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ,το οποίο θα επιχειρούσε την απόβαση κατά της Ν.ΧΙΟΥ τις πρωινες ώρες της 17ης Αυγούστου 1999.

Λίγο πιό έξω από την ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ (IZMIT) βρισκόταν ο κύριος Τουρκικός Ναύσταθμος του ΓΚΙΟΛΤΣΟΥΚ από τον οποίον θα ξεκινούσε η αποβατική δύναμη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σεισμός

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕικόναΌμως στις 3 τα ξημερώματα και λίγο πριν ξεκινήσουν τα πλοία έγινε στην περιοχή της ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ καταστροφικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ.

Πάνω από 40.000 οι νεκροί σε όλη την πόλη, χιλιάδες τραυματίες.2500 στρατιώτες,ναύτες και αξιωματικοί όλων των βαθμών βρήκαν τραγικό θάνατο. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν η ίδια η βάση του ναυστάθμου, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Θάφτηκε πολεμικό υλικό, καταστράφηκαν κτήρια, οχήματα, άρματα μάχης, πυροβόλα και βυθίστηκαν πλοία τα οποία είχαν αναμμένες τις μηχανές τους.

Τέλος μαζί με την καταστροφή αυτή,προκλήθηκε και τεράστια οικονομική καταστροφή καθώς έπαθαν φοβερές ζημιές βιομηχανικές μονάδες και διυλιστήρια που επί μέρες εκαίοντο.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έστειλαν βοήθεια στην Τουρκία και συγκεκριμένα την Ειδική Μονάδα Αποκαταστάσεως Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος,η οποία μεταξύ των αντιστοίχων Μονάδων των άλλων χωρών που έσπευσαν στην περιοχή,προβλήθηκε και παρασημοφορήθηκε ξεχωριστά για την βοήθεια που προσέφερε στα θύματα του σεισμού.


Ο λαός της περιοχής εν τω μεταξύ, φώναζε πως δεν υπήρχαν αρκετοί στρατιώτες για βοήθεια.Αυτό οφείλεται στο ότι οι Τούρκοι γνωρίζοντας ότι όλα είχαν πάει στραβά και γνωρίζοντας επίσης πως η Ελλάδα ήξερε τι προετοίμαζε η Τουρκία, φοβήθηκαν και αντί να βοηθήσουν τον πληθυσμό τους, ανασυγκρότησαν εσπευσμένως τις ΕΔ τους προκειμένου να αμυνθούν, φοβούμενοι ότι η Ελλάδα θα επωφελείτο της ευκαιρίας και θα προχωρούσε σε σύγκρουση εναντίον τους.

Σχετική εικόναΜετά από λίγες ημέρες η Τουρκική κυβέρνηση,έδωσε εντολή να σταματήσουν πλέον οι έρευνες στα ερείπια,τα οποία εσπευσμένως απομάκρυναν και προέβησαν και σε επιχωματώσεις των καταστραφέντων στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Με τις πράξεις αυτές των Τούρκων, η Ελλάδα εξέθεσε ανεπανόρθωτα την Τουρκική αθλιότητα διεθνώς, γι’αυτό είχαμε την ιδιαίτερη προβολή της Ελληνικής ΕΜΑΚ !
ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1999

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 στις 14.57 ώρα,την Αθήνα την συγκλονίζει σεισμός 6,9 Ρίχτερ,αφού πρώτα προηγήθηκε υπόκωφη βοή.Ο σεισμός είχε επίκεντρο 18 χλμ ΒΔ της ΑΘΗΝΑΣ στην λεκάνη του ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, σε μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας, μεταξύ Πάρνηθας και Σαρωνικού κόλπου,σε βάθος 11 χλμ. Σύμφωνα με το Γεωφυσικό και Γεωθερμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών,στην συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρχαν ενδείξεις παλαιοτέρων σεισμών από ιστορικούς καταλόγους ή από άλλες πηγές και κατά συνέπεια η περιοχή είχε καθοριστεί σαν περιοχή μικρού σεισμικού κινδύνου. Όμως , η σεισμογόνος δομή από την οποία προήλθε ο σεισμός της Αθήνας ήταν το ενεργό κανονικό ρήγμα ΦΥΛΗΣ-ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ.

Ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 143 ανθρώπων, τον τραυματισμό 700, μεγάλες ζημιές σε κτίρια και 50.000 αστέγους.

