Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κατά δικαστών: Νέο μέτωπο μετά την απόφαση για την Ηριάννα - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κατά δικαστών: Νέο μέτωπο μετά την απόφαση για την Ηριάννα

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κατά δικαστών: Νέο μέτωπο μετά την απόφαση για την Ηριάννα

Εντείνεται το μπαράζ των ενορχηστρωμένων επιθέσεων στη Δικαιοσύνη μετά την απορριπτική απόφαση του Εφετείου για την αποφυλάκιση της Ηριάννας - Προσπάθεια καπηλείας της απόφασης- Αυγή: «Κάτι τρέχει με τη Δικαιοσύνη»


Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει άκαμπτη η Κυβέρνηση τις επιθέσεις σε βάρος της Δικαιοσύνης και των ίδιων των δικαστών.

Η προσπάθεια ταπείνωσης τόσο της Δικαιοσύνης, όσο και σύσσωμου του δικαστικού σώματος όχι μόνο γίνεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, όσο και τον προστατευόμενο του Πρωθυπουργού, αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλος Πολάκης.

Αφορμή για τον νέο κύκλο των επιθέσεων κατά της Δικαιοσύνης απετέλεσαν κατά πρώτον η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την εκεί σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και κατά δεύτερον η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας που απέρριψε -κατά πλειοψηφία (3-2)- την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας, η οποία έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας με τις δέουσες τυμπανοκρουσίες πραγματοποίησε επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και επικεντρώθηκε στην δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας, τη στιγμή που η μαύρη, αδήλωτη εργασία χιλιάδων εργαζόμενων είναι ο κανόνας της καθημερινής πρακτικής και το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με την ισχύουσα μνημονιακή νομοθεσία, είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό των Βαλκανικών χωρών.

Φυσικά από την ομιλία του Πρωθυπουργού δεν διέφυγαν οι βολές κατά των ανθρώπων που διακονούν την Δικαιοσύνη σε όλη την πυραμίδα της και στην προκειμένη περίπτωση στους αρεοπαγίτες και πάλι.

Ο κ. Τσίπρας έριξε τις βολές του εναντίον της Δικαιοσύνης, λέγοντας ότι λαμβάνει αποφάσεις που είναι υπέρ των εργοδοτών. Έκανε μάλιστα έμμεση αναφορά στην τραγωδία με την αυτοκτονία απλήρωτης εργαζόμενης στα Γιαννιτσά, «υιοθετώντας» τις απόψεις που έχουν δημοσιοποιήσει τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, σύμφωνα με τους οποίους η Κυβέρνησης δεν έχει ευθύνες, αλλά μόνο η Δικαιοσύνη.

Φυσικά ο Πρωθυπουργός με την προσφιλή του τακτική, αυτή της λάσπης στον ανεμιστήρα, λησμόνησε για ακόμη μια φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου (677/2017) στην οποία αναφέρεται ακολούθησε την πάγια νομολογία του Ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ λησμόνησε παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί του δεν μερίμνησαν στα 25 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας να καταθέσουν στην Βουλή σχετικής νομοθετική ρύθμισης, έτσι ώστε να αρθεί οι κατ΄ εκείνους αδικία σε βάρος των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση του Αρείου Πάγου, μεταξύ των άλλων, η αντισυμβατική συμπεριφορά του εργοδότη δια της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών στον εργαζόμενο δεν συνιστά αφ’ εαυτής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. 


Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση της Δικαιοσύνης


Την σκυτάλη ταπείνωσης της Δικαιοσύνης παράλαβε λίγες ώρες αργότερα ο πολιτικός επικεφαλής της Δικαιοσύνης, υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Αφορμή για τις νέες επικρίσεις και τη νέα ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος της Δικαιοσύνης απετέλεσε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθηνών, η οποία κατά πλειοψηφία (3-2) απέρριψε το αιτήματος αποφυλάκισης της 29χρόνης Ηριάννας η οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, για την συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο κ. Κοντονής από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, αυτή τη φορά έκανε μια ακόμη πολιτική παρέμβαση στην Δικαιοσύνη με αφορμή την απόρριψη από το Εφετείο Αναστολών Αθηνών του αιτήματος αποφυλάκισης της Ηριάννας. Ο πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη» την επίμαχη απόφαση του Εφετείου Αναστολών Αθηνών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, αυτοβούλως, χωρίς να προκληθεί ή να υπάρχει κάποια σχετική αφορμή, ζήτησε να τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό, λέγοντας αρχικά πως «η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αποτέλεσε για εμάς μια δυσάρεστη έκπληξη, γιατί η στάση της αιτούσας -της κοπέλας που έχει καταδικαστεί με ποινή πολυετούς κάθειρξη- καθ’ όλο το χρόνο υποδικίας της ήταν απολύτως υποδειγματική, καθώς τήρησε όλα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί».

Δεν παρέλειψε ο κ. Κοντονής από το βήμα της Βουλής να επισημάνει:
«Οι πολίτες ζητούν ίσα μέτρα και σταθμά. Είναι περίεργο ότι ορισμένοι που καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για εμπορία ναρκωτικών έχουν δικαίωμα αναστολής μέχρι την εκδίκαση, ενώ άλλοι, όπως η συγκεκριμένη δεν μπόρεσε να πάρει το ευεργέτημα ούτε από το δικαστήριο που εκδίκασε την υπόθεση ούτε από αυτό που συνεδρίασε σήμερα».

Φυσικά ο κ. Κοντονής δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις βιαιοπραγίες κατά των μελών του δικαστηρίου από αγνώστους μετά την έκδοση της επίμαχης αρνητικής κατ΄ εκείνον απόφασης λέγοντας πως «και οι δικαστές άνθρωποι είναι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη».

Επειδή όμως σύμφωνα με τον κ. Κοντονή οι δικαστές είναι άνθρωποι και ως άνθρωποι κάνουν λάθη, γι' αυτό και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει δυνατότητα υποβολής σε σύντομο χρονικό διάστημα νέα αίτησης η οποία θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο με άλλη όμως σύνθεση.

Δεν παρέλειψε ο υπουργός Δικαιοσύνης να τονίσει ότι διατυπώνει την δυσάρεστη έκπληξή του για την απόφαση και προσέθεσε ότι δεν μπορούμε όμως να μην καταδικάσουμε τα γεγονότα κατά δικαστών που μπορεί να κάνουν λάθος αλλά δεν μπορεί διαφορετικά να λειτουργήσει μια οργανωμένη κοινωνία».

Πολάκης: Η εξουσία που φυλακίζει τη νιότη

Βούτυρο στο ψωμί του κ. Πολάκη ήταν η απόφαση του Εφετείου Αναστολών Αθηνών με την όποια απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας.

Αυτήν την φορά στο σχόλιο του που έγινε και πάλι κατά την προσφιλή του μέθοδο μέσω του facebook και με τον ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τρόπο ο κ. Πολάκη δεν «απάντησε» στους δικαστές με μαντινάδες αλλά με το τραγούδι του Γρηγόρη Μπιθικώτση σε ενορχήστρωση του Μίκη Θεοδωράκη, «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».

Συγκεκριμένα ο κ. Πολακης ανάρτησε στο facebook: 
«Αντί αλλου σχολίου ...... αφιερωμένο στον εισαγγελέα και τους δικαστες που ξαναφυλάκισαν την Ηριαννα ....
Tis dikaosinis ilie noite
Τραγούδι των Γρηγόρης Μπιθικώτσης και Μίκης Θεοδωράκης».

Με ανάρτησή του επίσης στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αφού αποθεώνει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προχωρά σε νέα επίθεση κατά της Δικαιοσύνης.

