Ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα

Η Βεργίνα είναι μια κωμόπολη του νομού Ημαθίας, χτισμένη στη θέση των αρχαίων Αιγών, πρωτεύουσα του κράτους της αρχαίας Μακεδονίας. Στην τοποθεσία αυτή ο κθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε το 1977 ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα της ιστορίας. Ένα συγκρότημα βασιλικών μακεδονικών τάφων μεταξύ των οποίων ο ασύλητος τάφος του βασιλιά Φιλίππου το Β, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην ίδια συστάδα υπάρχουν δύο ακόμη τάφοι που πιστεύεται οτι ανήκουν στη σύζυγο του Φιλίππου, Μήδα και στο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλέξανδρο Δ’.

Όλα τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο των Αιγών και αεντυπωσιάζουν τον επισκέπτη τόσο από την πολυτέλεια και την τεχνική τους όσο και από την άριστη κατάσταση στην οποία διατηρούνται.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα ευρήματα της βασιλικής ταφικής συστάδας του Φιλίππου Β΄:


Τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη


Ο τάφος με τους ελεύθερους κίονεςΗ χρυσοποίκιλτη πανοπλία του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και η χρυσελεφάντινη ασπίδα του.


Η χρυσή λάρνακα που περιείχε τα αποτεφρωμένα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β΄ και το στεφάνι βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός. Η χρυσή λάρνακα ζύγιζε 11 κιλά και κοσμείται από μακεδονικό αστέρι. Το χρυσό στεφάνι βελανιδιάς είναι το πιο βαρύτιμο στεφάνι που σώθηκε από την ελληνική αρχαιότητα. Αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια, ενώ υγίζει 714 γραμμάρια.Η χρυσελεφάντινη κλίνη του Φιλλίπου με εκπληκτικές παραστάσεις σκαλισμένες σε ελεφαντοστό.


Η ασημένια τεφροδόχος και το χρυσό στεφάνι του Αλέξανδρου Δ’


Σκεύη συμποσίου από τον τάφο του Αλέξανδρου Δ’.

Η χρυσή λάρνακα και το στεφάνι της Μήδας.


Χρυσό στεφάνι μυρτιάς της Μήδας

Μερικοί αρχαιολόγοι αμφισβητούν ότι ο τάφος ανήκει στο βασιλιά Φίλιππο το Β’ ενώ κατ’ άλλους τα στοιχεία είναι συντριπιτικά. Όπως όμως ο ίδιος ο Μανόλης Ανδόνικος δήλωνε αυτό μικρή σημασία έχει μπροστά στην αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.