Συνεχίζονται κανονικά οι έλεγχοι στις λίστες φοροδιαφυγής - Πότε ισχύει η 5ετης παραγραφή - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Συνεχίζονται κανονικά οι έλεγχοι στις λίστες φοροδιαφυγής - Πότε ισχύει η 5ετης παραγραφή


Νέα δεδομένα μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία προβλέπεται ότι οι φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου δεν μπορούν να ανατρέχουν στο παρελθόν σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας από τη λήξη του έτους.

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του Χάρη Θεοχάρη στην Κατερίνα Παπανάτσιου με αφορμή την παραγραφή, η Υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν μπορεί να δοθεί παράταση στις υποθέσεις, αλλά δεν παραγράφονται όλες. Συμπλήρωσε ότι η κάθε υπόθεση έχει τον δικό της χρόνο και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 20 έτη το χρονικό διάστημα.

«Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη. Δεν σχολιάζω την απόφαση» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη. Επίσης, η υφυπουργός Οικονομικών είπε πως εγκύκλιοι για την συμμόρφωση των ελεγκτικών μηχανισμών στην απόφαση του ΣτΕ θα εκδοθούν τόσο από το υπουργείο όσο και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΔ).

«Οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων σχετικές με παραγραφές θα δοθούν στους εφοριακούς της ΑΑΔΔ με πρωτοβουλία του διοικητή και εφόσον κριθεί αναγκαίο Μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προκύψει ανάγκη για συνολική ενημέρωση για το τρέχον στάτους των παραγραφών. Θα ήταν σκόπιμο μια τέτοια ενέργεια από το διοικητή όμως δεν θελω να εκληφθεί ως παρέμβαση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως η απόφαση του ΣτΕ «θα μελετηθεί και από τους συμβούλους του υπουργείου Οικονομικών και θα υπάρξουν οι κατάλληλες οδηγίες προς τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Ωστόσο, η ίδια επικαλέστηκε μια σειρά από διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας για να επισημάνει πως είναι συνταγματική η παράταση της παραγραφής εως και 20 έτη φορολογικών υποθέσεων με ποινικό ενδιαφέρον όπως αυτές που περιλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβασμάτων κλπ.

«Η προθεσμία παράτασης παραγραφής, έκδοσης φύλλου ελέγχου και επιβολής φόρου ορίζεται 5ετής και δύναται Συνταγματικά να παραταθεί με νέα νομοθετική διάταξη εντός του επόμενου έτους από την φορολογική αξίωση. Επίσης προβλέπονται και άλλοι χρόνοι παραγραφής» είπε για να εξηγήσει ότι στις περιπτώσεις που οι χρόνοι παραγραφής μπορούν να επιμηκυνθούν εντάσσονται υποθέσεις που συμπληρώνονται με νέα στοιχεία τα οποία περιέρχονται στην γνώση των ελεγκτικών αρχών από δικαστική και φορολογική συνδρομή όπως είναι οι περίφημες λίστες μεγαλοκαταθετών.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «το ποινικό σκέλος των υποθέσεων ελέγχεται αυτοτελώς και οι κυρώσεις επιβάλλονται ανεξάρτητα από την διοικητική παραγραφή» και πως από φορολογικές και ποινικές διατάξεις «προκύπτουν περιπτώσεις 10ετούς-15ετούς και 20 ετούς παραγραφής. Αυτές ενδιαφέρουν την κυβέρνησή μας και σε αυτές θα προχωρήσουμε εως τέλους».

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης επέκρινε την τακτική της παρούσας αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων να παρατείνουν συνεχώς την προθεσμία παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων προκειμένου όπως είπε να «καλύψουν» την αδυναμία ελέγχου.

Υποστήριξε πως η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ «δεν απαγορεύει στις αρχές να παρατείνει τους ελέγχους εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία» ενώ κάλεσε την κυρία Παπανάτσιου να πάρει θέση για τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκαν τα μέλη του ανώτατου δικαστηρίου από τον κ. Πάυλο Πολάκη. 

Εκτός αυτών ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι πέραν των νομικών ζητημάτων που θέτει το ΣτΕ υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα καθώς – όπως είπε – «Οι εισπράξεις δεν γίνονται από ελέγχους υποθέσεων 10ετίας και 15ετίας. Με την απόφαση του ΣτΕ η ΑΑΔΔ επιτέλους απελευθερώνεται από το άγχος να ασχολείται με παλιές υποθέσεις. Υπάρχει μελέτη της ΤτΕ που λέει πως για κάθε ένα ευρώ ελέγχων έρχονται 20 από συμμόρφωση. Εμείς θέλουμε να παραδειγματίζουμε. Εμείς θέλουμε ελέγχους σε υπαρκτές επιχειρήσεις και όχι ανύπαρκτες που σταμάτησαν να λειτουργούν πριν από 10-15 χρόνια». «Σταματήστε τις κορώνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το διάστημα μας έλεγε για τις λίστες ότι είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και ότι θα τα έκανε όλα καλύτερα αλλά έχετε μόλις 16% εισπράξεις από λίστα Λαγκάρντ και μόλις 1% από Μπόργιανς» είπε ο βουλευτής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.