Με αυξομειώσεις οι φετινές βάσεις: Πού θα κυμανθούν - «Κλειδί» τα Μαθηματικά - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

Με αυξομειώσεις οι φετινές βάσεις: Πού θα κυμανθούν - «Κλειδί» τα Μαθηματικά

Με αυξομειώσεις οι φετινές βάσεις: Πού θα κυμανθούν - «Κλειδί» τα Μαθηματικά

Οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ανακοινώθηκαν χθες στα σχολεία, καθορίζουν την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. 

Η αποτυχία που σημειώθηκε σε βασικά μαθήματα, όπως τα Μαθηματικά, πιέζει τις βάσεις προς τα κάτω σε πολλές σχολές. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς την κίνηση των βάσεων εισαγωγής επηρεάζει καθοριστικά και η αντιστοιχία θέσεων εισακτέων–υποψηφίων και ο αυξημένος ανταγωνισμός που παρατηρείται ιδιαίτερα στις περιζήτητες σχολές. Αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τις βάσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννη Βαφειαδάκη, στο protothema.gr, η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται στις Πολυτεχνικές σχολές, στις Οικονομικές και στις σχολές Πληροφορικής.

Μικρότερη φαίνεται η πτώση στις Ιατρικές σχολές, ενώ μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις Νομικές και Φιλοσοφικές σχολές, παρά την αποτυχία των υποψηφίων και στα Αρχαία Ελληνικά. 

Αντιθέτως, στα Παιδαγωγικά τμήματα και στις Αστυνομικές σχολές, οι εκτιμήσεις δείχνουν ανοδική πορεία των βάσεων, οι οποίες πέρυσι στα Παιδαγωγικά Τμήματα ήταν πολύ χαμηλές, ενώ και ο αριθμός των υποψηφίων γι' αυτά σχεδόν διπλασιάστηκε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων, η εικόνα για την πορεία των βάσεων σε καθένα από τα πέντε επιστημονικά πεδία διαμορφώνεται ως εξής:

■ Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές), αναμένεται να κρατηθούν οι βάσεις κυρίως των υψηλόβαθμων σχολών στα περσινά επίπεδα, ωστόσο μπορεί να υπάρξουν μικρές αυξομειώσεις

■ Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες) αναμένεται σημαντική υποχώρηση των βάσεων. 

■ Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) αναμένεται μικρή πτώση.

■ Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Εκπαίδευσης) αναμένονται αυξομειώσεις. 

■ Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής), η δυσκολία των Μαθηματικών Κατεύθυνσης αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική πτώση.

Τα στατιστικά στοιχεία

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, από τα οποία θα μπορούν να γίνουν πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τέλος Αυγούστου οι βάσεις

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται στο τέλος Αυγούστου, με μικρή πιθανότητα ακόμα και για τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις ξεκίνησαν αργότερα από τα προηγούμενα χρόνια.

Οριστικοποίηση μηχανογραφικών δελτίων

Από την Πέμπτη 6-7-2017 έως και την Παρασκευή 14-7-2017 όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ). Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο του.

Πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (όπως καθορίζεται με το άρθρο 3 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β ́) Υ.Α.), βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων. Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = σύνολο μορίων για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:
[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = σύνολο μορίων για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο σύνολο μορίων θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές του αρ. 2 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β ́) Υ.Α., για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι μπορούν να υπολογίζουν τα μόρια που προκύπτουν από τη βαθμολογία τους στη φόρμα υπολογισμού του υπουργείου Παιδείας που θα βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.