ΔΗ.ΣΥ.: Η κυβέρνηση δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ για έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία - UNPOLITICAL

Ακούστε μουσική από τον XFMgr

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

ΔΗ.ΣΥ.: Η κυβέρνηση δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ για έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία

ΔΗ.ΣΥ.: Η κυβέρνηση δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ για έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία

Αναδεικνύουν «την πλήρη αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσον αφορά την αξιοποίηση των 823 εκατ. ευρώ που είχαν διασφαλισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση» στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία

Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας κατέθεσαν από κοινού στη Βουλή οι κ.κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, με την οποία αναδεικνύουν την πλήρη αδράνεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσον αφορά την αξιοποίηση των 823 εκ. ευρώ που είχαν διασφαλισθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 για επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Επισημαίνουν πως αυτά τα 823 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με την εθνική συμμετοχή και με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,5 δις ευρώ στην πραγματική οικονομία, δημιουργώντας χιλιάδες ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας για νέους πτυχιούχους που διαθέτουν υψηλή κατάρτιση και σήμερα αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως στο παρελθόν η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που παρουσιάζονται στον συγκεκριμένο τομέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μέχρι το 2020 αναμένεται στην ΕΕ να δημιουργηθούν 900.000 νέες θέσεις εργασίας στις νέες τεχνολογίες και η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της επέτρεπαν να προσελκύσει μεγάλο μέρος των σχετικών επενδύσεων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Το ΕΣΠΑ 2014-2020, προβλέπει στον Θεματικό Στόχο 1 «Ενίσχυση Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας», χρηματοδότηση 823 εκ.ευρώ. Μαζί με την εθνική συμμετοχή και τις ιδιωτικές επενδύσεις, υπολογίζεται πως τα κονδύλια που θα επενδυθούν στον τομέα αυτό θα ανέλθουν στα 1,5 δις ευρώ, δημιουργώντας ανάπτυξη και ποιοτικές θέσεις εργασίας σε έναν τομέα με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης για τη χώρα μας.

Από την ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ, πληροφορούμαστε πως, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενεργές προκηρύξεις ούτε και αποτελέσματα τυχόν προηγούμενων προκηρύξεων, δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις ούτε έχουν γίνει πληρωμές. Με δυο λόγια: ούτε ένα ευρώ μέχρι στιγμής για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία από το ΕΣΠΑ 2014-2020, και βρισκόμαστε ήδη στη μέση της προγραμματικής περιόδου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών που προσφέρονται στον τομέα της τεχνολογίας για τη χώρα μας:

Δεδομένου ότι έως το 2020, αναμένεται το «άνοιγμα» σχεδόν ενός εκατομμυρίου νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας στις νέες τεχνολογίες στην ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο σε αυτή την αγορά, με πλεονεκτήματα το υψηλά καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει, την γεωγραφική και πολιτιστική εγγύτητα με την εγγύς και μέση Ανατολή, το όχι υψηλό κόστος εργασίας. Εντούτοις, η Κυβέρνηση έχει παραμελήσει τελείως τον συγκεκριμένο τομέα, εγκαταλείποντας στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες νέους πτυχιούχους, οι οποίο αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, στερώντας την πατρίδα μας από τις ικανότητες και τον δυναμισμό τους.

Ως εκ τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Πότε θα ξεκινήσει η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία; Ποιος είναι ο αναλυτικός και συγκεκριμένος σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στους τομείς αυτούς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο unpolitical.gr δημοσιεύει άρθρα της καθημερινότητας και της πολιτικής μέσα από τα οποία ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Kείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, ή ότιάλλο παρακαλούμε ενημερώστε μας στο unpoliticalgr@gmail.com για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Tα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.