Πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο – Κύπριοι φοιτητές κατασκεύασαν κινητό καταφύγιο από φυσικές καταστροφές (βίντεο) - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο – Κύπριοι φοιτητές κατασκεύασαν κινητό καταφύγιο από φυσικές καταστροφές (βίντεο)


Μια καινοτόμος ιδέα για την προφύλαξη ανθρώπων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, η οποία αποτελεί κινητό καταφύγιο υψηλής τεχνολογίας έδωσε στην κυπριακή ομάδα «NestFold» την πρώτη θέση
στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Space Apps Challenge» της NASA, στην κατηγορία «Επιλογή του κοινού». Επιτυχία που ήρθε μεταξύ περισσότερων από 2.000 ομάδων από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για τη «δημιουργία καινοτόμων καταφυγίων που είτε θα βρίσκονται προεγκατεστημένα σε δύσβατες περιοχές είτε θα ρίπτονται από αεροσκάφη και ελικόπτερα σε καταστάσεις συναγερμού που μπορεί να προκύπτουν από μια φυσική καταστροφή», εξήγησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ομάδας, Δανιήλ Σουριανός.

«Η ιδέα ήρθε καθώς είδαμε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια 140 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από μια φυσική καταστροφή, οπότε και είχαμε μπροστά μας την πρόκληση είτε να σώσουμε αυτές τις ζωές, είτε να κάνουμε μια καλύτερη διαχείριση των αναγκών των ανθρώπων μετά από τη φυσική καταστροφή», επισήμανε επίσης ο νεαρός επιστήμονας.

Μια «πτυσσόμενη φωλιά» για άτομα σε έκτακτη ανάγκη

Σημαντικό στοιχείο της ιδέας είναι πως «κάθε καταφύγιο που πέφτει στη γη μπορεί και να επικοινωνεί με τα άλλα, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα χαμηλής ισχύος, αφού θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από μια φυσική καταστροφή ενώ καινοτόμο είναι το ότι συλλέγονται και βιομετρικά δεδομένα από τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα ώστε να σταλεί μια ομάδα διάσωσης», σημείωσε στη συνέχεια

Κάθε καταφύγιο «έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι και 18 άτομα σε ανάγκη, τα δύο σε κρεβάτια και τα υπόλοιπα σε ειδικές θέσεις για μέγιστο διάστημα έξι ημερών», ενώ, όπως μαρτυρά και η ονομασία του συστήματος, το σύστημα… πέφτει στην επιφάνεια της Γης διπλωμένο και στη συνέχεια αναπτύσσεται για να φιλοξενήσει τους προσωρινούς κατοίκους του.

Ταυτόχρονα δε, σημασία έχει δοθεί και στα φυσικά υλικά κατασκευής που έχουν επιλεγεί από την υποομάδα των χημικών μηχανικών που εργάστηκαν γι’ αυτήν την παράμετρο, υλικά που «μπορούν να λειτουργήσουν σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, είτε το καταφύγιο βρεθεί μέσα σε μια δασική πυρκαγιά είτε σε μια σεισμογενή περιοχή είτε όπου έχει υπάρξει κατολίσθηση εδάφους, είτε ακόμη και σε πλημμύρες στις οποίες μπορεί να επιπλέει».Πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τον Δανιήλ Σουριανό, η ομάδα «NestFold» αποτελείται από 17 νεαρούς Κύπριους, κατά πλειονότητα φοιτητές, των οποίων οι κλάδοι σπουδών τους συνδυάζουν ευρύ φάσμα ποικίλων επιστημονικών ειδικοτήτων, όπως μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, πολιτικοί και χημικοί μηχανικοί, μηχανικοί υπολογιστών και προγραμματιστές.

Στη συνέχεια έγινε διαχωρισμός σε υποομάδες, ώστε αρχικά να διαγωνιστεί σε τοπικό επίπεδο στον διαγωνισμό Space Apps Challenge Limassol της Κύπρου στις 29 και 30 Απριλίου όπου είχε αποστολή «μέσα σε μόλις 48 ώρες που είχε στη διάθεση της να υλοποιήσει την ιδέα-αποστολή που είχε αποφασίσει να φέρει εις πέρας». Το NestFold κατέκτησε το βραβείο «Επιλογή του κοινού» στον τοπικό διαγωνισμό, λαμβάνοντας το εισιτήριο για τον παγκόσμιο ενώ ταυτόχρονα «βρέθηκε να είναι η μόνη χώρα από Ευρωπαϊκή Ένωση στους 5 φιναλίστ παγκοσμίως». Και κατάφερε να κερδίσει και την πλειοψηφία στην ψήφο του κοινού όπως και την πρωτιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό που ακολούθησε.


Οι νεαροί επιστήμονες έχουν τέλος προσκληθεί για να παρευρεθούν στις 3 Αυγούστου στον Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Florida των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπου θα βραβευτεί η ιδέα τους, ενώ παράλληλα θα παρακολουθήσουν και την επερχόμενη εκτόξευση ενός δορυφόρου «Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-M)», που θα πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα. Επόμενο στοίχημα είναι η πιθανή υλοποίηση του προγράμματος αφού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μέλη της αντιπροσωπείας θα συναντηθούν με επιστήμονες της NASA για να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.