«Απ' το πρωί βλέποντας αυτή τη φωτογραφία σκεφτόμουν μια φράση που μου είχε πει ο αδερφός μου ο Γιώργης (ο φιλόσοφος της οικογένειας) τα πέτρινα χρόνια του σημιτικού μεσαίωνα σε μια κουβέντα στα ουζερί του Πεδίου του Αρεως:

"ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

Το βράδυ μετά τη δικαστική απόφαση θα τη συμπλήρωνα:

"...ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΝΙΟΤΗ!!!!"», γράφει ο κ. Πολάκης.


ΣΥΡΙΖΑ: Οι Μιχαλολιάκοι βγαίνουν, οι Ηριάννες μπαίνουν φυλακή

Ανακοίνωση για τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα εξέδωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι βέβαια, η Δικαιοσύνη δεν είναι πάντα “τυφλή”. Ενίοτε βλέπει και πράττει αναλόγως. Βλέπει, πλειοψηφικά τουλάχιστον, με τη δική της μεροληπτική κοινωνική και ταξική ματιά. Βλέπει και εκδικείται, στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Και λέει τούτο: Οι Ηριάννες θα μείνουν στη φυλακή, την ίδια ώρα που θα βγαίνουν οι Μιχαλολιάκοι, κόντρα σε όσους επιθυμούν, παλεύουν, ονειρεύονται μια κοινωνία πιο ανθρώπινη, πιο ανεκτική και πιο δίκαιη», τονίζεται αρχικά.

«Όχι, η κατά πλειοψηφία απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι ξέρει να διατηρεί την ανεξαρτησία της από την κοινή λογική, το δίκιο, απ’ όλο αυτόν τον κόσμο που έλεγε ότι στις 17 Ιουλίου θα πάρουμε την Ηριάννα πίσω.

Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι ουδέτερη και αν καμιά φορά οι άνθρωποί της βγουν από τον κύκλο του συντηρητισμού και αποδώσουν το δίκιο, όπως έγινε στην περίπτωση του Τάσου Θεοφίλου, σπεύδουν κάποιοι άλλοι θεματοφύλακες ενός σάπιου συστήματος να διορθώσουν το “λάθος”. Η Ηριάννα, όπως και ο Περικλής, παραμένουν δυστυχώς στη φυλακή. Μια μάχη χάθηκε. Μία, γιατί έρχονται και άλλες. Χάσαμε μια Παρασκευή, έρχονται άλλες, θα τις κερδίσουμε...», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυγή»: Κάτι τρέχει (ξανά) με τη Δικαιοσύνη

«Κάτι τρέχει (ξανά) με τη Δικαιοσύνη» είναι το τίτλος της εφημερίδας «Η Αυγή», με αφορμή την απόφαση για την 29χρονη Ηριάννα, της οποίας χθες απορρίφθηκε το αίτηση αποφυλάκισής της.

«Η Ηριάννα στερήθηκε το ευεργέτημα της αναστολής της ποινής που δικαστήρια έχουν δώσει ακόμα και σε καταδικασμένους για εμπορία ναρκωτικών», σχολιάζει η εφημερίδα της Αριστεράς για τη χθεσινή δικαστική απόφαση. Στο πρωτοσέλιδο, η «Αυγή» φιλοξενεί και τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ο οποίος χαρακτήρισε «δυσάρεστη» την απόφαση του Εφετείου.

Η υπόθεση της 29χρονης Ηριάννας απασχολεί και άρθρο του Θανάση Καρτερού με τίτλο «Μη σκαλίζεις τη στάχτη». «Όταν η Δικαιοσύνη θεωρεί επικίνδυνη την Ηριάννα και την αφήνει στη φυλακή και ακίνδυνο τον λαθρέμπορο δυόμισι τόνων ηρωίνης και τον βγάζει από τη φυλακή, όσο και να χτυπούν κάτω τον φερόμενο ανεξάρτητο κώλο τους οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, έχουμε δικαίωμα να θυμώνουμε», γράφει ο αρθρογράφος Θανάσης Καρτερός που συνεχίζοντας παραπέμπει στη χούντα για να σχολιάσει την δικαστική απόφαση για την 29χρονη.