Ο σεισμός έλαβε χώρα λιγότερο από ένα μήνα μετά από έναν (πολύ μεγαλύτερης κλίμακας) σεισμό στην Τουρκία. Αυτή η ιδιόμορφη διαδοχή των σεισμών και η αμοιβαία βοήθεια των δύο χωρών, έδωσαν την αφορμή για συζητήσεις οι οποίες έγιναν γνωστές ως η «ελληνοτουρκική διπλωματία των σεισμών», με την ελπίδα για μια σημαντική ανάκαμψη στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες είχαν αμαυρωθεί από δεκαετίες αμοιβαίας εχθρότητας. Η Τουρκία ανταπέδωσε την ενίσχυση που ήλθε από την Ελλάδα αμέσως μετά το σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999 στη Νικομήδεια. 


Η τουρκική ενίσχυση ήταν η πρώτη που έφτασε στις πληγείσες περιοχές, με την πρώτη εικοσαμελή ομάδα διάσωσης να φτάνει στην Αθήνα εντός 13 ωρών μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τα τηλέφωνα στα Ελληνικά Προξενεία και την Πρεσβεία της Τουρκίας κυριολεκτικά μπλόκαραν από τους Τούρκους πολίτες που προσέφεραν αίμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για σεισμός αθήνα
Μέχρι να συνέλθουν και οι δύο λαοί από τους σεισμούς είχε κιόλας περάσει αρκετός καιρός και δεν υπήρχαν πλέον περιθώρια από την Τουρκία για να κάνει τα παιχνίδια της,καθώς η ημερομηνία επίσκεψης του Κλίντον και στις δύο χώρες και η ημερομηνία συζήτησης για την είσοδο της στην ΕΕ ,πλησίαζε !

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Τις απογευματινές ώρες της 19 Νοεμβρίου 1999, φθάνει στην Αθήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, για μια επίσκεψη 22,5 ωρών, προερχόμενος από την Τουρκία όπου είχε παραμείνει τέσσερεις ημέρες,λόγω συνεδρίου του ΟΟΣΑ. Στη συνέχεια επισκεφθεί και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Το περίεργο είναι ότι σε όποια χώρα πήγε, τον βλέπαμε να γίνεται ένα με το πλήθος, να κάθεται δίπλα τους, να παίρνει αγκαλιά τα παιδιά, να τον χαιρετούν με χειραψίες, χωρίς να λαμβάνει καμία απολύτως προφύλαξη.Από την άλλη μεριά, ο Κλίντον που ήρθε στην Ελλάδα μόνο για 22,5 ώρες, υπήρχαν φοβερές προετοιμασίες μηνών πριν, ενώ ΕΙΔΙΚΟΣ ηλεκτρονικός εξοπλισμός ήρθε με μεταγωγικά στρατιωτικά αεροπλάνα και πλήθος πρακτόρων.

Σχετική εικόνα

Αλλά τι ήταν αυτό που εμπόδισε την παραμονή του στην Ελλάδα έστω και για λίγες ώρες ακόμη;

Το πρώτο που φαίνεται περίεργο είναι το ότι ήρθαν, με τα αεροπλάνα που προανέφερα,15 κοντέινερ τα οποία εγκαταστάθηκαν εντός αρχαιολογικών χώρων που υπήρχε περίπτωση να επισκεφθεί ο Κλίντον (σε τρεις της Πελοποννήσου και σε τέσσερις του λεκανοπεδίου της Αττικής). Είπαν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος θα επέλεγε τούς χώρους που θα επισκέπτετο, από μία λίστα που είχε ετοιμασθεί.Ποτέ στο παρελθόν και σε καμία άλλη χώρα δεν είχε ετοιμασθεί κατ’επιλογήν του προέδρου της τελευταίας στιγμής,τέτοιο πρόγραμμα και μάλιστα με τον τόσο περιορισμένο χρόνο που διέθετε.

Αυτά τα 15 κοντέινερ έμειναν επί άγνωστο χρόνο παράνομα εντός των ορίων αυτών των αρχαιολογικών χώρων.Η τεχνολογία αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να έρθει τόσο μαζικά αν δεν υπήρχε ένα τόσο σοβαρό πρόσχημα,όπως αυτό της επισκέψεως του προέδρου.

Το δεύτερο περίεργο είναι,πως μαζί με τον Πρόεδρο ήρθαν πάνω από τον Ελλαδικό χώρο και τρεις δορυφόροι.Οι δύο από αυτούς παρέμειναν κάνοντας βόλτες στον Ελληνικό ουρανό

Το τρίτο περίεργο, είναι ότι για πρώτη φορά βγήκαν εκτός Αμερικής,τα περίφημα “Μαυρα ελικόπτερα”,τα οποία αποτελούν ένα από τα υψηλότερης τεχνολογίας κατασκευάσματα.Δεν χρειάζονται ποτέ καύσιμα,εξαφανίζονται εν πτήση (τεχνολογία STEALTH).

Σχετική εικόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.