Έρχεται τσουνάμι... κατασχέσεων -Σε ποιες περιοχές χρωστάνε περισσότερα - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Έρχεται τσουνάμι... κατασχέσεων -Σε ποιες περιοχές χρωστάνε περισσότερα

Αποτέλεσμα εικόνας για Έρχεται τσουνάμι... κατασχέσεων

Όταν από ένα «βουνό» χρεών που ξεπερνά το 55% του ΑΕΠ (95 δισ. ευρώ) οι υπηρεσίες σου λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση μπορείς να εισπράξεις 16 δισ. ευρώ, τότε για να πιάσεις τους εισπρακτικούς και μνημονιακούς στόχους θα πρέπει ο σχεδιασμός και οι κινήσεις να είναι χειρουργικής ακρίβειας.

Κάθε μήνα, στο επιτελείο της ΑΑΔΕ μαζεύουν στοιχεία από όλες τις Δ.Ο.Υ., τα οποία δείχνουν αφενός το ρυθμό αύξησης των οφειλών αφετέρου την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη. Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Ότι ο μηχανισμός της ΑΑΔΕ παλεύει για να καταφέρει να εισπράξει περίπου το 20% του συνόλου των οφειλών, καθώς το υπόλοιπο stock θεωρείται- λίγο ως πολύ- χαμένη υπόθεση! Με φόντο την επισήμανση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο οφειλών, αυξήσεων φορολογικών συντελεστών, στασιμότητας, τα αναλυτικά στοιχεία απ’ όλη την Επικράτεια αποκαλύπτουν ότι εκεί που έχει συσσωρευθεί ο μεγαλύτερος όγκος χρεών, εκεί εκτιμάται ότι είναι η χαμηλότερη εισπραξιμότητα.

 Ειδικότερα:

  • Στις εφορίες της Αθήνας, όπου συμπεριλαμβάνονται και μεγάλες Δ.Ο.Υ. της Στερεάς Ελλάδας, το σύνολο των χρεών φτάνει στα περίπου 44 δισ ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 8 δισ ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα
  • Στις εφορίες του Πειραιά, όπου συμπεριλαμβάνονται μεγάλες νησιωτικές Δ.Ο.Υ. (π.χ. της Κρήτης), οι φορολογούμενοι έχουν δημιουργήσει χρέη περίπου 11 δισ ευρώ, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 3 δισ ευρώ εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν
  • Στις εφορίες της Β. Ελλάδας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν στα 22 δισ ευρώ, από τα οποία περίπου 5 δισ ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα
  • Στις εφορίες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου τα χρέη αγγίζουν τα 5,5 δισ ευρώ και μπορούν να εισπραχθούν περίπου 1,9 δισ ευρώ

Αυτό που έχει κινήσει το ενδιαφέρον είναι ότι πέρα από τις μεγάλες Δ.Ο.Υ., παρατηρείται αύξηση του stock των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές περιφερειακές εφορίες. Έτσι, αν και ο όγκος των περίπου 20 δισ ευρώ στη ΦΑΕ Αθηνών προκαλεί δέος, δεν έχει διαφύγει της προσοχής ότι π.χ. στην εφορία της Καλλιθέας ή της Ελευσίνας, καταγράφονται οφειλές άνω των 2 δισ ευρώ σε κάθε μία από αυτές.

Η μεγάλη δεξαμενή, από την οποία μπορούν να εισπραχθούν τα περισσότερα, είναι οι οφειλές που κυμαίνονται μεταξύ 3.000- 1.500.000 ευρώ. Με βάση την ποιοτική ανάλυση που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες, από τα 16 δισ ευρώ των εισπράξιμων οφειλών, περίπου 8,6 δισ ευρώ αφορούν σε χρέη αυτής της κατηγορίας, εκ των οποίων κάτι λιγότερο από 4 δισ ευρώ βρίσκονται σε εφορίες της Αθήνας.

Με δεδομένες τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, το μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματικότητα στη διαδικασία της είσπραξης, όπου όσον αφορά στις εισπράξεις επί των νέων οφειλών καταγράφεται υπερκάλυψη έναντι του στόχου (περίπου 114%), χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις και ήδη εξετάζεται τι φταίει και πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.

Το πρόβλημα είναι ότι η αποτελεσματικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών μεταφράζεται σε ένταση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών. Με φόντο τα στοιχεία, που δείχνουν ότι έχουν ήδη γίνει κατασχέσεις σε κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο οφειλέτες, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καλούνται να ανεβάσουν ρυθμούς, έτσι ώστε από το stock των παλιών οφειλών να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 2,2 δισ ευρώ ως το τέλος Σεπτεμβρίου και 2,7 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους, δηλαδή περίπου 250 εκατ. Ευρώ παραπάνω από πέρσι. Όσον αφορά, δε, στις νέες οφειλές, ο πήχης ανεβαίνει στο 24% από 22,5% που επιτεύχθηκε πέρσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.