Με χρεώσεις οι πληρωμές φόρων στα γκισέ των τραπεζών! - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Με χρεώσεις οι πληρωμές φόρων στα γκισέ των τραπεζών!

Με χρεώσεις οι πληρωμές φόρων στα γκισέ των τραπεζών

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν στο εξής τα τραπεζικά έξοδα, όσοι θα εξοφλούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις στα γκισέ των τραπεζών. 

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κυρίου Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδος, δωρεάν θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτές οι πληρωμές φόρων, μόνο εφόσον πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου (web banking) ή ΑΤΜ και τραπεζικών καρτών. Ειδική εξαίρεση θα ισχύσει πάντως για ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, αλλά μόνο για πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ -όχι δηλαδή για πληρωμές τελών κυκλοφορίας, ΦΠΑ κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα υπογραφεί άμεσα και θα έχει εφαρμογή εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευσή της στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Δηλαδή θα ισχύει και για τις πληρωμές της α΄δόσεως του φόρου εισοδήματος που πρόκειται να γίνουν στο τέλος Ιουλίου.

Πλέον οι πληρωμές φόρων από τους φορολογουμένους θα γίνονται όπως και σήμερα χωρίς έξτρα χρεώσεις σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, μόνο για τις εξής περιπτώσεις:

-Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω web banking

-Όλες οι πληρωμές φόρων μέσω ΑΤΜ

-Όλες οι πληρωμές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (εφόσον τις δέχονται)

-Πληρωμές Φόρου Εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε γκισέ τραπεζών, αν και εφόσον όμως αφορούν ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) ή και κατοίκους παραμεθορίων περιοχών. Παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.

Αντιθέτως, θα χρεώνονται με έξοδα κάποιων λεπτών του ευρώ (που θα τα καθορίσει κάθε τράπεζα ξεχωριστά στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής της):

α)οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (εκτός αν είναι 70 ετών και άνω ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές)

β)οι φορολογούμενοι που πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ άσχετα αν είναι άνω των 70 ετών ή πού κατοικούν.

Επιχειρείται έτσι να μπει τέλος στις ουρές στις τράπεζες για πληρωμές πχ τελών κυκλοφορίας, φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ με φορολογουμένους που πήγαιναν στην τράπεζα με εκτυπωμένη την Ταυτότητα Οφειλής. Στόχος είναι και ο περιορισμός των πληρωμών με μετρητά στα γκισέ, ώστε να στραφούν σε πληρωμές με μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου. 

Όλα γίνονται στο όνομα της εξοικονόμησης περίπου 10-11 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τις προμήθειες των τραπεζών τις οποίες έως τώρα επιβαρυνόταν αποκλειστικά το δημόσιο. Και αυτό γιατί οι τράπεζες κοστολογούν ακριβότερα τις εκατομμύρια συναλλαγές φορολογουμένων που γίνονται στα γκισέ με μετρητά, επειδή απασχολούν υπαλλήλους και γίνονται με μετρητά.

Υπολογίζεται ότι για κάθε συναλλαγή το Δημόσιο χρεώνεται περίπου 25 λεπτά κατά μέσο όρο, με βάση τη συμφωνία που είχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τις τράπεζες (αλλά δεν συνεπάγεται και ότι θα είναι ίδιο το κόστος και για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών). Υπολογίζεται πως για το 2016 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε χρεωθεί τουλάχιστον 18,7 εκατ. ευρω, αναλαμβάνοντας το κόστος για πάνω από 70 εκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο. 

Με το νέο σύστημα, στην ΑΑΔΕ υπολογίζουν ότι το κόστος θα μειωθεί σε περίπου 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα επωμισθούν πλέον να τα πληρώνουν όσοι επιμένουν να πληρώνουν με φυσική παρουσία (με μετρητά ή και από λογαριασμό τους) σε τράπεζες και ΕΛΤΑ. Από την εξοικονόμηση αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπολογίζει ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων, όπως ενίσχυση των ελέγχων, προμήθεια ηλεκτρονικών μηχανημάτων, αυξήσεις σε αποδοτικούς ελεγκτές κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.