Έρευνα: Αν είσαι φτωχός ή πλούσιος φαίνεται στο πρόσωπό σου - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Έρευνα: Αν είσαι φτωχός ή πλούσιος φαίνεται στο πρόσωπό σου


Μπορεί το ντύσιμό σου να είναι άψογο, να ξέρεις τους σωστούς ανθρώπους, αλλά και πάλι, το κοινωνικό σου status να ξεχωρίζει. Πώς;
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, αν είσαι φτωχός ή πλούσιος φαίνεται στο πρόσωπό σου, με όποια συνέπεια έχει αυτό στις διάφορες πτυχές της ζωής σου, π.χ. όταν πας σε συνέντευξη για δουλειά.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από δύο ομάδες ανθρώπων, μια με ανθρώπους που είχαν αποδοχές 50% υψηλότερες από τον μέσο όρο και μια άλλη με οικογενειακό εισόδημα κάτω του μέσου όρου, να ποζάρουν με ουδέτερη έκφραση για μια φωτογραφία.

Στη συνέχεια ζήτησαν από μια ξεχωριστή ομάδα να ξεχωρίσει ποιοι φαίνονταν πλούσιοι και ποιοι φτωχοί, κοιτώντας μόνο τις φωτογραφίες.


Η τρίτη ομάδα κατάφερε να μαντέψει σωστά τι ήταν ο καθένας με ποσοστό ακρίβειας 53%.

«Αυτό δείχνει ότι ακόμα και τα πολύ διακριτικά σημάδια του προσώπου μας, αποκαλύπτουν την κοινωνική μας τάξη. Κι αυτή η πρώτη εντύπωση μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία αφού μπορεί να επηρεάσει τις γνωριμίες μας και τις ευκαιρίες που θα έχουμε στη ζωή μας» λέει σχετικά ο καθηγητής Νίκολας Ρουλ.

Ο ίδιος πάντως προσθέτει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς οι άνθρωποι ξεχωρίζουν τα πρόσωπα. «Αυτό που πιθανώς βλέπουν είναι φοιτητές 18-22 ετών που όμως έχουν συσσωρεύσει ήδη αρκετές εμπειρίες ζωής οι οποίες έχουν αλλάξει κι έχουν σχηματίσει το πρόσωπό τους σε τέτοιο βαθμό που μπορεί κανείς να καταλάβει από ποια κοινωνική τάξη προέρχονται» εξηγεί.

Το μοναδικό πρόβλημα της έρευνας ωστόσο είναι ότι τα ευρήματα επαληθεύονται μόνο για τις ουδέτερες εκφράσεις κι όχι όταν οι άνθρωποι εκφράζουν ανοιχτά συναισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.