Και γράφει:

«Μια παλιά ιστορία. Του 1970. Πολύ κοινή τότε. Ενας πολιτικός κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, καταδικασμένος με τον νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, κάνει αίτηση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για την αποφυλάκισή του μια και έχει εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής. Το συμβούλιο την απορρίπτει με το σκεπτικό ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια! Μιλάμε για τακτικούς δικαστές, οι οποίοι είχαν δώσει όρκο να υπηρετούν το σύνταγμα, όχι για στρατοδίκες, έτσι; Και οι οποίοι υπηρετούσαν πειθήνια τη χούντα, που χρησιμοποίησε το σύνταγμα ως χαρτί υγείας.

Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη υπηρέτησε τη χούντα; Ναι και μια χαρά. Αφού την «καθάρισαν» οι χουντικοί από τα δημοκρατικά στοιχεία και από τους ανυπόφορα τυπικούς και γενναίους την κατέστησαν θεραπαινίδα της ανωμαλίας τους. και εφέτες ως πρόεδροι έστελναν για ψύλλου πήδημα ή με κατασκευασμένες κατηγορίες, κόσμο στη φυλακή και τακτικοί δικαστές τον άφηναν να σαπίζει εκεί. Και εισαγγελείς έχτισαν στις πλάτες αθώων καριέρες. Και αρεοπαγίτες έγιναν υπουργοί και πρωθυπουργοί. Και άκρα του τάφου σιωπή επικρατούσε στο ανεξάρτητο βασίλειο των δικαστών.

»Ας μην πάμε παραπίσω, στο δράμα και στο αίμα του 509, που εφάρμοζαν με όλη την εμφύλια σκληρότητα. Ή στις επιτροπές ασφαλείας που έστελναν κατά δεκάδες χιλι΄δες τους ξεροκέφαλους στα ξερονήσια. Και, ρίξτε, σας παρακαλώ μια ματιά στα παλιά κιτάπια. Η Δικαιοσύνη υποστήριζε πάντα για τον εαυτό της ότι ήταν ανεξάρτητη, ελεύθερη, εναρμονισμένη όχι μόνο με τον τύπο του νόμου, αλλά και με τον χτύπο της καρδιάς του έθνους. Με το κοινό περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, για την οποία ο δικαστής αποτελεί τελευταίο αποκούμπι. Εις θάνατον- εκεί κατέληγε για κάποιους το τελευταίο αποκούμπι.

»Μη σκαλίζεις τη στάχτη, θα πείτε. Έχουν αλλάξει τα χρόνια, οι καταστάσεις και λοιπά. Φυσικά και ευτυχώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο καθένας είναι ό,τι δηλώνει. Και όταν η Δικαιοσύνη θεωρεί επικίνδυνη την Ηριάννα και την αφήνει στη φυλακή, και ακίνδυνο τον λαθρέμπορο δυόμισι τόνων ηρωίνης, και τον βγάζει από τη φυλακή, όσο και να χτυπούν κάτω τον φερόμενο ανεξάρτητο κώλο τους οι ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, έχουμε δικαίωμα να θυμώνουμε. Γιατί, μεταξύ άλλων, υπάρχουν και οι παλιές πληγές. Που πονούν και ματώνουν όταν διαπράττονται νέα εγκλήματα».

Η μόνη κυβερνητική παραφωνία στην ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος της Δικαιοσύνης ήταν χθες η θέση που εξέφρασε για την τοποθέτηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στο γραφείο του πρωθυπουργού ως προϊσταμένης της νομικής υπηρεσίας, ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι μεταφέρει την προσωπική του άποψη, ανέφερε ότι «δεν ήταν καλό το ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τοποθετήθηκε σε μια πολιτική θέση». 

Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις της κυρίας Θάνου ανέφερε ότι «δεν συνάδουν με μια πολιτικοποίηση ενός ρόλου, ο οποίος είναι διαφορετικός πριν από δεκαπέντε ημέρες και διαφορετικός τώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.